Знайомтеся, англійський чорний гумор!

У вересні весь світ відсвяткував сторіччя Дала і придбання нового видання зібрання оповідань «Коняка Фокслі та інші дорослі оповідання» від видавництва А-ба-ба-га-ла-ма-га була своєрідною даниною поваги до автора.

Його доросла проза українською мовою видається вперше, що не дивно – автор відомий широкій публіці насамперед своїми дитячими казками, такими як «Чарлі і шоколадна фабрика» або «Відьми», а все через своєрідність стилю його дорослої прози. Саме про неї – нижче.

Головний англійський казкар


Але спочатку трохи про автора! Роальд Дал народився 13 вересня 1916 року в Уельсі й тим самим поповнив сім’ю норвежців Гаральда і Софі Далів.

Якщо простежити його біографію, то можна вловити деяку схожість з іншим відомим казкарем – Антуаном де Сент-Екзюпері, який також здійснював польоти над Африкою у воєнний час, не раз терпів крах літака і полюбляв добрі казки.

Фото: Tatachilla Lutheran College Library
Фото: Tatachilla Lutheran College Library

В англомовних країнах його сміливо називають «казкарем номер один», деякі з його творів навіть входять в список обов’язкової до прочитання літератури, а 13 вересня, день народження Дала, вважається національним святом.

Читати: 10 книг Роальда Дала до 100-річчя автора

За книгами Дала знімають фільми такі режисери, як Денні ДеВіто («Матильда», 1996), Тім Бертон («Чарлі і шоколадна фабрика», 2005), Стівен Спілберг («ВДВ (Великий Дружній Велетень», 2006) і навіть Квентін Тарантіно («Чотири кімнати» за оповіданням «Парі», 1995).

Письменник дуже любив дітей і цю любов вони можуть відчути навіть зараз. Ні, мова не про самі історії (точніше, не тільки про них), а про благодійний фонд, в який перераховується частина грошей з кожної купленої книги його авторства.

Отже, знайомтеся, англійська чорний гумор!


У книзі чорного гумору багато, але він тонкий, щоб не збентежити сучасників письменника, і водночас його досить, щоб викликати посмішку у читачів нашого часу.

Автор був тричі нагороджений премією Едгара По. У книзі ви не знайдете моторошних розповідей, хоча витонченості в способах убивства героїв автору не позичати. Власне, все це, а також той факт, що оповідання друкувались в Плейбої, зробили їм погану славу.

Ось, наприклад, діалог молодого хлопця і доктора, який повинен був підтвердити смерть його покійної бабусі й видати відповідну довідку:

—Старенька Глосспан? — перепитав доктор.
— О, Боже, невже вона померла?
Звичайно, ніяких сумнівів, — відповів юнак. — Якщо підете зі мною, я можу її викопати, і ви самі переконаєтесь.
Як глибоко ти її закопав? — поцікавився доктор.
Десь на два-три метри.
А коли?
Ну, годин вісім тому.
Тоді вона точно померла, — проголосив лікар. — Ось тобі свідоцтво.

Спокійний розвиток і несподіваний фінал


Норвезьке коріння Даля прекрасно поєднується з душею справжнього англійця, і це передається в стилі письма – неспішного і розміреного. Він в характерній манері веде оповідь, рівномірно розставляючи потрібні деталі таким чином, щоб ви були не в силах відірватися від тексту. Сюжети оповідань не назвеш гучним словом «захопливі», але вони змушують з інтересом стежити за тим, що відбувається. З Далем не можна знати напевно чим закінчиться розповідь, але в тому, що розв’язка вас здивує, можете бути впевнені!

Залишимо казки дітям


Не слід шукати з лупою глибокої філософії в цій книзі. Краще насолодитеся іронією і тонким гумором. Автор чудово продемонстрував вміння писати повчальні казки для дітей, так залишимо ж їх дітям. Ці оповідання – для гарного відпочинку, які можна буде переказувати в компанії як анекдоти.

Книга для тих, кому до душі позбавлена суєти англійська проза з гострою домішкою чорного гумору, а також тим дорослим, які виросли на казках письменника, але не хочуть з ним розлучатися.

Також можуть сподобатися: твори Пелама Вудхауса і Джерома К. Джерома.

Ірина Ночна

Купити книжку в Yakaboo.ua

Ірина Ночна
Латентний лінгвіст. Щиро вірю, що книжки можуть бути добрими друзями. У вільний чай танцюю, генерую ідею та милуюся равликами. Можу сказати «Я люблю читати» сімома мовами (і не зупиняюся на цій цифрі).
https://www.facebook.com/irine.nightly

14 thoughts on “Знайомтеся, англійський чорний гумор!

    Залишити відповідь