Літо читання: read & travel

Беручи участь у флешмобі #літо_читання, яку зініціювали Ксеня і Оксана, я собі придумала одну пораду на літо: так як книжки часто заводили мене в цікаві міста і місця, я вирішила цього літа читати книжки, де дія відбувається в місті, де я збираюся провести відпустку.

З деякими містами це зробити надто легко, адже навіть і робити нічого особливо не треба, якщо ви вирушаєте в Париж, наприклад. Про це місто у вас уже є такий багаж знань, що здається, ви там були сотні разів. І все саме завдяки художній літературі. Та є міста, які не так рясно представлені в літературі, та все-таки знайти можна книжки про все, це вже факт, головне добре шукати! Мені дуже пощастило, що ми їхали у Барселону, тому що книг про це місто безліч, головне вибрати правильні!

IMG_0074

Тільки я собі придумала читальне завдання на літо, як почалася ціла низка збігів, в результаті чого абсолютно випадково один знайомий, почувши, що ми їдемо в Барселону і знаючи мою любов до читання, сказав, що я неодмінно мушу прочитати “Тінь вітру” Карлоса Руїса Сафона. Віднайти цю книжку в бібліотеці було нелегко, що уже стало для мене хорошим знаком, адже погані книжки не користуються такою шаленою популярністю. Зрештою я книжку таки віднайшла, але у російському перекладі (пер. Маргарита Смірнова і Василь Тємнов, до речі). В результаті, я думаю, що ще ніколи мені не радили так влучно книжку! Я прочитала її за кілька вечорів, навіть не дочекалася до своєї поїздки, бо роман затягує, як казки Шахразади.

Це прекрасна книжка, навіть кілька книжок в одній книжці, кожна з яких прекрасна! Це насолода для усіх любителів книг (подумайте лише, перша глава називається “Цвинтар забутих книжок”), тому що книги і письменники в ній стоять у центрі розповіді. До того ж це все відбувається в Барселоні, після війни, і ця вся істерія режиму Франко, з переслідуваннями, тюрмами, ворогами з усіх кутків, так нагадує Радянський Союз, що просто моторошно.

cover_154555

Тут всі герої дуже виразні, їх легко уявити, і вони назавжди лишаються у вашій уяві.

В центрі розповіді – Даніель, син продавця книг. В Барселоні у них є маленька книгарня і ось одного разу в руки десятирічного Даніеля потрапляє книга, яка повністю змінює його життя. Після її прочитання він починає шукати будь-яку інформацію про автора, та здається, більшої загадки годі уявити, здається автора ніколи не існувало. Пошуки тривають роками, Звісно ж Даніель дізнається в процесі багато не лише про автора, але і про себе.

Книжка читається наче казка, або навіть кілька казок. Якщо вам подобаються романи Умберто Еко, то вам сподобається “Тінь вітру”.

x_61ea77b9

Першим ділом у Барсі ми поїхали на площу Тібідабо, де в романі відбувалися найцікавіші події. До речі, я дуже раджу туди поїхати всім, бо з вершин Тібідабо можна побачити усю Барселону, це надто прекрасно! На схилах Тібідабо зараз знаходиться парк атракціонів, а в підніжжі величезний центр “Космо Кайша”, де під одним дахом є і акваріум, і планетарій, і експерементаріум, одним соловом, рай!

Так як Сафона я проковтнула надто швидко, то в саму подорож я взяла з собоюбіографію Гауді Гійса вана Хенсберґена, яку я купила в Барсі, коли ми там були минулого разу, але яку я так і не відкривала кілька років (каюся). Цю книжку описують як найкращу біографію Гауді. Я не можу порівняти з іншими, щоб сказати, чи вона насправді найкраща, але що я можу сказати напевно, це те, що це просто дуже цікава біографія! Завдяки цій книжці я взнала не лише багато нового про цього генія, але і про Барселону, історію Каталонії, каталонських модерністів, про письменників і митців.

IMG_0062

Те, що я читала цю книжку в Барселоні, стало великим плюсом: я ходила вулицями, про які я багато прочитала, Місто відкрилося для мене зовсім по-новому, здавалося, кожен ліхтарик до мене заговорив! Дуже раджу усім, хто цікавиться модернізмом. Поміж іншим ви дізнаєтеся, чому Пікассо і Гауді взаємно не любили одне одного і як це проявлялося, як з молодого денді Гауді перетворився на справжнього аскета, як в його особі могли поєднатися новаторство в мистецтві і консерватизм в усіх інших сферах.

9781860468247

Третю книжку про Барселону я купила вже будучи в цьому місті. Це “Барселона” Роберта Хуґза. В цій книжці розповідається історія Барселони ще з часів до нашої ери і закінчується все приходом Франко. Взагалі в цій книжці на першому місці – культура і мистецтво (що зовсім не  дивно, бо Хуґз відомий арт-критик і історик мистецтва, він навіть задумував цю книжку як чисту історію каталонського модернізму, але як він сам зізнається, щоб зрозуміти, звідки взялися Гауді і Пікассо, треба почати було з набагато давніх часів аніж кінець 19 століття). Книжка починається з площі Тібідабо, так що ви можете собі лише уявити, що я відчувала, коли ми дісталися до Тібідабо через Сафона, але в моїй голові уже проходили кадри з усіх трьох книжок! “Барселону” я ще не дочитала до кінця, але з того що я вже прочитала я можу з впевненістю сказати, це просто надто цікава книжка. Замість того щоб ходити ночами по коктейль-барах, я читала цю книжку, так зо можете собі уявити, яку конкуренцію витримала ця книжка!

Досвід “read and travel” мені дуже сподобався! Буду повторювати!

Юлія Юрчук, блоґ readingmouse

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Літо читання: read & travel

    Залишити відповідь