11 улюблених книг актора Тома Хенкса

фото: shortlist.com

Якось голівудський актор Том Хенкс сказав: “Бачиш того хлопця під годинником із книжкою? Це я, бери приклад”. Тож стало цікаво, які книжки актор любить читати найбільше. Видання bookbub.com назбирало 11 рекомендацій від улюбленого актора.

“Мене звати Ашер Лев” Поток Хаїм

Ашер Лев – це єврей-хасид із вигаданого американським автором  міста в Росії – Ладов. Він молиться тричі на день та вірить віддано в Бога. Ашер Лев – художник, який дуже хоче впорядкувати світ навколи, навіть коли це призводить до богохульства. Поток Хаїм поєднав в цьому героєві дві ідентичності – одна повністю присвячена Богу, інша – лише уяві. Ашер Лев виріш в закритій хасидській спільноті у Брукліні. У світі, де все крутиться навколо звичаїв та ритуалів, а також навколо харизматичного ребе.  Але його дар художника віддаляє його від цього світу та батьків. Свій твір Поток Хаїм присвятив усьому спектру почуттів Ашера Лева, і книжка стала вже сучасною класикою.

Том Хенкс якось розповів, що прочитав усі книжки цього автора.

“Ловець у житі” Джером Д. Селінджер

Головний герой-оповідач повісті “Ловець у житі” – це дорослий підліток, шістнадцятирічний нью-йорківець Холден Колфілд. Через певні обставини він покидає свою школу у Пенсильванії та блукає Нью-Йорком три дні. Цей хлопець занадто простий і складний водночас, щоб робити щодо нього якісь висновки. Він вимірює усе і всіх на рівень phony (штучності, лицемірства). У творі багато голосів – дитячих, чоловічих, маргінальних, але найвиразніший із них Холдена.

За словами Хенкса, читання цієї повісті є одним із етапів дорослішання.

“Тінь вітру” Карлос Луїс Сафон

Роман одного із навійдоміших іспанських, та зокрема каталонських письменників – Карлоса Луїса Сафона. Критики його порівнюють із Умберто Еко та Деном Брауном.  “Тінь вітру” – це перша історія із циклу містичних романів “Цвинтар забутих книжок”. У самому серці Барселони захований “цвинтар забутих книжок”, лабіринт із маловідомих та забутих назв книг, яких вже давно не друкують. Одного прохолодного ранку в 1945-мту, сюди, в бібліотеку, один чоловік приводить 10-річного сина Даніеля. Його дозволяють обрати одну книгу із полиць. Він обирає роман “Тінь вітру” Хуліана Каракса. З часом декілька людей починають цікавитись його знахідкою. Однієї ночі Даніель зустрічає людину, дуже схожу на героя книжки, який перетворюється на дияволя. Він шукає останню копію “Тіні вітру”, щоб її знищити.  Ким був Хуліан Каракс і в чому його таємниця, розповідає далі роман.

Цю книжку Тому Хенксу порадив друг, і йому дуже сподобалось.

Bossypants Cover (Tina Fey) - 200px.jpeg

Bossypants Тіни Фей

Автобіографічний роман коміка Тіни Фей. Раніш Тіна була просто дівчинкою, якій постійно снився один і той самий сон – вона женетья за її вчителем з фізкультури у місцевому аеропорті. Також їй снилось, що вона буде коміком на телебаченні. Обидва сни збулись.  У книзі Тіна вирішила розповісти свою історію. Про її шкільне життя та долю “заучки”, зйомки в щотижневому комічному шоу Saturday Night Live, про життя справжньої красуні, а також про її мамування, коли могла їсти продукти, що падали на підлогу, про закоханості та фатальний медовий місяць. У будь-якому разі це буде смішно.

“Щоб ти не пив, коли читаєш Bossypants Тіни Фей, ця рідина піде носом від сміху”, – каже Том Хенкс.

In cold blood vintage international by truman capote

 

In Cold Blood Трумана Капоте

Спірна та переконлива історія  In Cold Blood (перекладають як “Холоднокровне убивство”) відтворює вбивство, яке сталось у 1959 році. На фермі у Канзасі – жорстоко вбили чоловіка, дружину та їх дітей. Трумен Капоте всебічно дослідив цей злочин, усі обставини навколо нього, а також те, як воно вплинуло на усіх причетних. У центрі дослідження опинились два молоді аморальні убивці Перрі Смітт та Дік Хіккок. Капоте їх змалював дуже яскраво, із усіма рисами страшної людини. Хенкс одного разу зізнався, що це одна із його улюблених книг.

“Люди в червоному” Джон Скальци

Головний герой Ендрю Даль отримує омріяну роботу, в лабораторії “Інтерпіда”, флагмана Всесвітнього союзу із 2456 року. Він потрапляє в ксенобіологічну лабораторію. Життя не може бути кращим! Проте, він помічає, що між людьми на борту корабля змова. Підлеглі постійно вмирають, а старші офіцери навпаки виглядають аж занадто “живучими”.  За книжку Скальци отримав премію Хьюго, а отже її визнали найкращою у жанрі фантастики у 2013-му. Хенкс порадив цю книжку для літнього читання.

“Марсіанин” Ендрю Вейр

Шість днів тому астронавт Марк Вітні став першою людиною на Марсі. Але зараз він може стати тим, хто перший там загине. Після пилового шторму його команда відлетіла назад на Землю. А Вітні залишився живим в самотності на Марсі. Як він зможе вижити із мінімальним запасом їжі та дрібкою шансів вижити та повернутись додому? Ось про що ця історія. Хенкс назвав роботу Енді Вейра шедевром: “Заздрю Метту Деймону! Шукайте мене першого в черзі на показі фільму”.

In the garden of beasts by erik larson

In the Garden of Beasts  (“У саду чудовиськ. Любов та терор в гітлерівському Берліні”) Ерік Ларсон

1933 рік, площа, Берлін, Вільям І. Додд стає першим американським послом в гітлерівській Німеччині. Ось-ось він стане свідком переломного моменту в історії. У Берлін він привозить свою сім’ю, зокрема і доньку Марту. Вона крутить романи із головою гестапо Рудольфом Дільсом та таємним агентом НКВД Борисом Виноградовим, із представниками місцевої богеми. Поряд із романтикою та інтригами на Берлін накочується хвиля жорстокості та вбивств. Ларсон передав атмосферу епохи через очі свідків. Описав портрети найгидкіших людей нацистського режиму – від екстравагантного Герінга до збоченого Геббельса. Для книжки Ларсон зробив глибокі історичні дослідження. Намагався відповісти на питання, чому світ не відчував загрози перед Гітлером, поки вся Європа не потонула в крові.  Том Хенкс купив права на екранізацію цього роману.

Нещодавно у видавництві КСД вийшов інший роман Еріка Ларсона “Диявол у Білому місті”.

“Стоунер” Джон Вільямс

Роман американського письменника Джона Вільямса, який вийшов ще 50 років тому, але набув популярності тільки зараз. Історія розповідає про сільського хлопця Вільяма Стоунера, який неочікувано для себе захопився текстами Шекспіра. Дії відбуваються у кінці XIX століття в Міссурі. Він відмовився після навчання повертатись на ферму, де виріс. Залишився в університеті вчитися та викладати. Всі його вчинки, рішення, стосунки із сім’єю та коханою, визначає його пристрасна любов до літератури. Французькою перекладала Анна Гавальда.

“Один із найцікавіших творів, які коли-небудь читав”, – Т.Х.

Lenin s tomb by david remnick

“Гробниця Леніна. Останні дні радянської імперії” Девід Ремнік

Робота американського журналіста та редактора Девіда Ремніка, за яку у 1994 році він отримав Пулітцерівську премію. Є одним із класичних творів у жанрі репортажу та істроричного дослідження. Хенкс виокремлює цю книжку, за те, що вона одна із перших на цю тему вийшла без пропаганди. Перед написанням книжки Ремнік довгий час працював кореспондентом Вашингтон Пост у Москві.

A world lit only by fire by william manchester

A World Lit Only by Fire Вільяма Манчестера

Неформальна історія Середніх віків. Книжка має три частини – “Середньовічний розум”, “Розкол” та “Людина на самоті”. Від казок про лицарів до варварських випробувань судом Божим, про усе це із історичною виваженістю та талантом оповідача розповідає Манчестер. Він розповідає, як цивілізація перейшла від періоду повного колапсу до відродження, появи великих поетів, філософів, авантюристів та реформаторів. Хенкс зізнався, що читав цю книжку чотири рази!

tumblr_n5wc4hR1DT1twp9o6o4_250

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

15 thoughts on “11 улюблених книг актора Тома Хенкса

    Залишити відповідь