Як обрати книжки для малят?

Усі фото: Юлії Прохорович

Мабуть, кожен із нас колись уявляв собі, як він буде читати казочки на ніч своїй малечі, разом гортати сторінки і відкривати таємниці нашого великого світу! І коли в нас з’являється дитина, то ми починаємо хаотично обирати книжки, до кінця не розуміючи, що ж взагалі нам потрібно. Отже, з чого почати? Які книжки найкраще підійдуть найменшим дітлахам?


Починаючи з 4-х місяців маля може зацікавитися книжками шляхом їх старанного смоктання й облизування. Тому добре підійдуть м’які тканеві книжки з різноманітними на дотик матеріалами, які можуть навіть шелестіти. Але звертайте увагу на якість таких книжок, вони повинні бути виготовлені з безпечних матеріалів.


Від 6-ти до 12-ти місяців малюку можна пропонувати картонні книжки з одним зображення на сторінці. Це важливо, адже маленькій дитині важко зосередитися, і тому зображення не повинно бути перевантажено!

Гарним прикладом таких книжок є серія Олени Забари «У морі», «Лісові звірі» та інші від Видавництва Старого Лева. Тут усі персонажі виконані із фетру й гармонійно підібрані за кольором. А сторінки виготовлені із товстого картону, який витримає перші дитячі зуби, перевірено на своєму синові ?

Snapseed

Великим плюсом цієї серії є те, що доросліші дітки можуть вчити назви тварин не тільки українською, а й англійською мовами!


Чудовим способом розповісти малюку про кольори та їхні відтінки є книга Марічки Рубан «Книга кольорів» від видавництва Артбукс. Акварельні ілюстрації дозволять побачити скільки відтінків може бути одного кольору. Повірте, це справжня естетична насолода.

А зі «Смачною лічбою» можна весело провести час, рахуючи груші, банани й навіть артишоки.

Snapseed (1)

Snapseed (2)


Що може бути цікавішим за інтерактивні книжки, де все можна порухати та покрутити? Вивчати види транспорту, тварин, цифри можна із книгами Василя Федієнко – «Їду, плаваю, лечу», «Тварини в лісі» та «Веселі цифри».

Snapseed (3)

Snapseed (4)

Snapseed (5)


Маленький лайфхак: оскільки діткам важко зосередити свою увагу на чомусь одному, пропонуйте їм роздивлятися книгу декілька хвилин. Далі запропонуйте іншу. Цих декількох хвилин кожного дня буде достатньо для того, щоби познайомитися зі світом книжок та дізнатися щось нове.

Звертайте увагу на те, що більше подобається вашому малюку і спробуйте більше розповісти про це. А можна, навіть, розіграти сценку та говорити різними голосами. Так читання книжок можна перетворити в цікаве заняття і для малят, і для батьків!


Джон, Мері та Джулія: біолог та педагоги про виховання сучасних дітей

Юлія Прохорович
Веб-дизайнер, мама в декреті. Відданий книголюб і член Київського книжкового клубу. Ні, вам не здалося, вони ще існують ? З народженням сина зрозуміла, що вибір дитячої книги – це дуже відповідальна справа, адже ми виховуємо не тільки естетичний смак, а й духовні цінності дитини!
https://www.instagram.com/julia_prokhorovych/

11 thoughts on “Як обрати книжки для малят?

    Залишити відповідь