Книги-призери Букерівської премії за останні п’ять років

Фото: themanbookerprize.com

Переможцем Букерівської премії 2015 вперше став автор з Ямайки – Марлон Джеймс з романом “Коротка історія семи вбивств”. Лише з цього року премію почали присуджувати не лише громадянам Великобританії та її колишніх колоній, а будь-якому письменникові незалежно від громадянства. Головна умова – твір має бути написаний англійською мовою і опублікований в Британії.
Пропонуємо згадати, які книги отримали Букера за останні п’ять років.

2 014 – “Вузька дорога на далеку північ”, Річард Фленаган

b1

Історичний роман, що розповідає про одну з найтемніших сторінок новітньої японської історії – так звану “дорогу смерті” між Бангкоком і Янгоном. Під час її будівництва в роки Другої світової війни загинуло понад 200 тисяч британських військовополонених. Батькові Річарда Фланагана, який брав участь у будівництві, вдалося вижити – він дожив до 98 років і помер у день, коли його син закінчив писати роман. 12 років знадобилося Фланагану, щоб довести свій роман до досконалості, переписуючи його знову і знову.
У центрі історії – нещасна любов хірурга Дорріго Еванса, який пережив усі жахи “дороги смерті” і повернувся додому героєм, до молодої дружини свого дядька. Історія заснована на випадково почутій письменником у дитинстві історії про сусіда, який повернувся після війни в рідне село і виявив його спаленим. Він думав, що втратив дружину, а через багато років зустрів на вулиці жінку з дитиною. У ній він впізнав своє втрачене кохання.

2 013 – “Світила”, Елеонора Каттон

b2

Книга побила відразу два рекорди: стала найбільшим твором, що коли-небудь отримував Букера, а її автор – наймолодшим лауреатом.
Нова Зеландія в розпал золотої лихоманки. Дванадцять людей – включаючи священика, аптекаря, видавця місцевої газети, двох китайців і тубільця-маорі – сходяться в задній кімнаті пошарпаного готелю обговорити кілька таємничих подій, в які вони так чи інакше виявилися вплутані: безслідно зник фантастично удачливий юнак, якому належить левова частка місцевих ділянок, а в хатині померлого тієї ж ночі бідного старателя виявився величезний золотий скарб, після чого найпопулярніша з “нічних метеликів” Хокітіке рішуче стала на шлях виправлення. Дванадцять змовників викладають все як на духу незнайомцеві, що випадково затесався в їхні лави. Здавалося б, “Світила” – це добрий старий детектив на зразок “Жінки в білому” Вїлкі Коллінза. Однак структура книги грунтується на астрології: автор розраховувала рух зірок і планет в міру розвитку сюжету, адже діючі особи пов’язані з небесними тілами. Дванадцять “зоряних” героїв, що відповідають зодіакальним знакам, і сім “планетарних” – всі обертаються навколо героя-“землі”, вбитого за таємничих обставин.

2012 – “Внесіть тіла”, Хіларі Ментел

b3

Історичний роман про короля Генріха VIII Тюдора і його дружину Анну. Король Англії довгі роки намагався завоювати серце Анни Болейн, заради чого порвав з католицькою церквою, пішов на інтриги, підлість та злочини. Але пристрасть чоловіка скороминуща, а Анна так і не зуміла подарувати Генріху та Англії довгоочікуваного спадкоємця. Гострий розум дружини почав дратувати марнославного короля, а її незалежність у рішеннях відвернула від трону багатьох старих друзів монарха. Могутній придворний Томас Кромвель, один з найрозумніших, підліших і безпринципніших людей своєї епохи, має намір виконати наказ Генріха і будь-якою ціною позбутися Анни. Однак згубити Болейн буде не так просто …

2011 – “Передчуття кінця”, Джуліан Барнс

b4

Коли більша частина життя позаду, людям подобається подумки повертатися у минуле. Ось і герой книги, Тоні Вебстер, насолоджуючись заслуженим спокоєм, із задоволенням згадує справи давно минулих днів. Але несподівано він отримує лист, який перевертає його мирне життя. Тоні усвідомлює, що в його минулому була сторінка, яку він старанно хотів викреслити, і йому це навіть вдалося … Але минуле невблаганне – прийшов час цю сторінку знову відкрити.
Несподіваний лист від адвоката поклав початок розплутуванню хитросплетінь причин і наслідків і оголив чимало шокуючих сюрпризів … Каскад спогадів захльостує головного героя, почуття якого Барнс виписує, розкриваючи глобальні проблеми людського буття.
Присудження премії цьому роману викликало неоднозначні оцінки в письменницькому світі через його “доступність”.

2 010 – “Питання Фінклера”, Говард Джейкобсон

b5

Роман про чоловічу дружбу і трагічні втрати, про спокуту любов’ю і чудодійну силу омани, про пророкування циганки, що збуваються через десятиліття, і обмотані шинкою дверні ручки. Весела і воодночас сумна історія про людей, що живуть нікому не потрібними ідеалами.
Фінклер – прізвище одного з героїв книги, єврея-філософа, що прагне всіляко з себе це саме єврейство витравити. Водночас фінклерами називає про себе всіх євреїв друг Фінклера – Джуліан Треслав, сумовитий без певного роду занять англієць, що живе піднесеними сумними ідеалами і заздрить двом своїм друзям-євреям, що є вдівцями. Статус вдівця і приналежність до єврейського народу – те, про що таємно мріє сам Джуліан. Після вуличного пограбування та уявних мук і уявних сцен, що послідували за цим, він вирішує, що його пограбували через те, що сплутали з одним із Фінклерів. У результаті Треслав приймає рішення стати “одним з” обраного народу, вчить ідиш та інші тонкощі …
Твір став першою відверто гумористичною історією, що отримала Букера за всю історію премії.

68 thoughts on “Книги-призери Букерівської премії за останні п’ять років

    Залишити відповідь