Вчися скетчноутингу, або 10 порад з візуалізації ідей

Минулого року у «Клубі Сімейного Дозвілля» вийшла книга Майка Роде «Скетчноутинг. Посібник з візуалізації ідей». Її автор — дизайнер веб-застосунків та ілюстратор — розповідає як робити гарні зрозумілі конспекти і доводити це вміння до досконалості.


Кілька порад від майстра корисного графічного мистецтва:

1. Щоб почати займатися скетчноутингом не потрібні дорогі інструменти. Насправді для старту необхідні простий блокнот і ручка. Маючи їх, вже можна замальовувати розповіді на лекціях, презентаціях, майстер-класах. Головне — наповнення аркушу.

2. Скетчноутинг не вимагає диплому художньої школи. Не бійся, що немає хисту до малювання. Більшість об’єктів, які потребуватиме візуалізація можна скласти з п’яти простих фігур: кола, квадрата, трикутника, лінії, крапки. Головне — ідеї, а не мистецтво.

3. Вчись активно слухати. Під час скетчноутингу маєш не відволікатися на соцмережі та інші поглиначі часу, а швидко перетворювати ідеї у візуальну форму. Живий виступ не можна перемотати назад. Без концентрації на спікері та його виступі — не буде якісних нотатків.

4. Ще до початку заходу дізнайся його тему виступу та ім’я спікера. Це допоможе зрозуміти, про що буде мова та провести міні-дослідження, результати якого стануть початком скетчу. І вже коли спікер почне говорити, зможеш відразу замальовувати його ідеї.

5. Використовуй анатомію скетчнотатків: заголовки, діаграми, рукописний текст, стрілки, роздільники, маркери, позначки, підписи, рамки. Їх чергування зробить процес візуалізації цікавішим, а результат — привабливішим.

6. Думай про гарну структуру нотатки, а не про її естетичну складову. Від того, наскільки як організуєш подачу інформації, залежить, чи зрозуміла вона буде потім.

7. Експериментуй з різними видами структур. Вони можуть бути лінійними, радіальними, траєкторними, модульними, «хмарочосами» та «попкорном». Це відправна точка скетчнотатки і кожна з них має переваги та недоліки. За кілька спроб зрозумієш, які найбільше до вподоби і адекватно передають ідеї, які занотовуєш.

8. Визнач як саме робитимеш нотатку: у режимі реального часу чи у два етапи. Перший кращий, бо економить час, оскільки після закінчення виступу вже маєш готовий скетч. Другий перемагає у якості, оскільки потім його дороблюватимеш.

9. Виражай свою індивідуальність. Скетчнотатка — своєрідний творчий конспект. У ньому має бути видно автора. Працюй над стилістикою, придумуй фішки та експериментуй з ним.

10. Поширюй роботу у мережі. Таким чином, ділитимешся з людьми отриманими ідеями та знаннями, збільшуючи їх. І сформуєш образ людини, яка робить якісну візуалізацію. А згодом може дійти до того, що тебе запрошуватимуть на цікаві події галузі тільки заради такої візуалізації.


Для кого: Для дизайнерів та ілюстраторів — матеріалу для ідей та прикладів робіт колег там безліч. Для всіх, хто відвідує освітні заходи і хоче ефективніше запам’ятовувати отримані там знання. А для школярів та студентів — особливо.


Схожі книги: Дві книги Остіна Клеона «Кради як митець. Креативні фішки, про які тобі ніхто не розповість», «Покажи свою роботу».

Купити книжку в Yakaboo


Читати: 5 стратегічних порад від Стіва Джобса, Білла Гейтса та Енді Гроува
Читати: Півгодини на день і ти – художник!
Читати: Я-Щоденник та покоління Z на шляху еволюції

Роман Повзик
Запійний читач. Закінчив технічний університет, але замість дисертації з геомеханіки зайнявся медіакомунікаціями і консалтингом. Учасник незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus», яке організовує у Полтаві літературні заходи, зокрема презентації письменників (Іздрика, Кідрука, Жадана тощо). Намагається щодня писати по 1000 слів.
http://facebook.com/povzyk.roman

8 thoughts on “Вчися скетчноутингу, або 10 порад з візуалізації ідей

    Залишити відповідь