Злочин і помста

На що здатен наркоман з 12-річним стажем у в’язниці, який сидить не за свої злочини? На помсту.

Економічний оглядач, композитор і рок-музикант


Норвезького детективіста Ю Несбьо я відкрив для себе 1,5 роки тому. «Фоліо» видало українською вже понад десяток книг цього автора, тому вибрати є з чого. Проте, якщо відомий письменник серією романів з розслідувачем Харрі Холе, то «Син» — повноцінний самостійний текст.

80692a8864b36ffbbf03f3d220a

Несбьо підтверджує, що талановита людина — талановита у всьому. Спочатку він став відомий у Норвегії як економічний оглядач, навіть має профільну освіту. Потім отримав визнання як композитор і рок-музикант. А вже наприкінці 90-х спробував себе в літературі і досі успішно у ній працює.

Наркозалежний цап-відбувайло


Книга «Син» вийшла у 2014 році, тоді ж її переклали українською.

За сюжетом, у одній із в’язниць уже понад 10 років відбуває покарання 30-літній наркозалежний Сонні Лофтус. Він виконує роль «цапа-відбувайла»: на хлопця вішають вбивства, які він не скоював. За це Лофтус отримує героїн і позитивне ставлення адміністрації в’язниці.

Читати: Електричний апокаліпсис по-європейськи

Проте все змінюється, коли Сонні дізнається подробиці самогубства свого батька. Саме після цієї сімейної трагедії хлопець і почав вживати наркотики. Зрозумівши, що його батька вбили, Лофтус втікає з в’язниці. Він починає мститися усім, хто якимось чином пов’язаний зі злочинами, за які він сидить.

Кінематографічний сюжет


Читач, який бере до рук детектив (особливо написаний Несбьо), прагне динамічного сюжету. І норвежець у жанрі не розчаровує. Складається враження, що ти постійно біжиш за героєм, злочинцями, які переслідують його, поліцією, для якої цікаві і перший, і другі.

Читати: 40 найбільш заплутаних трилерів. Перша десятка

Сюжет як і попередні книги Несбьо дуже кінематографічний. Тому не дивно, що Голлівуд уже поклав око на роман. Головну роль у ньому зіграє актор Джейк Джилленхолл («Вихідний код», «Зодіак»). А поки чекаємо екранізацію, краще ознайомитися з літературним першоджерелом.

Вбивця відомий від самого початку


На любителів класичного детективу тут чекає своєрідний «розрив шаблону»: вбивця відомий від самого початку. Мало того, читач присутній під час злочинів як спостерігач, який нічого не може вдіяти, навіть якби й хотів. Проте загадка все таки є: хто саме був «кротом» у поліції, коли там працював батько Сонні і через якого той помер? А це питання не з простих.

Читати: Детективний топ-25 за вибором читачів. Джоан Ролінг під псевдонімом бере першість

Несбьо грає на контрастах, показуючи нам як огидних злочинців (торговців героїном, повіями), так і розумних розслідувачів, чуйних адміністраторів притулку для наркоманів. Зрозуміло, на чиєму боці стануть симпатії читача.

Ложка дьогтю — у образі одного з найжорстокіших «кришувальників» нелегальних бізнесів Несторі: він говорить, що українець і пам’ятає Київ 70-х років. У трилогії «Міленіум» ще одного скандинава Стіга Ларсона найпаскудніша людина мала прізвище «Золоченко». Це той випадок, коли культура непомітно формує упередження до країни (і це не дуже добре для нас, з огляду на величезні тиражі книг).


Для кого: любителів детективів та динамічних сюжетів.

Схожі книги: «Граф Монте-Крісто» Александра Дюма-старшого , інші детективи Ю Несбьо, трилогія «Міленіум» Стіга Ларссона, «Ріта Гейворт і втеча з Шоушенка» Стівена Кінга.


Роман Повзик

Купити книжку в Yakaboo.ua

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

8 thoughts on “Злочин і помста

    Залишити відповідь