Бестселери січня: лауреати премій, нові старі казки та етичні принципи

Книжка про книгарню, переказ історії про всесвітній потоп з чудовими ілюстраціями, оповідання Нобелівського лауреата Еліс Манро, розкішна книга коміксів і “що таке добре і що таке погано” для дорослих – січневі бестселери на різний вік та інтерес.

1

“Круглосуточный книжный мистера Пенумбры”

Більше мільйона проданих екземплярів у світі та переклади на 26 мов – такий результат недовгого існування цього роману-лабіринту, в якому переплелися таємні знання, конспірологія, магія технологій, пригоди і звичайна людська дружба.

Книгарня – ідеальне місце, щоб сховати кінці у воду. На запорошених далеких полицях містер Пенумбра зберігає книги, яких, якщо вірити Гуглу, не існує. Низка дивніх символів, тиснені золотом палітурки, рідкісні читачі та нічний продавець, якому ексцентричний власник чітко дає зрозуміти: не став питань, а головне – не читай. Але павутиння загадок вже обплітає героя. Пара необережних фраз – і ось вже цілий батальйон друзів – книжники та програмісти з Гугл, знавці античності й фанати “Зоряних воєн” – намагаються розгадати шифр півстолітньої давнини.

2

“Луны Юпитера”

Ось вже тридцять років Еліс Манро називають найкращим у світі автором коротких оповідань. Але український читач дізнався про неї лише після того, як письменниця отримала Нобелівську премію з літератури в 2013 році. Манро порівнюють із Чеховим: вона вміє розповісти історію так, що читачі, навіть ті, що належать до зовсім іншої культури, впізнають в героях самих себе. Так ніби ви зазирнули до неї в гості, і вона, поки заварює чай, розповідає про своїх знайомих – така Еліс Манро та її герої.

Ось і ці дванадцять історій, викладені на перший погляд нехитрою мовою, розкривають дивовижні сюжетні безодні. На якихось двадцяти сторінках Манро примудряється створити цілий світ – живий, відчутний і неймовірно привабливий.

3

“Обладать”

Один з найкращих англійських романів кінця XX століття, за який автору була присуджена Букерівська премія, а пізніше – орден Британської імперії. Втім, слово “роман” можна застосувати до цієї дивовижної прози вельми умовно: чи то це детективний роман ідей, чи то жіночий готичний роман в сучасному виконанні, або лицарський роман на новий лад. Він увесь складається з композиційних і сюжетних фокусів, деталі та епізоди розігруються по декілька разів, на різних сюжетних рівнях. Цей твір являє собою глибоко сучасну річ, яка увібрала багато традицій і одночасно відзначену печаткою справжнього натхнення і новаторства. У ній різними гранями переливається таємниця англійської духу та англійської величі.

Але перш за все, ця книга про живих людей (нехай деякі з них і давно померли), образи яких маною сходять до читача; про любов, бунтівну і шалену пристрасть, яка перемагає час і смерть; про прагнення духу і плоті, земних і піднесених, явних і потаємних; і про божественний План, який проглядає в трагічних і комічних візерунках долі людської… Дві стихії панують на цих сторінках – стихія розуму, блиску думки, майже чуттєвого, і стихія тонкого еротизму, що народжується від зіткнення грубої матерії життя з ніжними тканинами фантазії. “Можна бути поруч скільки завгодно близько. Але володіти – ніколи”.

5

“Сказки. Книга 1”

Розкішна книга коміксів, сучасна класика жанру містить 1-10 випуски знаменитої серії видавництва “Вертиго”, а також окремий розділ, де представлені ескізи до образів основних персонажів, виконані Біллом Віллінгхемом, Ланом Медіною і Марком Бекінгхемом, і нову передмову Білла Віллінгхема.

Уявіть собі, що всі наші найулюбленіші казки виявилися реальними людьми і оселилися серед нас, зберігши всі свої чарівні властивості. Біла Сніжка і Бігбі Вовк, Золотоволоска і Хлопчик-Пастушок – повертаються як вигнанці, які живуть, хитромудро замаскувавшись, в одному з районів Нью-Йорка під назвою Казкитаун. Як їм вдасться вижити в нашому звичайному, позбавленому чаклунства світі?

6

“Герой империума”

Довга галактична війна сорок першого тисячоліття загартувала не одного воїна. Комісара Кайафаса Каїна поважають товариші по службі й обожнюють підлеглі, адже він герой Імперіума. Але герой зовсім не прагне слави, а, навпаки, намагається триматися подалі від будь-яких неприємностей. Однак проти своєї волі він потрапляє до найстрашніших і найнебезпечніших місць. Щоб вижити, Каїн змушений викручуватися, блефувати і обманювати. Вдача, помножена на спритність та інстинкт самозбереження, завжди опиняється на його боці, витягуючи з найглибших безодень і підносячи на найвищі п’єдестали. Пригоди підприємливого комісара Каїна і його мерзенного помічника Юргена здобули безліч шанувальників по всьому світу.

7

“Убили бы вы толстяка? Задача о вагонетке. Что такое хорошо и что такое плохо?”

Потяг без гальм мчить на п’ятьох людей, прив’язаних до рейок. Якщо поїзд не зупинити, всі п’ятеро загинуть. Ви стоїте на залізничному мості і з жахом дивитеся на те, що відбувається. Але поруч з вами стоїть незнайомий товстун: якщо ви скинете його з мосту, він, звичайно, загине, але його тіло зупинить поїзд і врятує життя п’ятьох людей. Вбили б ви товстуна? Це питання може здатися дивним, але це лише варіація загадки, над якою ламали голову моральні філософи впродовж півстоліття, а останнім часом вона почала займати нейровчених, психологів та інших мислителів.

У цій книзі Девід Едмондс, співавтор бестселера “Кочерга Витгенштейна”, розповідає історію про те, як і чому філософи займалися цією етичною дилемою, іноді званою “проблемою вагонетки”. Попутно він пропонує захоплюючий і пізнавальний тур історією моральної філософії. Більшість людей вважали б неправильним вбивство товстуна. Але чому? Зрештою, забравши життя одного, ви змогли б врятувати життя п’ятьох. Як показує Едмондс, відповідь на це питання куди більш складна і важлива, ніж може здатися на перший погляд. Насправді наша відповідь багато що говорить про наші уявленнях про правильне і неправильне.

8

“Как изготовить Вселенную и изменить историю”

Комплект із двох книжок для дітей у віці 10+ та їхніх батьків. У цих дивних енциклопедіях викладено безліч цікавих фактів, які допоможуть учням у написанні доповідей і в підготовці до таких дисциплін, як географія і малювання, історія і праця, математика і фізкультура! Цікава подача матеріалу, інформативні врізи, реалістичні ілюстрації і фотографії, інфографіка, практичні завдання для дітей, графічність і чіткість зроблять енциклопедії незамінними для хлопчиків і дівчат, які дуже люблять неймовірні історичні факти і обожнюють фантазувати.

10

“Почему у собаки мокрый нос”

Нова версія добре відомої історії у виконанні шотландського письменника Кеннета Стівена і неперевершеного норвезького ілюстратора Ейвінда Турсетера, лауреата престижних премій у галузі дитячої книги, зокрема Bologna Ragazzi Award. Від картинок дійсно неможливо відірватися.

Давним-давно – так давно, що світ був ще зовсім новенький, – почав падати дощ. Та такий сильний, що не залишилося на землі жодного сухого місця. І ось один чоловік на ім’я Ной побудував величезний корабель, щоб врятувати людей і тварин. Ной зібрав усіляких тварин, які тільки є у світі. Він узяв із собою навіть слимаків і павуків, жуків і усіляких противних комашок. Вони провели в морі двадцять днів і двадцять ночей, і ось одного разу ковчег дав пробоїну. “Що ж робити?” – жахнувся Ной. Хто врятує ковчег?

109 thoughts on “Бестселери січня: лауреати премій, нові старі казки та етичні принципи

    Залишити відповідь