Журналістське дослідження тероризму тривалістю у 40 років

Хто стоїть за одною з найбільших небезпек сучасного людства?

Прочитати цю книгу змусив провокативний, на мою думку, заголовок. Адже в сучасному медійному просторі активно використовується теза, що ніяких переговорів з терористичними організаціями бути не може. Та і те, що це книга «Темпори» — одного з найулюбленіших видавництв, теж зіграло важливу роль у виборі.

Про Пітера Тейлора


Британець Пітер Тейлор — майстер журналістських розслідувань, який останні 40 років присвятив дослідженню явища тероризму. З 70-х років ХХ століття він уважно працював над цієї темою в Ірландії. Трилогія Тейлора «Provos», «Loyalists» та «Brits» вважається найавторитетнішим дослідженням північноірландського конфлікту.

Опісля подій 11 вересня 2001 року Тейлор взявся за розслідування проблем ісламського тероризму. За свою журналістську діяльність Пітер отримав Орден Британської імперії — одну з найвищих відзнак для журналіста у своїй країні.

Результат пошуку зображень за запитом "peter taylor journalist"
Фото: abc.net.au / Пітер Тейлор

Розмови з терористами — це передумова вирішення конфліктів


Книга, про яку я хочу розповісти, — «Розмови з терористами», вийшла позаминулого року у видавництві «Темпора» (яке вже давно зробило своєю фішкою публікації якісної закордонної репортажистики). Переклад цього майже 500-сторінкового фоліанту робили Софія Андрухович та Галина Карпа.

«Розмови з терористами» увібрали весь 40-річний досвід роботи Тейлора. Пояснюючи таку назву книги, британець говорить, що саме «розмови з терористами — це передумова вирішення конфліктів». Своїми книгами і телепередачами він намагався показати, що терорист — це не просто безумний озброєний фанатик або кровожерливий підривник, що дійсність набагато складніша.

Результат пошуку зображень за запитом "peter taylor talking to terrorists"
Фото: bookTVnz

Протягом книги ми рухаємося разом із Тейлором, який є нашими очима, веде нас і розповідає про людей, що трапляються у книзі. Повна назва книги «Розмови з терористами. Моя подорож від ІРА до Аль-Каїди». Так само Пітер і веде свою розповідь. Він оповідає про перше своє журналістське входження до конфлікту в Ірландії. Тоді 29-річний британець приїхав робити сюжет про Криваву неділю — розстріл у Белфасті 13 учасників демонстрації за громадянські права. З того часу майже 30 років тема ІРА була головною для Тейлора.

Слідкуючи за британцем, читач поволі входить у всі подробиці однієї з найсильніших терористичних організацій: він дізнається про всіх дійових осіб у керівництві ІРА і по той бік конфлікту, шпигунів і дипломатів, історичні дати, важливі теракти і підготовку до них. Дивуєшся тому, скільки часу і зусиль довелося докласти Тейлору, щоб отримати цю інформацію, скільки разів він ризикував життям, щоб показувати глядачам і читачам справжню історію кривавого протистояння і боротьбу за національну незалежність країни, яку століттями пригноблювали.

Проте далі Тейлор починає ще більш криваві і самі собою страшні розділи. Вони стосуються найпотужнішої терористичної організації і ще кілька років тому найбезпечнішої людини у світі — «Аль-Каїди» та Осами бен Ладена. Саме теракт на Всесвітній Торговий Центр у 2001 році дав поштовх автору зайнятися цієї небезпечною темою. Маючи досвід в розслідуваннях північноірландського конфлікту, Тейлор взявся за ісламістів.

По суті, більша частина книги розповідає саме про «Аль-Каїду», адже саме ця тема є набагато актуальнішою в сучасному світі. Із прискіпливістю вченого Тейлор препарує кожен великий теракт, який спричинила ця організація, показує проблеми спецслужб, приготування до нього виконавців. Читач також подорожує у навчальні табори, слідкує за пошуками терористів, інтерв’юванням їх у в’язницях.

Британець досліджує чи не кожен аспект, пов’язаний з «Аль-Каїдою» — аж до розмов з жертвами тортур (з боку спецслужб ), мережевих ресурсів спілкування організаторів, методів вербування молодих арабів з Європи, США та Канади.

Книга Пітера Тейлора — це одне велике дослідження тероризму в сучасному світі, яка дає розуміння цього надзвичайно складного геополітичного, релігійного, економічного явища. Текст, в якому зібрано 40-річний досвід професійного журналіста ВВС, безперечно вартий уваги.

Дослідження буде цікаве як журналістам, людям, які професійно займаються комунікацією, так і читачам, яким бракує гострих відчуттів (повірте, в книзі їх предостатньо).

Пряма мова


«Коли ти робиш репортажі про терористів, іноді натикаєшся на небезпеку. Мене час від часу запитують, чи я коли-небудь відчував, що моє життя під загрозою. Відповідь: так».

Схожі книги


Майкл Вайс та Хасан Хасан «Ісламська держава. Армія терору»

Роман Повзик

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

11 thoughts on “Журналістське дослідження тероризму тривалістю у 40 років

    Залишити відповідь