Жовтневий мастрід: листи і таємниці

Жовтень – загадковий місяць, час поринання в таємниці, чужі та привабливі. Такі таємниці ховаються в спогадах, листах та навіть у вигаданих історіях. Головне не захопитись занадто, і не втратити зв’язок із реальністю. А з іншого боку – для цього ж й існує література. Ми зібрали 10 дуже різних за жанром та темами книжок, в яких є доля таємничості та жменька істин.

Ден Сіммонс “Гіперіон” (укр, англ, рос)

І розпочнемо із найбільш насиченого таємницями тексту. Ден Сіммонс універсальний фантаст, вже визнаний і шанований автор. А “Гіперіон” – це той текст, який приніс йому визнання. У енциклопедії Клюта – Ніколлса текст назвали “щонайбільш амбітним епосом у жанрі космічної опери». Він отримав найбільш відомі фантастичні премії «Г’юґо» та «Локус» за 1990 рік та звання найкращого перекладного роману в Японії 1995 року. “Гіперіон” перший із тетралогії “Пісні Гіперіона”. Вперше українською.

Мине якихось вісімсот років, і до загадкових Гробниць часу, що порушують закони Ньютона та загальну теорію відносності, на абсолютно провінційну планету Гіперіон вирушить дивна делегація дивного культу, який боготворить невблаганного монстра. Католицький священник, полковник військово-космічних сил, геніальний поет-лихослов, тамплієр, що водить зореліт-дерево, тихий філософ, приватний детектив та безіменний дипломат – кожен із них має заповітне бажання і потаємну ціль, від яких може залежати майбутнє не тільки кільканадцяти мільярдів людей на двох сотнях планет, а й штучних інтелектів та загадкової постлюдської раси Вигнанців. В епіцентрі пристрастей та політичних інтриг — Гіперіон. В епіцентрі уваги — історії прочан (про війну, про любов, про довкілля, про тілесне кохання та про Літературу-з-Великої-Букви). В епіцентрі подорожі — незбагненна істота, що карає, стинає голови та настромлює жертв на гостряки (не)віртуального Дерева болю, але також обдаровує: благословляє безсмертям, іде проти стрілок годинника та аркушів календаря й існує в статусі Загадки, яку не можна розгадати.

Рут Веар “У лісі-лісі темному”  (укр, англ)

Рет Веар – молода британська авторка, яка живе в Парижі. Веар має досвід офіціантки, продавця книгарні та вчительки англійської. А крім того два романи-трилери. Психологічний трилер “У лісі-лісі темному” став її дебютним романом. Страшна історія із захопливим сюжетом, легким сприйняттям та купкою таємниць.

Коли старанно приховані і запилюжені часом скелети таки вибираються зі старих шаф на світ божий — чекай біди. Головна героїня — письменниця — несподівано для себе отримує запрошення на дівич-вечірку шкільної подруги, з якою не спілкувалася років з десять. Вихідні мають промайнути весело — гучні посиденьки десь далеко від цивілізації поміж густих лісів англійської провінції у скляному будинку з веселою компанією. Проте щось пішло не так… За дві доби вона, зранена та скалічена, приходить до тями в лікарняній палаті й із жахом усвідомлює, що нічогісінько не пам’ятає… Хоча й відчуває: трапилося щось жахливе!

Леся Українка. Листи. 1876-1897 (укр)

Таємниці реальних осіб ще більш цікавіші. А тим паче, коли ця особа Леся Українка одна із найвідоміших класиків української літератури. Про кохання, дружбу та мрії із уст самої Касандри. А крім того, ще й зріз епохи, в якій жила геніальна авторка.

З ким товаришувала Лариса Косач, ким захоплювалася і з кого кпила, що читала, де бувала, чим журилася і про що мріяла, як народжувалися задуми її творів… Із листів, написаних до рідних, близького оточення і «товаришів по зброї», перед нами постає молода, енергійна, блискуче освічена українська аристократка, яка активно відстоює свої погляди, творить нові смисли і змінює світ. Уперше опублікований без вилучень, зі збереженням авторського правопису, епістолярій Лесі Українки відкриває читачам можливість по-новому побачити одну з найяскравіших постатей української культури межі XIX-XX століть.

Листи з Литви / Листи зі Львова (укр)

Ще одна епістолярна історія, проте у віршах. Історія цієї збірки така: протягом листопада 2015 року дві відомі поетеси Мар’яна Савка та Маріанна Кіяновська листупалися віршами. Перша писала зі Львова, друга із Паланги, в Литві.

Щодня по віршеві. Фейсбучне товариство стало свідком цього незвичного відкритого листування. На ці вірші-листи чекали, їх обговорювали і поширювали. І ось тепер це листування втілилося у книгу – діалогічну і дуже цілісну. У цих віршах так багато людяності, любові, життєвої зрілості, глибинних одкровень і радості спілкування. Цей нетривалий відтинок часу став свого роду вертикаллю – між минулим, сучасним і майбутнім, до якого можна прислухатися, передчути і відчитати поміж рядками.

В оформленні використані також світлини Індри Брувере, Далі Сурвілайте, Гінтараса Граяускаса, Романа Ратушного, Олександра Новіцького.

Сесилія Ахерн “Таврована” (укр, рос)

Якщо ви не знаєте імені Сесилії Ахерн, то точно чули про фільм «PS I Love You», книжковою основою якого є її роман. Його Ахерн, письменниця із Ірландії, написала в 21 рік. З тих пір книжки Ахерн потрапляють в топи продажів та списки бестселерів. “Таврована” – це ще одна зворушлива історія про порушення закону та важкий вибір. Книжка потрапляє до жанру young adult.

Селестіна Норт – ідеальна в усьому: зразкова дочка і сестра, улюблениця вчителів та однокласників, дівчина неймовірного Арта Кревана. Та якось Селестіна потрапила в непередбачувану ситуацію і, за покликом серця, порушила закон. Кара невідворотна: або в’язниця, або Тавро. Тобто – назавжди упосліджена. Сесілія Ахерн створила світ, у якому ідеал цінується більш за все, а за щонайменшого відхилення від нього загрожує покарання. Що станеться, коли дівчина ризикне найдорожчим і спробує опиратися системі?

Енн Тайлер “Блакитне мереживо долі” (укр, рос)

Енн Тайлер – американська письменниця, лауреатка Пулітцерівської премії 1988 року за роман «Уроки дихання», ще три книжки авторки було номіновано на цю престижну премію. У 2012 році газета The Sunday Times відзначила Тайлер нагородою за літературну майстерність. За стилем письма Тайлер часто порівнюють з Джоном Апдайком і Джейн Остін.

«Блакитне мереживо долі» – двадцятий роман Енн Тайлер. Тож з перших сторінок книги видно талант авторки і майстерність, відшліфовану роками. Цією книгою авторка вкотре підтверджує, що Пулітцерівську премію вона отримала не дарма. Книга Енн Тайлер увійшла в короткий список Букерівської премії, а також визнана бестселером New York Times. «Блакитне мереживо» названо однією з кращих книг року за версією видань The Washington Post, Chicago Tribune, The Telegraph, BookPage та іншими медіа.

«Блакитне мереживо долі» – розповідь про типову, на перший погляд, американську родину. Ред, Еббі та їхні четверо дітей – дружна й весела сім’я, вони живуть у великому будинку з красивою верандою. Здавалося б, мрія, а не життя. Але диявол ховається в деталях. Авторка дає зрозуміти: не буває простих пересічних родин, у кожної знайдуться сімейні таємниці і неймовірні історії – лише придивіться до мережива їхньої долі.

Олександр Михед “Бачити, щоб бути побаченим. Реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн” (укр)

Книжка про таємниці, які притягують велику увагу – реаліті-шоу. Захопливий нон-фікшн Олександра Михеда – це результат багаторічного дослідження і пошуку відповіді на питання – чим є сучасна реальність? Із чого починалося шоу «Прихована камера»? Чому кожен із нас сам став Великим Братом? Як красуні завойовують чергового «Холостяка», а телебачення – мільйони глядацьких сердець? Чи багато телемагії у «Битві екстрасенсів»? Як реаліті-шоу впливають на суспільство, на літературу та мистецтво? І чи вплинуло реальне телебачення на стрім-трансляції з Майдану?

Через десятки кейсів, особистих історій та інтерв’ю з тими, хто відчув на собі, що таке реаліті, книжка розповідає історію реального телебачення і реаліті-шоу з 1948 року до 2010-х. Друга частина – науково-популярна розвідка про феномен реаліті-роману – літературне явище, сформоване під впливом реаліті-шоу. Третя частина – інтерв’ю зі стрімерами Майдану, а також пошук відповіді на питання: чим для них був стрім, чи відчували вони себе ведучими передачі для мільйонів глядачів? Яку небезпеку приховує стрім, що може і наблизити реальність, і маніпулювати нею?

Результат пошуку зображень за запитом "Сховище. Щоденник у листах"

Анна Франк “Сховище. Щоденник у листах” (укр, англ, рос)

Історія Анни Франк, одна із найвідоміших особистих історій жертв та свідків Голокосту. А її щоденник, один із найвідоміших документів доби.

Голокост очима підлітка. Щоденник 13-річної єврейської дівчинки, яка разом із своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Армстердамі. Зі світлинами з архіву Фонду Анни Франк (місто Базель).

Володимир Рафєєнко, Сергій Жадан, Ірена Карпа, Андрій Кокотюха, Юрій Винничук, Максим Кідрук, Фоззі “ДНК” (укр)

Історія, початок якої вигадав Сергій Жадан, а продовжили ще шість відомих українських письменники із різних куточків України. Водночас фантазія на тему та щире зізнання. Про таємниці, заховані в структурі ДНК.

У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки. Пошматована, розкидана по світу примхами долі, родина Чумаків утратила головне – зв’язок поколінь. Чи не в цьому полягає трагедія всього українського народу? І хто вчиться на наших помилках?

Анна Багряна “Македонські оповідки” (укр)

Про таємниці Македонії розповідає українська авторка Анна Багряна, яка вже шість років мешкає в цій країні. «Македонські оповідки» – перша книга нової серії «Відкрий світ». Перша зі збірок оповідань, автори яких подовгу мешкали у різних країнах світу. Вони розповідають про побачене – подібне чи відмінне від нашого життя, розкривають особливості побуту та менталітету корінного населення, показують народні традиції та культурну спадщину різних країн.

Кожна збірка серії – ніби подорож із доброзичливим провідником-українцем, який веде читача за руку у відкритий ним самим світ і щедро ділиться власними враженнями. Письменниця, драматург і поет Анна Багряна пише про цю збірку так: «З одного боку, ця книга для мене є підсумком прожитих у Македонії шести років, з іншого – лише маленькою часточкою того, що мені вдалося побачити, почути й відчути за цей час».

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

11 thoughts on “Жовтневий мастрід: листи і таємниці

    Залишити відповідь