Тавровані радієм та любов’ю

Фото: Видавництво Старого Лева

«Тавровані» радієм, «тавровані» любов’ю, «тавровані» суспільством, до якого належали, Бланш Віттман та Марія Склодовська-Кюрі в центрі роману шведського письменника Енквіста Пера Улофа “Книга про Бланш і Марі”.


Енквісту Перу Улофу, як письменнику, романісту, драматургу, кіносценаристу, чудово вдається передати людяність персонажа, а не змалювати його недоторкану та далеку від читача постать, якими зазвичай пронизана історична проза. А український переклад настільки якісний, що дозволяє сконцентруватися виключно на сюжетних вигинах роману і читати-читати-читати.

Пов’язане зображення
Фото: ilblog.circololettori.it / Марі Склодовська-Кюрі

Дві сильні жінки-особистості, уже ліберальний, але все ще консервативний Париж, початок ХХ століття, яке принесло стільки змін і викликів усьому світові. Хіба могло бути інакше? Хіба могла історія Бланш і Марі бути іншою? Між нами століття. Всього 100 років. Важко собі уявити, що світ, де жіноче лідерство вже в обличчях (Ангела Меркель, Гілларі Клінтон, Мелінда Гейтс, Шеріл Сендберг, Крістін Лагард), ще сто років тому міг ставити під сумніви наукові здобутки жінки лише через особисті стосунки з одруженим чоловіком, так само важко сьогодні уявити і Великобританію, сповнену суфражистками, що борються за право обирати і бути колись отак обраною, як Тереза Мей нещодавно.

Читати: Книга про Бланш і Марі. Уривок з роману відомого шведського письменника Пера Улофа Енквіста


Енквіст Пер Улоф завбачливо наголошує в кінці книги, що все це просто роман, особиста інтерпретація письменника, за яку лише він несе відповідальність. Певно, Улоф усвідомлює, якого саме ефекту може мати книга на читача. Марія Складовська Кюрі – науковиця, двічі лауреатка Нобелівської премії, П’єр Кюрі – французький фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики, Поль Ланжеван – ще один відомий французький фізик. Це майже окрема книга в книзі. Бланш Віттман – «королева істеричок», Жан-Мартен Шарко – французький лікар-психіатр, невролог. Це інша книга в книзі. Дві книги пошуків – від радію чи спокою до любові, яка врешті все перемагає. Amor omnia vincit. Як робоча гіпотеза.


Аби доповнити картину, до перегляду рекомендую британський фільм “Суфражистка” (2015) режисерки Сари Гаврон з улюбленими Меріл Стріп та Хеленою Бонем Картер. А щемкі та надихаючі автобіографії – “Автобіографія” Агати Крісті, над якою авторка працювала понад 15 років, та “Я, Майя Плисецкая…” Майї Плісецької – стануть в пригоді тим, хто захоплюється темою жіночого лідерства та самореалізації.

Читати: 5 книг, які варто прочитати кожній жінці


Юлія Тахтарова

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

10 thoughts on “Тавровані радієм та любов’ю

    Залишити відповідь