Сім знакових книжок Філіпа Рота: життєвий спадок письменника

Американський письменник-реаліст Філіп Рот помер ввечері 22 травня
у віці 85 років від серцевої недостатності

У 2005 році Філіп Рот став третім письменником, книги якого за його життя потрапили у видатну збірку творів класиків американської літератури Library of America. У досить поважному 60-річному віці автор створив низку історичних романів, які стали основоположними в його письменницькій кар’єрі, — «Американська пастораль», «Людское клеймо», «Мій чоловік — комуніст». З 2006 року, вже будучи за сімдесят, Філіп почав видавати по одній книзі на рік, які хоч і не стали такими ж проривними, як попередні, однак від того не були менш інтелектуальними та сповненими влучних спостережень.

Впродовж своєї діяльності Філіп Рот досліджував, що означає бути американцем, євреєм, письменником, людиною.

Тематика американської ідентичності була особливо важливою для нього. «Якщо я не американець — я ніхто», — стверджував він. Щоб різнобічно проявити свою сутність, Рот вигадував собі альтер-еґо, які й ставали оповідачами історій в його книжках. Так, наприклад, дев’ять романів написані від імені Натана Цукермана, творчий шлях якого повністю відтворює діяльність самого Філіпа. Ще в трьох головним оповідачем стає Девід Кепеш, чиї стосунки з жінками він перейняв у свого творця.

У пам’ять про геніального письменника в Esquire відібрали сім знакових книг, за які читачі полюбили автора та які кожен літературний критик не міг оминути власним коментарем. Скільки не досліджуй Філіпа Рота, а все одно знаходитимеш свіжий погляд на важливі суспільні проблеми та нові метафори. І до найбільш визнаних, заплутаних та сповнених ідеями творів належить і цей перелік від не менш знакового для американської культури видання.


Прощай, Коламбус

«Прощай, Коламбус»


Дебют Філіпа Рота в письменництві стався у 26 років. Збірка Goodbye, Columbus («Прощавай, Коламбус») містила одноменну повість та ще п’ять влучних оповідань. За цю книгу філіп Рот одержав Національну книжкову премію з художньої літератури. Саме вона визначила подальшу долю письменника та задала тон його творчість. Публіку інтерес до книжки підігріла її суперечливість та сатиричні описи реальної дійсності.


Portnoy's Complaint

“Portnoy’s Complaint”


Ця книжка принесла Філіпу Роту справжню славу. Оповідь побудована у формі монологу героя Олександра Портного на прийомі у психотерапевта. Читач дізнається, що Портной має серйозні проблеми у стосунках з іншими, у сприйнятті себе та у стримуванні своїх природніх потреб. Книга — жорстка сатира на залежних від матусі неодружених єврейських юнаків, до то ж настільки відверта, що багато бібліотек США відмовилися включати її до свого архіву.


ghost writer

“The Ghost Writer”


Саме у цьому романі вперше з’являється згадане вище альтер-еґо Філіпа Рота, Натан Цукерман. Герой зустрічає таємничу жінку, яку він вважає Анною Франк, що таки залишилася живою і вимушена анонімно переховуватися в США.


театр Шаббата

«Театр Шаббата»


Моріс Шабат працює ляльководом. Ця професія личить йому, адже в житті він також маніпулює людьми, як ляльками, водячи їх за ниточки власних амбіцій, почуттів та бажань. Книжка зробила Рота фіналістом Пулітцерівської премії та принесла чергову Національну премію з художньої літератури.


Американська пастораль

«Американська пастораль»


«Американська пастораль» широко визнана шедевром Філіпа Рота. Книга виграла Пулітцерівську премію та увійшла в перелік 100 найкращих книжок всіх часів за версією TIME. Щасливий представник середнього класу Швед Левов раптово опиняється у справжньому пеклі і вимушений долати проблеми, спричинені кризою у соціально-політичному житті США в 60-ті — 70-ті роки.


Plot against america

The Plot Against America


У книзі йдеться про альтернативну історію, в якій Франклін Делано Рузвельт програє вибори 1940-го року. І ці події, до того ж, описані з позиції дитини — самого Філіпа Рота у досить юному віці. Книгу сприйняли схвально; вона досить реалістично показала можливість перетворення США у жорстку антисемітську державу.


«Возмущение»


Ряд невдалих і непомітних на перший погляд помилок привели головного героя до Корейської війни. Це 29 книга письменника, одна з останніх. Тут він розглядає вже близькі і знайомі йому теми: невинності, ностальгії, проблему особистості; а неочікуваний фінал роману довершує не менш заплутаний сюжет.


Читати: Букерівська премія: сатиричний роман про расизм та перша перемога США

Читати: Від «Керрі» до «Дівчини у потягу»: книги-дебюти улюблених письменників

Читати: Чудовий переклад. 12 книг, які хочеться читати

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

40 thoughts on “Сім знакових книжок Філіпа Рота: життєвий спадок письменника

    Залишити відповідь