Війна без переможців. Є тільки ті, що вижили

Книга американського альпініста, лікаря, письменника і філантропа Грега Мортенсона у співавторстві з Девідом Олівером Реліном «Три чашки чаю», яка десятиліття тому стала світовим бестселером, дуже повільно пробирається до українського читача. Вона протрималася 97 тижнів у списку Нью-Йорк Таймс та була продана більш ніж семимільйонним тиражем у близько п’ятдесяти країнах світу. Поки не зникають зі стрічок новин повідомлення про терористичні акти, зруйновані квартали і смерть невинних людей, подібні книги будуть актуальні. Вони піднімають завісу підвалин проблем, перед якими світова спільнота лишається безсила.

Обіцянка честі


Найбільше інформації про автора і водночас головного героя книги Грега Мортенсона можна почерпнути власне з самої книжки «Три чашки чаю». Різні життєві обставини гартували в ньому мужню і цілісну людину, готову до випробувань, однак спроба підкорити одну з найвищих гірських вершин К2 або Еверест розділила його життя на до і після. Після невдалого сходження, волею долі опинившись в одному з гірських поселень Пакистану, на знак вдячності місцевим жителям за врятоване життя, Грег пообіцяв повернутися і побудувати там школу. Ця обіцянка назавжди змінила все його життя і життя тисяч пакистанців.

Three Cups of Tea author Greg Mortenson has returned to Afghanistan after his reputation was left in tatters when he was found to have lied repeatedly in his best-selling book
Фото: dailymail.co.uk

Еверест – суворе і вороже для людини середовище. Вирішивши підкорити її, ви оголошуєте їй війну. Готуватися до цього сходження потрібно так само зосереджено і безжалісно, як до військової операції. І коли битва закінчується, гора лишається незмінною. В цій війні нема переможців – є тільки ті, хто вижили.

Розповідь довжиною в життя


Кажуть, що в кожного письменника найкраще виходить одна книжка – це книжка про його життя. «Три чашки чаю» поєднує біографічну оповідь і публіцистику. Очима героя піднімаються проблеми бідності, відсутності доступу до освіти та медицини і долі людей, які потрапляють в перипетії війни та тероризму в Пакистані і Афганістані. Книга написана за справжнім рецептом успіху: випадкова зустріч загубленого альпініста, яка змінює його життя, бідне плем’я балті, які рятують випадкового незнайомця, обіцянка повернутися і допомогти, довгі пошуки і випробування на тлі особистих драм і суперечок, і нарешті досягнення цілі, що викликає захоплення і дає визнання. Особисті історії завжди привертають увагу. Люди люблять історії. Колориту додає контраст між Сполученими Штатами, Пакистаном та Афганістаном.

Результат пошуку зображень за запитом "greg mortenson"
Фото: rferl.org / Грег Мортенсон із пакистанськими школярами

Читач проживає два життя Грега, які перетинаються тільки у його свідомості. Перше життя – американця, який створює сім’ю, виховує дітей, намагається заробити на прожиття і разом з цим шукає спонсорів для будівництва шкіл для пакистанських дітей. Він завжди стоїть перед вибором – залишитися в безпечному світі, здатися перед невдачами і безгрошів’ям чи рухатися далі. Друге життя – американця, який вже не може повернутися до звичного життя, який проходить селище за селищем раніше невідомої країни, заводить знайомства на все життя, пізнає особливості місцевих традицій та звичаїв, ведення торгівлі, потрапляє в перестрілки і жодні страхи і випробування не зупиняють головного героя.

Коли ти вперше п’єш чай з балті, ти чужинець. Коли п’єш чай вдруге, ти шанований гість. В третій раз ти стаєш родичем, а заради родичів ми готові зробити все, що завгодно, навіть померти.

А чи був герой насправді?


Природно, що раптову славу, яка охопила Грега Мортенсона, супроводжував шквал критиків тих, хто не вірив в істинність його намірів. Важливо не звеличувати і не персоніфікувати досягнення Грега. Його робота уособлює зусилля меценатів, менеджерів, помічників, будівельників та кожного причетного. Заслуга Грега в натхненні та безмежній вірі у свою місію. Завдяки підтримці по обидві сторони океану, Інституту Центральної Азії в США та його однодумців, альпіністів, журналістів і просто волонтерів, племінних вождів та місцевих пакистанців, яких об’єднувала мрія про краще майбутнє для дітей, про рівну освіту для хлопчиків та дівчаток, можливість конкурувати з мережею релігійних шкіл, які активно приймали дітей з найбідніших сімей.

Читати: 100 найкращих нон-фікшн книг усіх часів. Четверта десятка

В мережі досить складно знайти інформацію про Грега, побудовані ним школи. Здебільшого вона вся нагадує передруки один одного. Зустрічається критика книжки про перевитрати, неправдиві дані бухгалтерії, вигадані епізоди з життя Грега і що насправді він ніколи не піднімався на Еверест. Однак, навіть в книжці «Три чашки чаю» неодноразово згадується про конфлікти в Інституті Центральної Азії щодо одноосібного прийняття рішень Грегом, неможливість контролювати його роботу, відсутність систематизації та послідовності, контролю за грошима. Ці протиріччя ставали причинами зміни складу правління ІЦА, зміни кількості штату працівників на місцях.

Читати: Книго-мандри. 10 українських книжок про різні куточки світу

Діяльність місіонерів та благодійників завжди розглядатимуться особливо прискіпливо, завжди буде сумнів щодо безкорисливості їхніх намірів і альтруїзму, завжди буде підозра в їх нечесності, прагненні особистої популярності. Користуючись популярністю Мортенсона, письменник Джон Кракауер написав книгу «Три чашки брехні: Як Грег Мортенсон – Герой благодійної організації збився зі шляху». Але не можна заперечити, що є охочі скористатися славою Мортенсона задля власних амбіцій. У будь-якому разі, жодна книжка не змінить світ, але вона може стати зерном для нових паростків.

Тут покоління за поколінням промивають мізки учням. Ці люди думають на двадцять, сорок, навіть шістдесят років вперед, вони готуються до того часу, коли створені ними армії екстремістів захоплять Пакистан і весь ісламський світ.

Якщо ми справді хочемо забезпечити мир своїм дітям, то маємо зрозуміти, що перемогти в цій війні можна тільки книжками,а не бомбами.


Схожі книги за тематикою: Халед Хоссейні «Той, що біжить за вітром», Наталія Гуменюк «Майдан Тахрір», Осне Сайєрстад “Кабульський книгар”


Наталія Малиновська

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

21 thoughts on “Війна без переможців. Є тільки ті, що вижили

    Залишити відповідь