#ЗкнигоюНавколоСвіту: як це мандрувати, читаючи

Про свій челендж #зкнигоюнавколосвіту розповідає блогерка та буктюберка Валєйка. Можливо, саме цей проект вам допоможе знайти ідеальну книжку для завдання під номером 3 (про країну-мрію) в #YakabooBingoSummer.


Ідея запустити проект #зкнигоюнавколосвіту виникла у мене під час новорічних свят, коли заведено ставити цілі на весь рік. Раніше я вже робила собі подібні читацькі виклики: читала по одній книзі кожного тижня, або щоразу нову книгу нового письменника. Та на цей раз на мене чекало дещо особливе. Протягом року я постановила собі читати по одній книзі з кожної країни в світі у перекладі на українську мову.

Надихнула мене на мандрівку британська письменниця Енн Морган, яка успішно пройшла свій власний інтенсивний курс глобального читання у 2012 році. І слід сказати, що однією з перешкод на цьому шляху була нестача книжок в англійському перекладі, хоч ця мова є найпоширенішою мовою публікацій в світі. Тим не менш це не зупинило її на шляху до своєї мети. І я також не збиралася кидати, навіть не розпочавши. Натомість у своїй мандрівці я вирішила зібрати нехай не повну, проте максимальну кількість книжок з різноманітних країн в українському перекладі.

Розширити географію читання, систематизувати свої знання про світову літературу, а також просто весело провести свій читацький рік – ось головні цілі моєї мандрівки #зкнигоюнавколосвіту. Кожного тижня я підбираю книгу з нової країни, читаю та розповідаю про неї на своєму каналі «Valieyka about books». На даний момент пройдено вже понад п’ятнадцять країн. Кожна з яких подарувала мені нові захопливі враження та знання. Що в свою чергу призвело до ще одного побічного явища – у мене почали рости зуби мудрості. І цей процес не пройшов для мене непоміченим. Тож я мусила трохи призупинити свою мандрівку і з площини відео плавно перейти до текстових відгуків в Insta (який до речі, входить в десятку чудових українських bookstagram).

Крім того, за цей час я також встигла взяти участь у #YakabooBingoSpring, а також прочитати декілька цікавих книг з сучукрліт, що є однією з моїх улюблених читацьких тем.

Що ж до найцікавіших книгомандрівок, які мені трапились у проекті #зкнигоюнавколосвіту , можу виділити наступні:

1. Словаччина. «Матері» Павол Ранков. Роман про нездоланну силу, яку здатна виявити жінка заради дитини (події розгортатимуться в ГУЛАГу) від провідного сучасного словацького письменника.

2. Японія. «Сповідь маски» та «Жінка Маркіза де Сада» Юкіо Місіма. Історія життя цього письменника сама по собі могла б стати захопливою книгою. Втім, творчість Місіми не менш вражаюча. Його роман увійшов до списку шедеврів японської літератури, а сам він тричі номінувався на Нобелівську премію. Після того, як я прочитала одну його книгу одразу ж придбала наступну.

3. Іспанія. «Любов і педагогіка» Міґель де Унамуно. Цей роман про виховання генія в домашніх умовах з глибоким філософським підтекстом. Не пам’ятаю, щоб зустрічала настільки тепле і приязне ставлення до читача, адже саме читачеві цю книгу присвячує автор.

4. Норвегія. «Кабульський книгар» Осне Саєрстад. Чудова документальна книга норвезької письменниці про книготорговця з Афганістану. Саєрстад розкриває нам не тільки подробиці книготоргівлі, а й деталі з життя звичайної афганської родини. Зокрема, права жінок у цій країні та їх місце у суспільстві.

5. Боснія і Герцеговина. «Туфлі до вручення Оскара» Меліна Камерич . Боснійська література цікава самим феноменом свого існування. Не менш цікава творчість Меліни Камерич, яка написала неймовірно відкриту, чуттєву книгу, про життя простої жінки, що припало на непростий час, сповнений страждань і війни. Тут також слід зауважити, що маленькі країни на кшталт БІГ не надто популярні у видавців і потік книжок із них дуже скудний. Знайти хоча б одну з них вже справжній скарб.

Якщо ж говорити, про вплив книгомандрів на мандри реальні, то його, як такого, я не відчула. Все-таки різноманітних книжок на моєму рахунку більше ніж подорожей. Але те, що вони налаштовують мандрувати активніше – це точно. І так, я вважаю, що хороша книга здатна впливати та розширювати нашу свідомість, роблячи подорожі не тільки в просторі, а й в часі можливими. А поки що у мене на черзі книгоподорож до Алжиру, Чилі та Болгарії. І повірте, там є що почитати й про що розповісти;)


Читати5 блогерів про вибір книжок та скретч-постери
Читати: Більше, ніж #13_читацьких_зізнань. Неймовірні секрети книголюбів
ЧитатиПоїхали! 12 неймовірних тревелогів для дорослих та дітей

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

18 thoughts on “#ЗкнигоюНавколоСвіту: як це мандрувати, читаючи

    Залишити відповідь