Віршована весна: топ-5 свіжих поетичних збірок

Весна — період пробуджень, і не лише природи, але й почуттів. Сильну здатність до розворушення емоцій має поезія. Ми зібрали декілька нових та свіжих, класичних і сучасних, українських та зарубіжних збірок. Вживайте великими і маленькими порціями для цілковитого пробудження.

Ірина Цілик “Глибина різкості”

Довгоочікувана збірка поезії чутливої жінки, режисера, прозаїка та дитячого письменника Ірини Цілик. Письменница викладувала свої вірші у соціальній мережі Facebook, і вони збирали велику порцію уваги. Дуже жіночна і естетично красива збірка про пережите. Про досвід розкопування історій попередніх поколінь, життя із чоловіком, який пішов на війну, спілкування із сином. Усі вірші поетеси мають глибину різкості, чи то минулого, чи то майбутнього, чи то теперішнього.


Райнер Кунце “Чутливі шляхи”

Кунце — легенда новітньої німецької літератури. Його вірші перекладені 30 мовами світу. Про нього пишуть — поет, прозаїк та “улюблений поет Ангели Меркель”. Один із небагатьох письменників, творчість якого пов’язують із НДР. У одному із своїх романів “Чудові роки” розповідає про життя молоді соціалістичної Німеччини. Його поезії належать до найбільш витончених артикуляцій сучасної німецької лірики, в інших європейських і неєвропейських країнах. Двомовна (українською та німецькою) книга віршів Райнера Кунце “Чутливі шляхи” є першим репрезентативним виданням його поетичних творів в Україні.


Антологія української поезії ХХ століття

Перша повна збірка творів поетів, які народились до 1950-х років. У книжку входять твори дуже різних поетів від Олега Лишеги до Анатолія Кичинського. Збірку упорядковували Іван Малкович, Віктор Морозов, Тарас Чубай, Кость Москалець та Юрій Андрухович. Має 1280 сторінок. “Вся українська поезія ХХ століття у вашій сумочці або кишені”, – відгукується про збірку Малкович.

Эдмунд Спенсер «Пастуший календарь, вмещающий двенадцать Эклог, сообразных двенадцати месяцам”

Перший великий твір одного із найбільших поетів епохи королеви Єлизавети — Едмунда Спенсера. Коли саме була видана книга “Пастуший календарь” невідомом, є дві можливі дати – 1552 или 1553 — 1599 роки. Саме Спенсер вплинув на формування сучасної англійської мови. Вірші у збірці мають багато іронічних приміток від імені таємничого та вигаданого Е.К.


Юлія Мусаковська “Чоловіки, жінки і діти”

Нова поетична збірка Юлії Мусаковської, вже відомої поетеси періоду двотисячників. Це книжка дуже відкритої і глибокої поезії, де перемішано все, з чим і як ми живемо останні роки: разючі зміни, біль, страждання, втрати, війни… Але, наче коштовні камінці, тут просвічують паростки чогось світлого й теплого, що можна назвати щастям жити. Як і решта робіт ВСЛ ця книжка не тільки цікава за змістом, але й дуже естетична — приємна на дотик та вигляд.

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

9 thoughts on “Віршована весна: топ-5 свіжих поетичних збірок

    Залишити відповідь