Найкращі книжки 2016 року за версією Times

фото: sourcesofinsight.com

Минуло півроку і редактори Times зробили добірку нових книжок, які їх вразили. Усі вийшли в період із 1 січня до 1 червня 2016 року. Перелік із 18 книжок вражає різноманіттям тем та жанрів. Тут і нон-фікшн Алексієвич, і чуттєві задоволення Нью-Йорку, і нон-фікшн про генетику, і трилер про таємничу хворобу, і навіть есе про досвід старіння із хворобою Паркінсона, і ще багато чого цікавого. Нотуйте та запам’ятовуйте.

“Час секонд-хенд” Світлана Алексієвич (нон-фікшн)

Книжка-документ Нобелівської лауреатки із літератури минулого року Алексієвич розповідає про останні дні комунізму в Радянському союзі та зародження нового способу життя в сучасній Росії. Через інтерв’ю із пересічними людьми авторка знайшла істинну правду.

Sweetbitter Стефані Данлер (художня література)

Офіціант із непоказного кафе Union Square Café (в якому авторка й сама якось працювала), закохується в чуттєві задоволення Нью-Йорка, від устриць та шампанського, кокаїну та випадкового сексу.

 

The Past Тесса Хедлі (художня література)

Четверо сестер і братів проводять літні канікули в маєтку в британському передмісті. Рішення продати старий маєток змінює усе. Вони починають розуміти, наскільки змінились їхні стосунки у зв’язку із часом та появою нових членів сім’ї.

Imagine Me Gone Адам Гаслетт

Портрет сім’ї, члени якої страждають від психічних хвороб. Син успадковує від батька виснажливі депресії та перманентне відчуття тривоги. Поки він бореться із власними демонами, його мати та рідні вдруге змушені прийняти роль доглядальників.

The Fireman Джо Хілл

Дивна хвороба під назвою “Луска дракона” поширюється Америкою, та вкриває пацієнтів чорними та золотими плямами, після чого вони несподівано загоряються. Поки заражена медсестра намагається врятувати своє ненароджене ще дитя, мстивий герой, якого усі знають за кличкою “Пожежник” приборкує хворобу заради власних цілей.

Lab Girl Хоуп Джахрен (нон-фікшн)

Спогади геобіолога, які перетворились на оду рослинному світу, свідчення глибокої любові авторки до своєї роботи, та вдячність партнеру із лабораторії, який став її найкращим другом.

 

The Vegetarian Хан Канг

Роман-переможець Міжнародного Букера у 2016 році. Страшне життя жінки, яка вирішила стати вегетеріанкою у патріархальній сім’ї.

Читати: рецензію на “Вегетеріанку”

Old Age: A Beginner’s Guide Майкл Кінслі (нон-фікшн)

Журналіст та коментатор рефлексує на тему значення та агонії старіння у добірці есе на базі власного досвіду життя із хворобою Паркінсона.

My Struggle: Book Five Карл Уве Кнаусгорд

Передостання книжка із напівавтобіографічної норвезької серії про життя художника та письменника із алкогольною залежністю. Книжка має скандальний образ. По-перше, через назву, що вторує книжці Гітлера, по-друге через автобіографічну складову, в якій письменників розповів про друзів та знайомих відверто та без їхньої згоди.

Gone With the Mind Марк Лейнер

Головний герой – напіввигадана версія самого автора – протягом усього роману читає книжки у фуд-корті, поряд сидить його матеріа та декілька працівників фаст-фуд кафе. Через низку анекдотів та дотични історій герой розповідає усю історію свого життя.

The Association of Small Bombs Каран Махаджан

Смерть двох братів від вибуху в Делі назавжди змінює життя хлопчика, що був разом із ними, їхніх батьків та чоловіка, що зробив цю бомбу.

Kill ‘Em and Leave: Searching for James Brown and the American Soul Джеймс Макбрайд

Майбрайд поринає у життя та спадщину співака Джеймса Брауна, розповідаючи про занепад нерухомості співака під сумнівним керівництвом.

Missing Man: The American Spy Who Vanished in Iran Баррі Маєр (нон-фікшн)

У нон-фікшн трилері Маєр розповідає про зникнення Роберта Левінсона, колишнього агента ФБР, який став підрядником ЦРУ, та у 2007 році самотужки вирушив до Ірану, щоб влаштуватись шпигуном. Результати були катастрофічними.

The Gene: An Intimate History Сіддхартха Макхерджі 

Пулітцерівський лауреат та фізик поєднує наукове дослідження та мемуари із хронікою людського розуміння генетики. Від проривів Менделя та Дарвіна до історій про те, як спадкові риси вплинули на його власну сім’ю.

What Is Not Yours Is Not Yours Хелен Ойейемі

У збірці оповідань, обєднаних темою ключів, Ойейемі вливає магію в життя сучасних характерів, від підлітка, який намагається проклясти улюблену поп-зірку до батьків, що думають, що мають сина, якого насправді не існує в реальності.

Black Deutschland Даррил Пінкні

У цьому романі ідентичності головний герой (гей та темношкірий) переносить із рідного Чикаго до Берліна часів Холодної війни. Та демонструє, що легше змінити місце перебування, ніж втекти від минулого.

My Name Is Lucy Barton Елізабет Страут

Жінка проводить час зі своєю відстороненою матірю, яка лежить в лікарні на Махеттені та розповідає про ізольоване дитинство в провінційному Іллінойсі та про самотність, яку вона досі відчуває у цьому новому великому місті.

Your Heart Is a Muscle the Size of a Fist  Саніл Йапа

Протестувальники збираються в Сієтлі в 1999 році на конференції Світової організації торгівлі. Молодий втікач потрапляє в бійку, шеф поліції щосили утримує спокій, а делегат від Шрі-Ланки відчайдушно намагається зробити щось, щоб змінити долю його країни.

Джерело: Time

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

10 thoughts on “Найкращі книжки 2016 року за версією Times

    Залишити відповідь