Темна Вежа: шлях тривалістю понад тисячу років

Фото: kinowar.com

Темна Вежа — вісь, навколо якої обертаються всі можливі світи. «Темна Вежа» Стівена Кінга — цикл, навколо якого обертаються всі його твори. Десь ви зустрінете знайомих персонажів, десь — натяки на головного злодія Червоного Короля, який прагне зруйнувати світ (в якій реальності він не знаходився б), а десь — лише згадки й схожі імена, але щоб зібрати усю мозаїку, варто прочитати першоджерело. Opus magnus, найзнаковіший і найважливіший твір, як Кінг сам визначає свій цикл. Похмуре фентезі, яке однаково сподобається любителям як кінговської гри на нервах, так і роуд-сторі, містики і навіть пост-апокаліпсису.


Творець чи передавач?


Представляти короля жахів зайвий раз немає потреби — Стівен Кінг уже не перше десятиліття впевнено тримає топові позиції рейтингу авторів моторошних, захопливих історій, в більшості випадків ще й з неясною, але, здається, єдиною можливою розв’язкою. Що ж до циклу про Темну Вежу, її Кінг задумав ще у 19 років. За його власним зізнанням, йому хотілося створити щось таке ж епічне й потужне, як сага про Середзем’я Толкієна, але без класичної атмосфери фентезі. А що в той час він захопився «спагеті»-вестернами Сержіо Леоне, де головний герой — ковбой Дикого Заходу, який майже не говорить, відмінно стріляє і, звісно, усіх перемагає, то й образ головного героя вималювався досить чітким. По суті, Роланд з Гілеаду — це кінговий аналог кіногероїв Клінта Іствуда.

Читати: 10 уроків письменницької майстерності від Стівена Кінга

Проте хоч задум і виник ще в студентські роки, Кінг втілив його у життя аж через 15 років. Перша книга була досить сумбурною і незрозумілою, вихід наступної стався лише через декілька років, і це, певно, задало настрій усій серії — сумарно час виходу книг розтягнувся на 20 років.

Фото: instagram.com / @partemmariana
Фото: instagram.com / @partemmariana

Стівен Кінг впродовж усього цього часу дуже часто отримував листи і дзвінки з проханням поділитися, чим же закінчиться історія, проте, навіть якби й хотів, ніяк не міг задовольнити їх. За його словами, він до самого кінця не знав, до чого все йде, тому що насправді він не вигадує цю історію. Він лише передає її читачам, вона живе окремо, можливо, в паралельному нам світі, який колись охороняли стрільці з великими револьверами, але зараз від тих часів залишилися тільки легенди…


Дійти попри все


Майже всі події відбуваються у світі, дуже схожому на наш, але, здається, після апокаліпсису. Світ зсунувся, каже Роланд, і це не просто метафора — час поводиться, як заманеться, полюси зміщуються, Вежа нахиляється. Сам Роланд — це останній стрілець цього світу, і він прагне його врятувати (ну, майже прагне). Чоловік в чорному, він же Уолтер, він же Мартен і взагалі темний чаклун, постійно перешкоджає Роланду. Ще тут є двері, що інколи ведуть в паралельні світи, а інколи — прямо в голови інших людей (з інших світів). Додайте мутантів, чудовиськ і демонів; стрілянину на межі фантастики, гори трупів і море крові; звихнутий штучний інтелект — і ви отримаєте приблизне уявлення про атмосферу книг про Темну Вежу. Саме до неї і йде Роланд, йде уперто. Дорогою він знаходить собі попутників, вбиває ворогів, потрапляє в різні халепи, когось втрачає, часом це навіть частини його ж самого, когось знаходить, щось розуміє, щось забуває, але все одно йде.

Читати: Вітаємо короля: 10 найпопулярніших книг Стівена Кінга

Світ детально промальований, ніби небагато детальних описів, але безліч нюансів, завдяки яким перестаєш сумніватися в його реальності. Головна принада — в героях. Вони розвиваються і змінюються, а головне — вони живі. Атмосфера приреченості світу в усьому: магія зникла, техніка ламається, полюси зміщуються. Чи дійде Роланд до Вежі? Чи зможе її врятувати? А що, як кімната на її вершині — порожня і бог не покинув світ, але з’їхав з глузду?.. Фінал циклу абсолютно непередбачуваний, хочеться відразу почати перечитувати з першої книги, з новим розумінням. Чим це не ознака якісної літератури?

«Темна Вежа» об’єднала у собі, здається, усі можливі жанри, від вестерну й роуд-сторі до фантастики.

Це цикл, який не залишить байдужим практично нікого: якщо ви вже читали книги Стівена Кінга, дуже цікаво буде зустріти старих знайомих, часто в нових ролях; якщо ж ні, «Темна Вежа» може стати ключем до розуміння якщо не всієї творчості майстра, то точно більшої його частини. Напруженість сюжету не відпускає до останньої сторінки, Кінг не забуває і «високе і вічне», додайте до цього ще загадки і таку чітку деталізацію, що віриш у правдивість історії, і ви отримаєте цикл, від якого дуже складно відірватися. Власне, коли перетинаєш хоча б третину першої книги, вже і не хочеться. Запасайтеся терпінням і — в дорогу!


На додаток


Цей цикл з тих, що залишають по собі сильне книжкове похмілля. Що б ще такого ж почитати? На додаток до основних 7 книг циклу, є ще 2 додаткових: повість «Смиренні сестри Елурії» про самісінький початок подорожі Роланда і «Вітер крізь замкову шпарину», проміжний роман між 4-ю і 5-ю книгами.

Читати: Полювання на іншопланетянина за методом Кінга

Якщо ж і цього мало, тоді варто вирушити на глибше дослідження творчості Кінга. Найближчим романом по стилю, атмосфері, деяких героям і навіть подіям є роман «Талісман», а також його продовження «Чорний будинок». Роман «Очі дракона» розкриє деякі подробиці з попереднього життя Уолтера, а «Протистояння» — з його іншого іпостасі. На останок залишається «Безсоння» — про горезвісного Червоного Короля.


Катерина Гавриш

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

30 thoughts on “Темна Вежа: шлях тривалістю понад тисячу років

    Залишити відповідь