Весела книга про професії для хлопчиків, дівчаток, а також їх батьків

Нещодавно ми з семирічною донькою придбали для сімейної бібліотеки книгу «Я обирати професію» від видавництва «Ранок». Цю супер-книгу ми розглядали всією сім’єю кілька вечорів поспіль. І реготали всі: і донька, і я, і чоловік. Хочу розповісти, чим саме ця книга так хороша.

Перш за все, вона створена в популярному нині стилі «віммельбух» – книжка для розглядання. Сучасні дітлахи такі книги просто обожнюють. І моя дівчинка – не виняток. Великі картинки на цілий розворот насичені безліччю предметів і героїв. Кожна з них присвячена якійсь певній сфері професійної діяльності людини. Подорожуючи книжкою, ми побували в театрі, в аеропорту, на фермі, на круїзному лайнері, у видавництві журналу, на кіностудії, в лікарні й навіть на космодромі!

2

Великі сюжетні картинки в книзі чергуються зі сторінками, де йде мова про багато різних професій. Причому зроблено це зрозуміло, цікаво і з гумором. Виходить такий своєрідний дитячий путівник професіями. Книжка виявилася для нас дуже пізнавальною і різноманітною. Просто розглядаючи картинки та читаючи невеликі тексти, дитина розширює кругозір, поповнює словниковий запас, знайомиться з різними сферами людської діяльності. А ще розвиває почуття гумору. Адже дивитися без посмішки на картинки просто неможливо! Всілякі комічні сценки привели в захват і дочку, і нас, дорослих. Причому, кожен знайшов саме «свій» гумор.

Я завжди намагаюся використовувати кожну книжку не тільки для читання, а і як інструмент для розвитку, придумуючи з нею всілякі додаткові заняття та ігри. І «Професії» в цьому сенсі виявилися вельми відповідною книгою! Ми з донькою перетворили її в тренажер для розвитку пам’яті та уваги. Картинки з великою кількістю дрібних деталей вчать маленького читача ці деталі помічати та розглядати. Крім того, розповідь ведеться від імені смішного песика Левка, який хоче вибрати собі роботу до душі. Він подорожує сторінками книжки та знайомиться з різними професіями. Левко є на кожному розвороті. І відшукати його було нашим першим завданням! А потім ми давали один одному завдання шукати на зображенні того чи іншого персонажа. І доньці, щоб знайти його, часто доводилося перечитати половину підписів під картинками. Ось і ненав’язлива тренування навичок читання!

1

А ще з книгою можна поліпшити мову. Кожна велика картинка містить в собі безліч найрізноманітніших сюжетів і ситуацій. Ми придумували з донькою невеликі історії про кожного персонажа: як його звуть, ким він працює, що робить. Це ще й чудова нагода познайомити дитину з незрозумілими словами і явищами. Наприклад, розглядаючи картинку з будівництвом, можна обговорити, що таке бетон, як влаштоване опалення в наших будинках і як в крані з’являється гаряча вода. А «подорожуючи» театром ми повторили назви музичних інструментів. Одним словом, книгу можна переглядати багато разів. І кожен раз відкривати для себе щось нове.

Ще додам, що складали й малювали цей «віммельбух» чеські автори Сільвія Санжа та Мілан Старий. Як мама, дуже задоволена придбанням, сміливо можу порекомендувати книгу батькам діток від 5 до 10 років. А можливо навіть і ще молодшим: в книзі знайдеться чимало тем, які можна обговорити й з трьох-чотирирічним малюком. Книга напевно стане у вашого малюка однією з найулюбленіших!

Уляна Кашпур

Купити книжку в Yakaboo.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Весела книга про професії для хлопчиків, дівчаток, а також їх батьків

    Залишити відповідь