Батьківські помилки з любові до дітей: ключі до вирішень

Коли я писала свій перший огляд книг для майбутніх та теперішніх батьків, цих двох видань від Школи мудрих батьків (Видавництво Старого Лева) ще не було в продажу, їх лише готували. От як би я зараз складала список мастрід для мам і татусів, то обов’язково включила би їх в першу трійку разом з книгами Вільяма та Марти Сірзів.


Цим текстом хочу звернути увагу читачів, а надто – молодих батьків, на достойне і не менш практичне видання тієї ж “Школи мудрих батьків” під авторством Лариси Шрагіної, а саме – “15 табу для матусь і татусів”.  Раджу прочитати рецензію на це видання одного татуся, який долучився до марафону “Буквомама” на сторінках блогу ВСЛ. Дуже дотепно та достатньо критично заохочував до читання цього посібника…

Щодо власних вражень. По перше мені більше подобається назва “Батьківські помилки з любові до дітей” – вона більше передає суть цієї книги.

Здалося, що поради Лариси Шрагіної з роду таблиць правопису, де є дві колонки “неправильно” – “правильно”. Тільки справа в тому, що автор названі табу розписує як конспект та ілюструє зрозумілими прикладами з власної психологічної практики. А вона в неї не маленька: десять років працювала практичним психологом в навчально-виховному комплексі “дитячий садок-школа”, є доцентом кафедри соціальної та прикладної психології Одеського національного університету.

Читати: Грудне вигодовування: секрети і секретики

Навіть в кінці книги подані поля для нотаток – у практичності книжечки я пересвідчуюся все більше (такий же нотатник є і в «Грудному вигодовуванні»). На таких полях зручно виписати помилки у відносинах з дітьми, до яких вже довелося вдатися і визначити реакцію вашої дитини. Потім же – обрати з порад автора наближену до ваших з дитиною відносин і записати результат. Такий собі робочий простір з підказками під рукою – як тільки є хвилина – займайтеся, і корисно, і відволікає від буденності.

Поряд з цим, текст написано дуже співчутливо, емоційно та… бідбадьорююче: “Виявляйте й відзначайте кожен крочок дитини на цьому шляху, підтримуйте її. І не поспішайте здаватися! Виявіть наполегливість і завзяття! Майбутнє вашої дитини того варте!” (с.103).

Зачепило увагу, та мотивувало зробити особисті висновки, визначення батьківства як творчого процесу, а виховання як низки виважених рішень, мистецтво приймати які допомагає тільки безумовна любов. Наприклад: “Творчість батьків і їхня роль у розвитку особистості дитини проявляється в трьох основних напрямах: давати, обмежувати, підтримувати… давати – це насамперед задовольняти потребу любові, близькості і турботи.”(с.105).

Читати: Читачі рекомендують. Бібліотечка молодих батьків

Безумовна, щира любов до свого дитяти визначальна риса успішного батьківства – цей лейтмотив пронизує всі розшифровані та пояснені автором табу: табу на ігнор, на потурання примхам…

Книга надає поради про те, як в різних ситуаціях вибудувати з дитиною потрібний діалог, що приведе до потрібного результату.
Автор однієї статті в журналі “Мой ребенок” писала: “Коли ви хочете чогось від шефа, ви ж не кричите відразу на нього?! так і з дитиною – оберіть обдуманий шлях, щоб ваше прохання було виконане…” Здається, в цій книзі Лариси Шрагіної і підібрано такі шляхи-ключики до гармонійних відносин.

Дуже практична, лаконічна, стильна книга з милими дівчатами на обкладинці дуже допомогла мені зрозуміти психологічну природу різних поведінкових моделей дітей і зробити з цього висновки, попрактикуватися в новому ставленні до звичних дій.

Видавництво відкрило завісу до корисних, практичних порад молодим сім’ям, які дотупно і зручно викладені в приємно оформлених книжечках.

Раджу читачам ознайомитися з достойним та інформаційно насиченим виданням Школи мудрих батьків від ВСЛ.

Ірина Варламова

Ірина Варламова
Десь два роки тому в моїх профайлах можна було побачити: юрисконсульт, депутат, помічник керівника... Усе так, певною мірою, і залишається, та зараз моя найголовніша роль - мама. А найбільшим хобі завжди було читання. То ж я заснувала спільноту про читання дітям "Читата: читає мама і тато". Зі своїми дописами можу трапитись вам ще на Барабуці та в блозі Видавництва Старого Лева, у рубриці "Книготерапія" в сумській студентській газеті "Academix". Допомагаю бібліотеці в рідному селі поповнювати фонд та триматися сучасності. Просто так. Мрію відкрити книгарню-кав’ярню з дитячою кімнатою. Мотиваційна література для батьків, дитліт; книги для бізнесу та саморозвитку, історичні романи завжди знайдуться на моїх поличках і сторінках блогу.

18 thoughts on “Батьківські помилки з любові до дітей: ключі до вирішень

    Залишити відповідь