“Таємниця галицького Версалю”: історичний роман про “секрети” роду Потоцьких

Як прозаїк Тетяна Пахомова лише нещодавно дебютувала в українській літературі. Проте вже перший роман авторки не залишився поза увагою. Адже минулоріч дебютний роман «Я, Ти і наш мальований і немальований бог» був відзначений гран-прі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Перша книга авторка розповідає про реальну історія української сільської сім’ї Марії та Степана Січевлюків-Врублевських, що під час Другої Світової війни переховували сім’ю євреїв, ризикуючи власним життям.


На сьогодні авторка Тетяна Пахомова проживає у рідному місті Радехові, що на Львівщині. Працює вчителем географії та продовжує писати. А нещодавно порадувала своїх читачів виходом нової книги.


Роман письменниці «Таємниці галицького Версалю», як і перший написаний на основі реальних історичних фактів. Проте другу книгу Пахомової із впевненістю можна вважати саме історичним роман. Адже історію, що лягла в основу, авторка вміло вплела в історичні події того часу. Тлом для захопливої історії кохання між Гертрудою Комаровською та Станіславом Потоцьким стали події середини 18 століття, коли Річ Посполита переживала епоху занепаду.

Станіслав Потоцький сьогодні відомий як засновник та меценат Уманського парку «Софіївка», який присвятив своїй дружині. Проте книга авторки розповідає про перше та справжнє юнацьке кохання магната – почуття до шляхтички Гертруди Комаровської. Про те, що стало на дорозі двох закоханих, чому молодий юнак був змушений відмовитися від своїх почуттів і розповідає роман авторки.

Юний 20-ти річний Потоцький – єдиний син та спадкоємець одного із найбагатших магнатів польської шляхти. Проте саме такий статус наклав на хлопця, що насправді мріє про літературу та театр, і певні зобов’язання. Найперше – по відношенню до своїх батьків, які бачать Станіслава майбутнім королем Польщі. Хлопець лише формує свій світогляд. Тому легко відступає перед авторитетом своїх владних та навіть жорстоких батьків. Станіслав відмовляється він власних мрій та намагається у всьому догодити найперше саме їм.

Все змінюється, коли юнак Потоцький знайомиться із 16-ти річною Гертрудою. У миті їхніх таємних зустрічей він розуміє чого саме хоче від життя і бачить поряд із собою попри нав’язаний батьками шлюб із іншою саме її. Так, вперше він йде проти волі батьків та бере таємний шлюб із дівчиною.

Проте чи був такий крок лише способом довести собі самому власну самостійність чи підтвердженням щирих почуттів? Що обере Потоцький – владу та заможне життя чи кохання? Ці та інші питання постають перед закоханими, коли родина Потоцьких дізнається правду.

У книзі читач знаходить відповіді на складні питання, що не втратили своєї актуальності до сьогодні. Їх авторка вміло зібрала у епілозі книги, висловивши власні думки. Кожне із тверджень у епілозі написане із нового рядка. Перші літери кожного із них прочитуються і складаються у вислів «Повне дежавю»:

«Перегнута остання сторінка: Польща, а ніби й не Польща…
Обриси минувшини як сучасність у дзеркалі.
Вбили країну слабка влада, жадібність, підступний сусід.
Не стали саможертовними патріотами люди без моралі.
Енергія всесвіту винесла нас у точку кола (…) »

Ідея про те, що все у світі повторюється і ми повинні вчитися на уроках, що посилає нам історія, є однією із центральних у романі. Мова тут іде не лише про національні питання, але й про відповідальність за власні вчинки. Після трагічної загибелі Гертруди, винних у її смерті не було покарано перед громадою, проте перед Богом кожен із причетних до смерті дівчини отримав своє покарання.


Авторський стиль є легким та невимушеним. Пахомова вміло поєднує історичні відступи із головними подіями сюжету, будує цікаві діалоги, вдало вводить в текст яскравих другорядних персонажів. Тому кожного із героїв книги хочеться відкрити вати для себе сторінка за сторінкою.

Таку книгу буде цікаво читати усім, хто цікавиться маловідомими, проте цікавими подіями із нашої історії не залежно від віку.


Схожою за тематикою є книга Дарини Гнатко «Проклята краса». В основі якої лежить непроста історія кохання, описана на тлі найдраматичніших подій української історії 20 століття.


ЧитатиНовинки + класика = 10 книжок про кохання
Читати10 нетипових книг про любов, які вас здивують
ЧитатиЯкби Ромео та Джульєтті було за 70

Мар'яна Зеленюк
Працюю журналістом, як літературознавець рецензую книги, пишу критичні статі та інтерв’ю із письменниками. Є співзасновницею літературного проекту «Книжкова шафа», у рамках якого більше двох років організовую літературні заходи у м. Львові. Пишу поезії та роблю відео поетичні спроби. Переконана, що література є одним із способів краще пізнати себе. Тому, щоразу відкриваючи нову книгу, долаю її як цікаву мандрівку.

10 thoughts on ““Таємниця галицького Версалю”: історичний роман про “секрети” роду Потоцьких

    Залишити відповідь