Аналітика Yakaboo.ua: топ продажів світової класики

Фото: Yutaka Seki via Flickr

Сьогодні в рубриці “Аналітика Yakaboo.ua” – найбільш популярні твори світової класики. У рейтингу за спаданням за кількістю проданих екземплярів представлені книги українською та російською мовами, що склали топ продажів.

Деніел Кіз. «Квіти для Елджернона»

киз

Роман став результатом 14-річного накопичення Кізом ідей, які виникали в результаті різних життєвих подій. Історія розумово відсталого Чарлі Гордона, який погодився на ризикований експеримент, аби лиш стати розумним, не залишила байдужим жодного читача. Більшість видавців пропонували Кізу змінити кінцівку книги, проте він наполіг на своєму. Відчайдушна боротьба головного героя і відносно оптимістичне завершення мають разючу психологічну силу, а сама книга є зразком людяності. Те, що кілька десятиліть тому вважалося науковою фантастикою, сьогодні цілком реально.

 

Джек Керуак. «В дороге»

керуак

Перша версія книги була написана протягом трьох тижнів безперервної роботи. Як часто трапляється з великим творами, видати цю книгу вдалося далеко не з першого разу. Перший редактор «В дороге» любив згадувати, що більш дивного рукопису йому не приносили ніколи. Здоровенний, як лісоруб, Керуак приніс до редакції рулон паперу довжиною 147 метрів без жодного розділового знака. Це була розповідь про долю і біль цілого покоління, вибудувана, як джазова імпровізація. Насправді, Керуаку просто набридло встромляти постійно нові аркуші паперу в друкарську машинку, і він склеїв їх у рулон. Кілька років тому рукопис було продано на аукціоні за $ 2,5 млн.

Героєм книги був кращий друг Керуака, на рахунку якого до 21 року було 500 викрадених машин, 10 арештів і 6 обвинувальних вироків.

Габриэль Гарсиа Маркес. «Сто лет одиночества»

сто лет

Напевно, не знайдеться людини, яка не чула про цей приголомшливий і шалений роман величного колумбійця. Мабуть, тим, кому довелося познайомитися з цією книгою за шкільної програми, варто перечитати її ще раз, усвідомивши по-новому всю глибину оповіді історії сім’ї Буендіа. Цей роман читають не лише розумом, а й серцем. Роман про те, що людина народжується і помирає на самоті, наодинці з самим собою, своїм життям, успіхами і помилками. Людська черствість і жорстокість, себелюбство та поспішність – вони роблять нас усіх самотніми. І тільки Любов може зломити цю самотність. От тільки якщо інші не захочуть цієї любові, не побачать її – вона залишиться в самій собі. На самоті.

Рей Бредбері. «451° за Фаренгейтом»

452

Книжка про книжки. В антиутопічному постіндустріальному світі зберігання книг є злочином. Масова культура, споживання – ось що має значення. Мислити критично не дозволено. 451 градус за Фаренгейтом – температура, за якої займається папір. Тепер у пожежній службі є спецзагін, який займається знищенням книг. Однак навіть в ньому, як виявилося, є люди, які читають.

Вперше роман був надрукований частинами в журналі Playboy. Пізніше, версію, яка потрапила до друку вже як книга, не минула безжальна цензура, яка викорінила з книги авторську лайки, тему абортів і представила суспільству переписані окремі фрагменти. Лише через майже 30 років роман почав виходити в оригінальній версії.

Фрэнсис Скотт Фицджеральд. «Великий Гэтсби»

гєтсби

Френсіс Скотт Фіцджеральд писав цей роман під час своєї подорожі Європою, досліджуючи феномен «американської мрії». В образі головного героя Джея Гетсбі письменникові вдалося домогтися дивовижної гармонії у зображенні привабливості мрії і неминучого її краху. За життя автора «Великий Гетсби” не був мегапопулярним, незважаючи на інсценування на Бродвеї і екранізації в Голлівуді, однак зараз входить до списку 100 кращих англомовних романів XX століття. Серед варіантів назви роману-представника «століття джазу» автор розглядав «Навколо сміття і мільйонерів», «Гетсбі – Золотий капелюх», «Шалений коханець», «По дорозі в Уест Егг» і «Бенкет Трімальхіона».

Владимир Набоков. «Лолита»

лолита

Один з найбільш великих і відомих творів XX століття, що викликав свого часу скандал і підняв його автора на літературний Олімп. Книга про кохання, яка є в списках найкращих романів усіх часів. Її вважали порнографічною і забороняли в деяких країнах, але сьогодні, коли полемічні пристрасті навколо «Лоліти» вже давно вляглися, можна з упевненістю сказати, що це – книга про велике кохання, що подолало хворобу, смерть і час; кохання, розімкнутого у нескінченність; «Кохання з першого погляду, з останнього погляду, з одвічного погляду».

 

Антуан де Сент-Экзюпери. «Маленький принц»

mal_prince

Скільки видань вже пережила геніальна казка «Маленький принц»! Читаючи її, діти тільки відкривають для себе світ життєвої філософії, а дорослі, гортаючи її вкотре, відкривають для себе щоразу нові й нові смисли. Малюнки є невід’ємною частиною книги і дозволяють збагнути сенс написаного, руйнуючи мовні бар’єри. Книга перекладена на 180 мов світу, при чому в кожній країні існує декілька, а іноді й декілька десятків, різних видань.

 

Джейн Остин. «Гордость и предубеждение»

остин

Хто не знає чудової англійської письменниці Джейн Остін, шанувальниками якої були Вальтер Скотт, Вірджинія Вулф, Сомерсет Моем, Джон Бойнтон Прістлі, Річард Олдінгтон? Роман «Гордість і упередження» вважається найбільш досконалим романом письменниці, а містер Дарсі – найчарівнішим героєм. Вперше опублікованим у 1813 році твором зачитуються досі. До слова, вперше знехтуваний видавцем рукопис 15 років пролежав у очікуванні виходу в світ. Чарівність і витонченість персонажів, іронія і тонкий гумор у поєднанні зі зрілістю думки є відмінною рисою текстів Джейн Остін.

Теодор Драйзер. «Финансист»

финансист

Еліта американського бізнесу, фінансові справи в суміші зі справами сердечними, світ, в якому виживають тільки найсильніші. Роман вирізняється блискучою історичною достовірністю і рекомендується для прочитання всім, хто цікавиться бізнесом і фінансами. Подейкують, що після прочитання цієї книги хочеться відразу ж почати діяти. Твір входить до циклу «Трилогія бажання» (другий і третій романи з цього циклу – «Титан» і «Стоїк»), в основу якого лягла історія життя американського мільйонера Чарльза Йєркса.

 

Трумен Капоте. «Завтрак у Тиффани»

тиффани

Напевно, більшість читачів знайомі з екранізацією найвідомішого твору Трумена Капоте з Одрі Хепберн у головній ролі. Однак і читацький інтерес до цієї книги не слабшає протягом багатьох років. Ексцентричну, повну життя Холлі вабить до себе світ багатих людей, що виблискує яскравими вогнями діамантових кольє. Керуючись у своїх вчинках лише голосом серця, поєднуючи дитячу наївність з магічною чарівністю справжньої жінки, вона ніби втілює в собі саму сутність Нью-Йорка – міста, в якому мрії лежать на відстані витягнутої руки, відгороджені блискучим склом звабливих вітрин.

11 thoughts on “Аналітика Yakaboo.ua: топ продажів світової класики

    Залишити відповідь