8 уроків життя з 8 надихаючих книжок, які мусить прочитати кожен

За словами Нельсона Мандели, «Освіта — найпотужніша зброя, яку ми можемо використати, щоб змінити світ». І книжки теж здатні надати нам цю силу й «озброїти» нас необхідними знаннями, які автори так старанно і тяжко здобували, перш ніж віддати їх читачеві у переробленому й легкому для засвоєння вигляді.

Видання Entrepreneur публікує вісім книг, які здатні стати справжнім еліксиром знань, що навчить нас адаптуватися до навколишнього середовища, і вісім найголовніших ідей, які вони пропагують.


28_01_05

«Налаштуйся на зміни». Керол Двек, видавництво «Наш формат»


Фундаментальна праця Керол Двек проливає світло на найважливіше відкриття, яке людина здатна зробити у своєму житті, — наш хист та розум не є сталими рисами. Їх можна розвинути у будь-якому віці та у будь-якому напрямку. Хоча раніше людство робило ставку на свої генетично обумовлені здібності, Керол — завдяки численним науковим дослідженням — доводить, що насправді значно більше важить наше світосприйняття. Автор стверджує: щоб досягнути чогось, потрібно повірити в себе і в можливість стати кращим. Ця концепція здатна допомогти радикально змінити світобачення; варто лише замінити установку «Я не можу цього зробити» на «Я поки що не можу цього зробити».


«Extreme Ownership: How U.S. Navy Seals Lead and Win». Jocko Willink and Leif Babin,
St. Martin’s Press


В основі цієї книги лежить усвідомлення абсолютної відповідальності за власні вчинки та помилки. Жодна твоя дія не залежить ні від кого крім тебе, навіть коли є бажання звинуватити інших у своїй невдачі. Невдоволеність своїм життям приходить не від того, що щось не так роблять родичі, неефективний уряд чи просто суспільство зараз стало «якесь не таке». Вона, в першу чергу, залежить від тебе самого. Варто почати  покращувати свій стан, починаючи з тих речей, які можеш вже зараз проконтролювати, і згодом все зміниться на краще.


28_03_05

«Людина в пошуках справжнього сенсу». Віктор Франкл, видавництво «Клуб Сімейного Дозвілля»


Книга намагається пояснити читачеві одну важливу річ: якщо знаєш сенс свого життя, то можеш пережити будь-які негаразди. Без нього, на жаль, яким би хорошим за загальними мірками життям ти не жив, усе одно не отримаєш почуття задоволення та самореалізації, до якої ми всі так чи інакше прагнемо.

Франкл популяризував усвідомлення того, що між стимулом та нашою реакцією на нього може втрутитися воля, яка й зумовлює вибір для наших подальших дій. Саме цей вибір і робить нас людьми, даючи сили йти далі.

Автор вчить читача, що навіть у часи страждань варто зрозуміти, заради чого ти готовий прийняти ці страждання й переживати їх. Негативний досвід варто теж наповнювати сенсом, щоб його легше було усвідомити та прожити.


Читати: Опанувати хворобу. 5 книжок про жагу до життя


28_04_05

«Крок за кроком». Анжела Дакворт, видавництво «Наш формат»


Якою рисою повинна володіти кожна ділова людина? Відповідь проста: твердістю характеру. І у значній мірі. Під цією рисою мається на увазі бажання та можливість рухатися до мети, як би складно це не було і як би вам це не набридло.

Досягнення успіху потребує не лише працьовитості, а й вміння переживати провал за провалом без втрати ентузіазму. У виграші залишаються ті, хто продовжує діяти, навіть коли це вже не приносить максимального задоволення. Дакворт цінує цю рису значно більше за талант і обдарованість. Тому при прийомі працівників на роботу правильнішим було би дивитися не на те, ким вони є, а на те, ким вони хочуть стати та яку ціну готові за це заплатити.


Читати: Завзяття vs талант: що важливіше для досягнення успіху


 

28_05_05

«Как решают проблемы сильные люди». Раян Голідей, видавництво «Попурри»


Голідей розпочинає свою книгу з припущення — те, що найбільше заважає вам, здатне стати тією річчю, що буде спонукати вас рухатися вперед. Голод, нестача фінансування, несприйняття суспільством та інші обмеження були основоположною рушійною силою для найбільш проривних у житті людства подій. Обмеження надихають на інноваційність, креативність та самобутність, а отже і допомагають пристосовуватися і йти далі.


28_06_05

«Незаменимый». Сет Годін, видавництво «Манн, Иванов и Фербер»


Кожен лідер, насправді, опиняється на вершині завдяки команді, що містить в собі особистостей, на яких усе тримається і які є, по суті, незамінними. Вони намагаються бути найкращою версією себе, вони талановиті, віддані компанії та роблять усе можливе — лише тому, що їм самим це подобається. У книзі Годін показує, як почати досягати настільки багато, що тебе важко буде проігнорувати, та як повноцінно проявити свій талант на робочому місці.


28_07_05

«Манифест великого тренера». Тім Гровер, видавництво «Эксмо»


Тім Гровер тренував найуспішніших спортсменів сучасності і через 20 років після початку своєї кар’єри розповів, що усі ці зірки мали спільного: маніакальне прагнення перемогти. Для таких відчайдухів як Майкл Джордан про поразку не могло йти й мови. Щоб стати великим, варто бути невтомним. Гровер зазначає, що не варто опікуватися тим, що скажуть чи подумають інші — варто лише зосередитися саме на тому, як стати видатним. Велич доступна кожному, хто готовий заплатити за неї достойну ціну.


28_08_05

«Почни з Чому». Саймон Сінек, видавництво «Основи»

Чому деякі люди та компанії є більш інновативними, впливовими та отримують більший прибуток? Люди заточені під знаходження сенсу в основі всіх речей, і саме здатність цей сенс продукувати і є фундаментальною для тих, хто хоче мати перевагу в суспільстві. Будь-яка ваша діяльність має бути значимою, і якщо бізнес переживає не найкращі часи, то варто знову замислитися над тим, навіщо його було створено від самого початку. Якщо знаєш «чому», то віднайдеш найнеочікуваніше «як».


Читати: Проект Щастя. Шукаємо мотивацію у книжках

Читати: Професійний нон-фікшн: 20 підказок для читання

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

600 thoughts on “8 уроків життя з 8 надихаючих книжок, які мусить прочитати кожен

    Залишити відповідь