Зі смаком: 15 книжок про їжу

фото: inquisitiveeater.com

Читаючи деякі з цих книжок, відчуваєш, наче насправді, жар плити на кухні у мішленівського шеф-кухаря, і апетитний запах щойно звареного шоколаду в маленькій кондитерській в Парижі. Ти не тільки занурюєшся в сюжет, який, так чи інакше, пов’язаний з кухнею, гастрономією та смаками. Але й вивчаєш різні рецепти, більшість з яких, якщо не лінуватися, можна спробувати приготувати.

Книги, в яких головний герой – їжа. Читати на голодний шлунок категорично заборонено 🙂

книги, чеснок и сапфиры, еда

«Часник та сапфіри» Рейчел Рут

На перший погляд – це ідеальна робота: ходити в заклади, куштувати страви і писати відгуки. Але і в такій справі є свої труднощі. Наприклад, якщо ти ресторанний критик New York Times, твоє обличчя знають співробітники всіх закладів міста, а це означає  – об’єктивної оцінки бути не може.

Героїня книжки вирішила працювати «під прикриттям». Вона змінює образи для кожної «ревізії»: скромна жінка похилого віку, приголомшлива бізнес-леді, «сіра мишка». У таких образах дівчина може дати незалежну оцінку.

«Чем больше людей обращает внимание на то, что они едят, тем более чуткими становятся они по отношению к собственным ощущениям и к окружающему миру».

Для чого читати: історія базована на реальних подіях, кожний розділ починається з рецепту, більшість з яких цілком придатні для приготування в наших реаліях. Особливо книга сподобається тим, хто мріє про кар’єру гастрономічного оглядача.

книга, еда, джоан харисс

«П’ять четвертинок апельсина» Джоан Гарріс

Зізнаюся, я фанатично люблю Джоан Гарріс і всі її книги. Вони легкі, насичені розповідями про кухню, ароматами і смаками. При цьому автор завжди витримує гострий сюжет.

У книзі «П’ять четвертинок апельсина» переплітається минуле – складне дитинство Франсуаз і сьогодення – її повернення через 50 років до рідного дому. Вона згадує, як війна прийшла в їх село, як складно було матері ростити трьох дітей, і що зробила вона, маленька дівчинка, змінивши своїм вчинком життя всієї родини …

«Если позабудешь прикрыть ставни, другие не позабудут влезть к тебе в окно».

Для чого читати:  інтригуючий сюжет доповнюють сімейні рецепти і кулінарні метафори.

«Ласощі» Барбері Мюріель

Банальне запитання: «Яка твоя улюблена страва ?» може стати дуже актуальним, якщо ти відомий кулінарний критик, і ти на порозі смерті. В останні години життя гурман намагається згадати, який смак вразив його найбільше.

Кожний розділ – занурення під смакові спогади кулінарного гуру. Хліб, устриці, тайський рис, сашимі … Що ж це за смак ?!

«Я знаю, что этот вкус — истина всей моей жизни, ему принадлежит ключ от сердца, которое я не слушал с тех пор».

Для чого читати: щоб дізнатися, яка страва вразила великого кулінарного критика.

«Послевкусие: роман в пяти блюдах» Мередит Милети

О третій годині ночі, коли чоловік не повернувся додому з роботи, Міра запідозрила недобре. Вона взяла маленьку дочку, якій було всього кілька місяців, і пішла в їх ресторан, де знайшла коханого в обіймах однієї зі співробітниць. Все, що не робиться – робиться на краще?

Після цього випадку життя Міри докорінно змінюється, і читач може спостерігати за цими змінами. Вона йде з ресторану, починає писати огляди для газети і всіляко намагається стати хорошою мамою.

Не дарма підзаголовок «роман у п’яти стравах». Кожна частина обіцяє апетитну історію: закуски, паста, основна страва, гарніри, і, звичайно, десерт.

«Разве можно объяснить, что ты чувствуешь, когда держишь в руках теплый от солнца, розовый, пахнущий летом помидор и знаешь, что существуют десятки способов его приготовления, и ты знаешь их все, и каждый из них необыкновенно хорош».

Для чого читати:  щоб розслабитися і особливо ні про що не думати, не очікувати гострих поворотів в сюжеті та не хвилюватися про героїв. Натомість насолоджуватися апетитними описами страв.

книга, шоколад, еда

«Шоколад на крутому окропі» Есківель Лаура

Дивна обкладинка, правда? І вона повністю відображає всю незвичність книги. Ця історія схожа на мексиканську мелодраму: вона любить його, він любить її, але вони не можуть бути разом, і все життя чекають на момент, коли їх любов буде можлива.

Але якщо вчитатися, виявиться, що книжка навіть дуже глибока. Яскраві метафори і порівняння, перебільшення, які показують, що відчувають герої. А як бонус для любителів книг про їжу – рецепти. Бага-а-ого рецептів. Наприклад, перепілки в пелюстках троянд (які викликають жагучу пристрасть), рагу з індички з мигдалем і кунжутом, або шоколад і королівський крендель.

«Жизнь была бы намного краше, если бы каждый мог взять с собой туда, где ему приходится бывать, запахи материнского дома».

Для чого читати:  щоб сміятися, сумувати і дивуватися. Але попереджаю, книга сподобається не всім.

«Шлях завдовжки сто кроків» Річард Мораїс

Пам’ятаєте фільм «Пристрасті і прянощі»? Він знятий за цією книжкою. Але не поспішайте перегортати далі, книга дуже відрізняється від екранізації! Вона глибока, серйозна, з більш закрученим сюжетом. І так, вона не така вже смішна, як фільм.

Тому без страху дивіться фільм, читайте книгу (або навпаки). Це дві різні історії і вони обидві заслуговують на увагу.

«Никогда не бойся пробовать новое, Гассан. Это очень-очень важно. Это соль жизни».

Для чого читати: щоб порівняти з фільмом щоб дізнатися про те, як стати кухарем, дивуватися розбіжностям в культурі і «вболівати» за головного героя.

«Смажені зелені помідори у кафе «Зупинка» Фінні Флеґґ

Евелін зневірилася у спробах полюбити себе і стати щасливою. Їй далеко за 40, у неї складні стосунки з чоловіком і сім’єю. З депресивного стану її виводять розповіді 86-річної Нінні, яка прожила непросте, але таке приголомшливе життя.

В кінці книги ви знайдете рецепти страв, які готуються в тому самому кафе «Полустанок». І так, рецепт смажених зелених помідорів там теж є.

«Ей просто нравилось, чтобы люди думали о ней плохо. А на самом деле она была мягкой, как зефир».

Для чого читати:  відсутність хронології, місцями заплутаний сюжет, часто незрозумілі діалоги. Але … читаючи, не хочеться перегортати передостанню сторінку.

Читати рецензію на книжку Де в  поїсти смажених зелених помідорів?

«Посмішка жінки» Ніколя Барро

Книга дуже вчасно потрапила мені в руки, як раз по дорозі в Париж. У ній розповідається про парижанку Орелі Бреден, власницю невеличкого ресторану.

Після розлучення із хлопцем, весь світ їй став немилим, поки якось випадково їй в руки не потрапляли книга “Посмішка жінки”. У ній вона впізнає себе. Ні, вона дійсно впізнає себе: свою зачіску, сукню, кафе … Дівчина вирішує познайомитися з автором.

«Все-таки кофе. Ничего другого не придумаешь. В кризисных ситуациях кофе просто незаменим».

Для чого читати: щоб прогулятися Парижем, повечеряти в затишному ресторанчику, ну і відпочити, милуючись романтичною історією.

«Лимоны желтые» Кайса Ингемарсон

Агнес – офіціантка, і вона дуже любить свою роботу. Разом зі знайомим вона відкриває невеличкий італійський ресторан «Жовті лимони», в який якось навідується ресторанний критик.

Роман легкий і невигадливий, після прочитання якого швидко забуваєш, про що він взагалі був.

«Пусть в ресторане и не нужно каких-то особенных талантов, зато там она чувствует себя как дома».

Для чого читати:  щоб разом з героями відкрити ресторан і переживати через рецензію, яка ось-ось має вийти.

«Шоколад», «Льодяникові черевички» та «Персики для месьє Кюре» Джоан Гаррис

Улюблений автор і улюблена серія книг. Про те, як Віан Роше відкрила свою кондитерську в невеличкому французькому містечку. Разом з дочкою Анук вірять в магію шоколаду. Віан навіть може «ворожити» по людях: який шоколад підійде тій чи іншій людині, і чому.

Є й любовна лінія, і приголомшливі описи солодощів. А ще є чудова екранізація історії, де в головній ролі Джонні Депп. Загалом, я шанувальниця, ви зрозуміли 🙂

Про Віан написано кілька книг. Почніть з «Шоколаду», якщо сподобається – зверніть увагу на «Льодяникові черевички» і  «Персики для месьє Кюре». Читати окремо книги теж можна.

«Я верю, что самое главное на свете — это быть счастливым! Счастье. Невзыскательное, как бокал шоколада, или непростое, как сердце. Горькое. Сладкое. Настоящее».

Для чого читати:  ледь фантастичний сюжет, аромат солодощів, який відчуваєш крізь сторінки, і відчуття, що все можливо, якщо вірити в себе.

«Італія, вино, їжа, кохання» Майкл Такер

Американські актори, зморені від роботи, вирішують переїхати в Італію. Вони купують старовинний будиночок і вирушають в подорож країною смаків. Щиро кажучи, сюжет нічим особливим не вражає. А ось описи природи і, що важливо, їжі – тішать.

Тут вам і типові італійські ятки – з м’ясом, сиром і овочами, і свята збору врожаю, і щоденні обіди з традиційними стравами. Це саме та книжка, яка зобов’язана потрапити до рук гурмана.

«После десяти утра никогда не заказывай капучино. Пей только эспрессо. Если закажешь капучино, подумают, что ты немец».

Для чого читати:  відповідь шукай у назві книги.

«Забуття має запах кориці» Крістін Хармель

Добра і несподівано глибока історія дівчини-власниці сімейної пекарні. У її бабусі – хвороба Альцгеймера. В один з моментів просвітлення, вона дає внучці список невідомих імен. Дівчина дізнається таємницю своєї бабусі, яка виявляється парижанкою, єврейкою і шалено закоханою жінкою…

«Никогда не поздно найти свою настоящую любовь — нужно только держать сердце открытым».

Для чого читати:  якщо сильно-сильно любите солодке, особливо готувати, і якщо раптом хочете зануритися в чиюсь заплутану історію.

«Джулі та Джулія: готуємо щастя за рецептом» Джулі Пауелл

Кожен розважається рятується від депресії по-своєму. Не дуже успішна секретарка Джулі вирішує за рік приготувати більше 500 рецептів зі знаменитої кулінарної книжки Джулії Чайлд. Мистецтво французької кухні затягує дівчину, а її блог, в якому вона ділиться успіхами, раптом стає популярним.

До речі, екранізація книги теж заслуговує на увагу.

«Знаешь, почему я люблю готовить? Мне очень приятно, что после дня полной неопределенности можно вернуться домой и точно знать, что если добавить яичные желтки в молоко с шоколадом, смесь загустеет. Это такое облегчение»

Для чого читати: щоб дізнатися, чи змогла Джулі приготувати всі страви і чи дізналася про її експерименти Джулія Чайлд.

«Ожинове вино» Джоанн Гарріс

Письменник Джей Макінтош не може написати ні рядка. Згадуючи минуле, в підвалі він знаходить кілька пляшечок домашнього ожинового вина. Його готував старий-садівник, з яким той дружив у дитинстві.

«Вино говорит… У него миллион голосов. Оно развязывает язык, выбалтывая тайны, которые вы не собирались выдавать, тайны, которых вы знать не знали».

Для чого читати:  щоб дізнатися, як вино може змусити купити будиночок у Франції і повністю змінити своє життя.

Апетит» Філіп Казан

Музиканти мають гострий слух, художники – погляд, ну а Ніно, кухар з Флоренції, – смак. Хлопець буквально перепробував весь світ на смак, щоб зрозуміти його суть. Ці знання допомагають йому будувати успішну кар’єру.

Незвично читати, як хлопець пробує на смак фарбу, стіл, стіну і навіть смерть …

«Ложка Тессины поднялась с красным лакомством, и это были остатки моего сердца».

Для чого читати: щоб дізнатися, наприклад, чому вишні на смак сині.

Джерело:  блог WishDo

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

12 thoughts on “Зі смаком: 15 книжок про їжу

    Залишити відповідь