Жінка, яка не знала слова «поразка»

Усі фото: Ірини Юрченко

У світі не так багато політиків, про яких знав би кожен. Тим більше, якщо цей політик – жінка. 71-й прем’єр-міністр Великобританії, перша жінка, яка зайняла цей пост. Ви вже знаєте про кого піде мова? Я дам вам одну підказку – Залізна Леді. Впевнена, ви вгадали з першої спроби. Жінка-політик, самовпевнена, розумна, цілеспрямована і пробивна Маргарет Тетчер.

Поразка? Я не розумію значення цього слова!

Чергова біографія із серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» знайомить читача з неймовірною жінкою-політиком, однією з найприголомшливіших особистостей, її життям і успіхами – адже навіть невдачі були для Тетчер можливістю стати краще. З гарними ілюстраціями, підсумковими питаннями наприкінці кожного розділу й новим для цієї серії стилем оповіді – ви проживете 13 днів із життя Залізної Леді.

Людина може вилізти на Еверест для самої себе. Але на вершині вона поставить прапор своєї країни.


Усього один день із життя звичайного бакалійника і його сім’ї. Чому народження дочки було розчаруванням для батька Тетчер? Чому дівчинку назвали Маргарет? І як слова лікаря стали пророчими?

04_3_05

Із самого дитинства ця дівчинка була переможницею. Уже в школі Меггі постійно доводила собі й всім навколо, що вона найкраща, що їй потрібні перемоги, як повітря. Вона знала собі ціну й зовсім не переживала через глузувань однолітків. Чи знали ви, що в дитинстві майбутню Залізну Леді називали Зубочисткою? І як звичайний конкурс віршів став для Тетчер одним із найбільш знакових заходів у життя? Чому дівчинці було важко спілкуватися з матір’ю й сестрою? І хто підтримував Меггі у всіх її прагненнях?

Я не думаю, що за мого життя жінка зможе стати прем’єр-міністром.


Ще один день із життя Маргарет – день, коли збулася мрія. Чим далі занурюєшся в біографію Тетчер, тим менше дивуєшся. Ніби так і повинно бути. Про що мріяла 18-літня Меггі? Чим цікавилася? Ви не здивуєтеся – точно не сукнями й симпатичними хлопцями. Чим займалася Тетчер у воєнні роки? Чого не дозволяв дівчині батько? Яка телеграма змінила життя сім’ї і виконала заповітну мрію Маргарет?

Цікавий нюанс: хоч сама Тетчер не вірила в можливість політичної кар’єри – адже в ті часи це була зовсім не жіноча робота, але завжди до неї готувалася. Будучи студенткою хімічного факультету, Маргарет тренувалася в мові, манерах і ретельно підбирала слова. Чому сусідки в гуртожитку сміялися над дівчиною? І чому пророкували їй місце леді-канцлера в парламенті? Зупиняли чи глузування майбутню прем’єр-міністра?

Я сподіваюся, що в майбутньому ми бачитимемо все більше і більше жінок, які поєднуватимуть заміжжя і кар’єру. Упередження проти такої подвійної ролі виходить не лише від чоловіків. Набагато частіше, нажаль, це йде від представниць нашої власної статі.


Не менш важливий день – день, коли Маргарет стала Тетчер. Чи багато ми знаємо про чоловіка Залізної Леді – її підтримку й опору? Неймовірно, але найбільше Денис Тетчер боявся перетворити свою дружину … в турботливу домогосподарку. Ця пара – прекрасний приклад для багатьох, сім’я, де підтримка – понад усе. Не кажучи вже про розуміння. Чому Денис не зміг зробити пропозицію коханій? Які 3 умови поставила Маргарет майбутньому чоловікові? І чому початок їхнього шлюбу нагадувало авантюру? Хто пророкував жінці велике майбутнє? Чого боялася сама Тетчер?

Неможливо? Я не знаю такого слова!

04_4_05


Один день із життя політика-мами. Як складалося життя й кар’єра Тетчер? Чи сприймали маму-політика всерйоз? Виходило в Маргарет поєднувати роль дбайливої мами й суворого депутата? І чому раз-за-разом Тетчер згадувала дитячий конкурс віршів? Про що мріяли її діти? Чи знали ви, що вдома Тетчер доводилося зображати саму королеву? Діти так хотіли на чаювання в парламент, що неодноразово змушували маму грати з ними. Так вони могли випити чаю з депутатом, прем’єр-міністром або навіть королевою!

Дім завжди має бути центром життя людини, але він не повинен обмежувати її амбіції.


Ще один день із життя … міністра. Як це, бути політиком? Чи легко жінці там, де не кожен чоловік справляється? Як Тетчер реагувала на натовпи незадоволених людей, карикатури і грубі транспаранти? Як справлялася з загальним обуренням? І як звичайне молоко могло підняти бунт під вікнами Маргарет?

Дивно, але один із таких бунтів змусив Тетчер задуматися про звільнення – що зовсім не властиво її натурі. У цей момент читач знову зіткнеться з прикладом справжньої сімейної підтримки, а саме – словами Дениса, його вірою в улюблену.


Один із найскладніших днів – день із життя прем’єр-міністра. Тетчер прийшла до влади у важкий час, їй дісталася гора чужих помилок, які потрібно було негайно виправляти. Мабуть, саме тут читач і зустріне всю силу характеру цієї приголомшливої жінки. Чи було що-небудь, що могло її зламати? Якими принципами керувалася Тетчер у своїй політичній філософії? І навіщо Маргарет писала 258 листів протягом 2 місяців?

04_5_05

Важка праця, зрада партії, відмова від найголовнішого – своєї роботи, а Залізна Леді продовжувала жартувати й робити все, що від неї залежало. Біографія Маргарет Тетчер – це концентрат мотивації, натхнення й постійного подиву. Невже це все про тендітній жінці? Гостра на язик, пробивна, непохитна й неймовірна. Усе це про неї, про справжню Залізної Леді.


Читати: Не «Сніданком» єдиним

Читати: «Повелитель блискавок» або той, хто стрибнув вище голови


Придбати книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

19 thoughts on “Жінка, яка не знала слова «поразка»

    Залишити відповідь