Заморозити весь світ однією краплиною

Є речовини, дорожчі за золото та страшніші за атомну бомбу. А вміщаються вони у звичайний термос.


Ім’я Курта Воннеґута часто почало з’являтися в українських книжкових новинах через переклади. Однією з таких стала «Колиска для кішки». Своєю мінімалістичною обкладинкою та бажанням нарешті познайомитися з творчістю цього письменника, книга і привабила.

Курт Воннеґут (джерело — libguides.depauw.edu)

Фото: libguides.depauw.edu

Курт Воннеґут — американський прозаїк, один з найвидатніших письменників ХХ століття, відомий своєю іронією та сатирою в текстах. З фото завжди на вас дивиться маленький вусатий чоловічок з розкішною шевелюрою. Саме з роману «Колиска для кішки», який вийшов у 1963-ому, 41-річний літератор і отримав світову славу.

Роман вважається науково-фантастичним і частково так воно і є. Історія розповідається від першої особи — письменника, який пише книгу про атомну бомбу.

Згодом він дізнається цікаву деталь: один з основних інженерів проекту бомби Фелікс Гоннікер винайшов дивовижну речовину лід-дев’ять, яка може заморожувати все, до чого торкається. Після його смерті цю субстанцію розділили між трьома його дітьми — Френком, Анжелою та Ньютом. Кожен з них має при собі речовину, яка здатна знищити все живе на землі. При цьому вони — всього-на-всього люди, зі своїми слабкостями, які можуть використати спецслужби. Тому світ як ніколи у небезпеці…

Книгу свого часу номінували на премію Х’юго — одну з найпрестижніших у науковій фантастиці. Хоче це жанрове спрямування в романі далеко не головне.

Разом з журналістом-письменником читач мандрує у пошуках героїв, які зможуть йому розповісти всю правду про лід-дев’ять. Цю історію ми збираємо по частинкам, які то там, то тут підкидає нам Воннеґут. Часто він взагалі веде зовсім в інших бік, ще більше заплутуючи нас.

Для цієї книги автор навіть спеціально розробив свою релігію — боконізм. Його сповідують всі місцеві жителі одного острова, хоча розуміють, що за це їх може чекати смертна кара. Особлива термінологія, закони та ритуали боконізму детально прописані. Я навіть спочатку думав, що це реальне вірування якогось острову.

Книга сповнена стьбом з деяких державних інститутів. Воннеґут доводить стосунки влади і релігії просто до абсурду, показуючи, як маніпуляціями можна тримати народ у покорі.

«Колиска для кішки» трохи нагадує «Янголи і демони» Дена Брауна — в обох романах вчені знайшли особливу речовину, навіть мінімальна кількість якої може накоти багато лиха, а головні герої багато мандрують. На цьому спільні риси книг з різницею у чотири десятиліття закінчуються.

Проте цей роман наврядчи чекатиме екранізація. Ця проза багато в чому будується на діалогах, а це важко буде відтворити, маючи дві години екранного часу. Тому, якщо хочете дізнатися про лід-дев’ять і до чого призводить його використання — гайда за книжкою.

Роман Воннеґута буде цікавий любителям наукової фантастики і неспішною, трохи іронічної прози. Також може зацікавити читачів, ласих до апокаліптики.


Схожі книги: «Янголи і демони» Дена Брауна.


Читати: 10 маловідомих фактів про Курта Воннеґута
Читати: 10 книг-антиутопій, в яких вам би не захотілося жити
Читати: 8 книжок для розуміння фантастики та літератури загалом від Михайла Назаренка
Читати: Фантастичні пригоди людини з марсіанською пропискою
Читати: Роман зі штучним інтелектом та нейромережами за півстоліття до екранізації «Привида в броні»

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

13 thoughts on “Заморозити весь світ однією краплиною

    Залишити відповідь