Як говорити про кохання мовою котів

Любов – як хороша книжка: коли не можеш припинити читати, але дуже не хочеш, аби вона скінчилася. Так вважає кіт Інжир, який підготував невеличку інструкцію для всіх збентежених Днем святого Валентина.

sni1


Як визначити, чи ви закохані


«Любов – це коли двоє розбирають одне одного на цитати» – писав у своєму чудовому вірші Григорій Семенчук. Додам, що любов – це коли вам хочеться розбирати одне одного не тільки на цитати, а й на ілюстрації. Добре, що є соцмережі. Пам’ятайте, ставити сердечка під світлинами вашої половинки – це вже не забаганка, а шлюбний обов’язок.

Любов – це коли усі найкращі книжки – про вас. Коли усі улюблені вірші Жадана – про вас. Та й усі інші красиві вірші – теж. Кохання взагалі нагадує хорошу книжку – коли вам подобається і зміст, і палітурка. Через любов, так само як і через цю книжку, вам не вдається заснути до ранку. Але в дечому ваші почуття відрізняються від літератури – бо поруч із вашим романом навіть світова класика втрачає усі барви. Але любов – наче квітка, притягує різних комах. Кохання – це коли мурашки по шкірі, метелики у животі і таргани у голові. Аби не муха в носі.


gol12

Чим годувати метеликів у животі?


То чим годувати цих метеликів у животі? Звісно, борщем. Червоним борщем з червоної рути або зеленим борщем із чар-зілля. Салатом з пелюсток ромашок, на яких ворожіння показало, що любить. Голубцями, яких робили добре перед тим приголублені кухарі. Адже замість накручувати себе, завжди краще накручувати голубці. Крем-сирниками з крем-сиру. Але понад усе ці метелики люблять книжки. По-перше, тому що найкращі книжки – про кохання. По-друге, метелики думають, що книжки – їхні паперові родичі, що сторінки – це крильця, і відчуття польоту їм не чуже.

Тож годувати їх варто найдраматичнішими рецептами із кулінарних збірок, бо кулінарні збірки – це чи не єдині збірки в сучасній українській літературі, де ще трапляється чіткий виклад сюжету і несподіваний фінал. Наприклад, мені дуже сподобалася «Смачна країна» від Костянтина Грубича. Кожен розділ відповідає певній області України і містить рецепти цікавих і незвичних регіональних страв. Навіть більше, кожен рецепт у ній нагадує репортаж – бо автор ділиться також обставинами своїх кулінарних експедицій, хто і де підказав йому такий рецепт. Адже готування фірмових голубців від закарпатських ромів – це окремий ритуал, який не можна не описати. Хороша кулінарна книга мусить бути написана так смачно, щоб можна було почути запах пирогів, кручеників і завиванців одразу з її сторінок.


Як правильно ворожити, коли закоханий


Ворожити слід на правильних книжечках. Правильно обрана книжечка – красива і романтична, можливо, афористична та філософська – і головне: та, зміст якої ви добре знаєте, і вона не підкине вам неприємних сюрпризів. Закохані – дуже чутливі, здатні засмучуватися через невдалі пророцтва і сприймати навсправжки результати ворожіння. Тож правильно обрана для ворожіння книжка мусить легко піддаватися тлумаченням на вашу користь. Також повинна бути гарно написаною, і окриляти. Подбайте про це заздалегідь. Оскільки ви ні про що інше думати не можете, ворожити напевно таки доведеться. Ромашки варто обирати одразу такі, щоб виходило «Любить». А на книжці можна ворожити доти, доки не покаже правильний результат.


sms

Як написати валентинку


Пам’ятайте, якщо киці не говорити, що любиш – вона автоматично вважає, що не любиш. Але зізнання у коханні не повинно бути банальним, як кіоск із шаурмою. Це особлива страва. Пишіть їй так, щоб ваші повідомлення діти потім вчили у школі з літератури.

Якщо ви поки так не навчилися, зверніться до класики. Запитайте у коханих: «Ти признайся мені, звідки в тебе ті чари – а точніше, з якої саме книжки Гаррі Поттера?». Завжди актуальні цитати з віршів. Підглянути їх можна в абабагаламагівській серії «Українська поетична антологія» – якщо хочете перевірену роками класику (зручно все одразу в «Антології української поезії ХХ століття. Від Тичини до Жадана») або у збірках лауреатів конкурсу від видавництва Смолоскип чи поетичних новинках від Видавництва Старого Лева – якщо цікавить щось сучасне та стильне. А мій новий улюблений вірш я прочитав у збірці Івана Андрусяка «Лякація». Він теж про мистецтво зваблення – починається рядком «Котлета зветься так тому, що зваблює кота». До слова, хороша валентинка для чоловіка – у формі котлети. А шлях до серця жінки – через книжку і каву до ліжка.

berkyts

Оскільки 14 лютого – це не тільки День закоханих, а й Міжнародний день дарування книжок, можна поєднати ці дві дати і подарувати і валентинку, і книжку. Найкращі валентинки – ті, що з котиками! Зізнайтеся в коханні листівкою з котом – і ваші стосунки завжди будуть теплими, муркітливими і лагідними, як котики. Важливе також відчуття міри – більше про це можна почитати у книжці «Лаґом» Лоли Екерстрьом, що розповідає про шведські секрети щасливого життя. Серед них – вміння знаходити рівновагу, релаксувати, відчувати золоту середину і створювати навколо себе доброзичливу атмосферу. Адже часом все, що нам треба для щастя – теплі слова і батареї. І неодмінно любов. Тож, як радив нам Тарас Григорович, «кохайтеся, чорнобриві». І не чорнобриві теж кохайтеся. Бо любов завжди переможе. А якщо не переможе – це не любов.

Записала: Олена Павлова, особистий секретар кота Інжира


Читати: 5 книг для подруги, яка чекає на кохання

Читати: Романтичний настрій. 10 історій кохання

Олена Павлова
Журналістка, редакторка, художниця, авторка кота Інжира – найкнижковішого комікс-котика України. Засновниця і координаторка конкурсу «Новела по-українськи» від журналу «Країна», де 6 років вела відділ «Культури». Захоплюється книжковою графікою, шрифтами, антропологією та урбаністикою, веде фотопроект «Шкіра міст» про стіни, які мають душі. Мріє про нові лоукости над мирним українським небом.
https://www.facebook.com/olena.pavlova

12 thoughts on “Як говорити про кохання мовою котів

    Залишити відповідь