Грудне вигодовування: секрети і секретики

Відгук на цю книгу мене спонукав написати телефонний дзвінок. Подруга, всього десять днів як з пологового, запитала “Ну от, мені антибіотики треба пити, як бути з годуванням малюка, не порадиш?” А забуваються швидко не лише перейми, а й елементарні знання з догляду за немовлям в перші його дні життя. “Почекай, я теж приймала антибіотики і продовжувала вигодовувати… але, лікар була категорично проти, тому що…” І от, оце “тому що” я не змогла згадати і просто пояснити подрузі, тому пообіцяла передзвонити через деякий час.


Такі делікатні питання, дійсно, в першу чергу слід запитати в лікаря. А як бути із впевненістю в даній консультації? Молодим матусям допомагають досвідчені, а ще форуми батьків в Інтернет. Звісно, де ще можна начитатися настільки антагонічних коментарів, але, вибачте, все ж краще в книжці – щось одне та фахово обгрунтоване.

Сірзи, Комаровський… на своїх популярно-фахових сторінках трохи заспокоїли та нагадали, що організм матері просто запрограмований на безперервне грудне вигодовування, і що далеко не всі лікарські засоби стають гранню вибору “більше шкоди чи користі?”.
Підозрюючи, що відповідь є саме такою, я ще згадала перечитані “Пологи без страху” Грентлі Дік Ріда, – ніде більше на сторінках книг не отримувала більшої мотивації не тільки стати мамою, а й бути нею, бо сили в жінки – неймовірні. Дуже треба така ж книга, але вже про догляд за дитям, а ще краще – суто про грудне годування.

Пішла до полиць: І от, “Грудне вигодовування” від “Школи мудрих батьків” ВСЛ. Абзац відповідної теми я просто зачитала телефоном молодій матусі:

“Більшість антибіотиків,…жарознижувальних (зокрема ібупрофен та парацетамол)”, препарати для лікування закладеності носа (назальні деконгестанти), а також препарати для зниження артеріального тиску… і багато інших засобів можна застосовувати при годуванні грудьми””…у раптового відлучення від грудей і штучного вигодовування є свої ризики… Майже завжди, продовжуючи годувати малюка грудьми на тлі медикаментозного лікування, ви ризикуєте МЕНШЕ, ніж при відмові від грудного вигодовування.”

Далі було приведено приклад. Просто, доступно і фахово дано відповідь на конкретне запитання. У книзі наголошено, що при прийомі будь яких засобів обов’язково слід консультуватися з лікарем, і оцінювати ризики.

Проте, насамперед, молоду маму було зорієнтовано в найголовнішому – в принципі збереження грудного годування понад усе. Викладені прості поради, що не дадуть накоїти гіршого, просто через суворе “ні” заклопотаного лікаря, який поспішає і не може нічого пояснити. А навіть якщо дійсно, необхідно зупинити годування? як? на який час? яким способом? природні процеси не можна вимикати принципом “рубильника”, бо діє ціла система гормонів. Організм жінки природньо налаштований на це.

Описувати всі поради, що викладені в цій практичній енциклопедії немає сенсу – краще їх подати, а надто переказати, – не вийде.
Книга продумана системно. Поєднані принципи викладу з оформленням та покажчиками. Є фотоілюстрації. Не чорно-білі “схеми ручного зціжування” та приклади графіків годувань. А фотоілюстрації цінного наочного досвіду – окрема подяка за це авторам: Соловей Ксенії, Гавриленко Тетяні, Миродарі Єрко та справжнім фотомоделям – Мирославі з донечкою Софією.

Над книгою працювала професіональна команда. Навіть рецензент – досвідчена мама, Марічка Падалко. Та на мене, одним з визначальних моментів успіху і глибокої користі від цієї книги є не один перинатальний психолог в колективі авторів.

Неонатологічні знання пронизані психологічною підтримкою і простими роз’ясненнями дали в результаті цінний жіночий довідник на все життя. Який необхідно читати ще й до пологів. Бо у матусь є цікава приказка : “Треба не пологів боятися, а того, що буде після них”. А після них необхідно буде наглядати за новим життям. І не дванадцять годин, а весь час, цілодобово.

Ірина Варламова

Купити книжку в Yakaboo.ua

Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

12 thoughts on “Грудне вигодовування: секрети і секретики

    Залишити відповідь