Про книгу Дені та Ейтана Колліна “Поза корпорацією”

Десь в минулому році я писав статтю про варіанти розвитку держави. Ну там, полідержава, влада суперкомп’ютера, демархія (лотерея замість виборів), повна анархія. І корпократія. Та сама, від якої страждають всі киберпанки. Але в кіберпанку корпорації – необхідне зло, ознака жанру, візитна картка. Тому вони злісні та бездушні, а як це все працює – не нам ковбоям розбиратися.

І ось з’явилася книга Дені та Ейтана Колліна “Поза корпорацією”. По суті, перша сучасна книга про те, що буде, якщо гроші реально почнуть керувати світом. Раніше тема обговорювалась. Фредерік Пол в “Торговцях космосом” та їх “Війні”. Хайнлайн в ряді творів. Особливо крутий вийшов Джордж Гарріман, який начепив значок “пепсі” на зустріч з представником “коли”, тим самим демонструючи можливості “Місячної реклами”. Та й Аспрін в міфокорпорації намагався прищепити нам трішечки вільного ринку.

“Поза корпорацією” – дивна книга. Це майбутнє, через 300 років від сьогодні. Кожна людина на планеті – акціонерне товариство. У кожного є власні акції (причому, контрольний пакет цілком може знаходиться у когось іншого). Кожен “інкорпорований”. Далі – нев’януча класика. З криогенного сну пробуджується Джастін Корд, розумний хлопець, ділок. Який взагалі ніяк не інтегрований в сучасну систему. Систему, яка всіх влаштовує. Крім нього. Ну ви зрозуміли.

Причому, спочатку книга мене дратувала. Дико перші сторінок двадцять. Тільки потім дійшло: вона здавалася надто несерйозною. І трохи пафосною. І красуня, що пробуджує сплячого принца. І натяки на боротьбу зі всесвітнім злом. І опуклі, гротескні характери.

І все це – витончена задумка авторів. Вони перетворили серйозну економічну антиутопію … в казку. Простий міфосюжет, помножений на логічне і пророблене майбутнє. Так що, тут є і дракони, і натяки на Хайнлайна (“Чужинець у чужій країні”), і магія, й інші казкові елементи, включаючи любов з першого погляду і чесних корпократів.

Тобто, як тільки ти розумієш це – книга розкривається по-новому, стає ближчою, метафори розкриваються повністю.

Єдина проблема – це перша частина циклу. Далі буде. Очікуються і таємні товариства, й інші страшилки нашого світу. Невідомо тільки, чи очікується переклад цих продовжень. Але, в будь-якому випадку, поглянути на світ, де все – частинки фінансових потоків – варто.

Читайте завжди.

Джерело: Facebook Дмитра Бунецького 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

19 thoughts on “Про книгу Дені та Ейтана Колліна “Поза корпорацією”

    Залишити відповідь