Щастя без обмежень, або 6 книжкових пігулок для тих, кому сумно

Події в житті бувають лише нейтральними, а от наше ставлення до них і робить ці події в наших очах позитивними або ж негативними. Якщо вам здається, що все летить шкереберть, хочеться змін на краще або ж просто сумно – ця підбірка для вас. Ми обрали шість книжок, які якщо й не змінять світ кардинально, то надихнуть вас та допоможуть подивитись навколо з новими сподіваннями. Щастя зовсім поруч – тож вирушаймо за ним разом.


1

Нік Вуйчич «Життя без обмежень»


Мабуть, немає зараз того, хто не чув би про Ніка Вуйчича. Збираючи мільйонні зали слухачів та надихаючи людей у всьому світі, Нік відверто називає себе абсолютно щасливою людиною.

Що? Він не має ні рук, ні ніг? Проте це не зупиняє Ніка в його місії – нести людям слово натхнення. Сам же Вуйчич стверджує, що у світі багато людей, нещасніших, ніж він може бути – ті, хто в депресії; ті, хто переживають розрив із близькими людьми; ті, хто має борги… Список можна продовжувати без кінця. Тим не менше, проста і водночас сильна історія цієї неймовірної людини допоможе віднайти сили тим, хто фізично абсолютно здоровий, але зневірився в собі та світі навколо.

Якщо все погано та стає лише гірше; якщо здається, що ніхто не в силах зрозуміти вас; якщо кожна хвилина сповнена зітхання та важкості – ця книга для вас. Вона допоможе озирнутися, зрозуміти, як багато ми маємо та скільки можемо дати оточуючим, і просто нагадає вам, що щастя у всьому.

Нік Вуйчич живе абсолютно повним, щасливим життям. Життям, що містить риболовлю, серфінг та стрибки з трампліну. Життям без обмежень.

І ви так можете, уявляєте?

Необхідно хоча б раз на день робити дещо жахливе – жахливо ризиковане для реалізації своєї мрії або жахливо смішне.

Світовий бестселер Ніка Вуйчича «Життя без обмежень» виходить українською


2

Тал Бен-Шахар «Бути щасливіше. Сьогодні. Зараз. Завжди»


Якщо хтось і знається на щасті, то це Тал Бен-Шахар! Понад десять років він досліджує питання щастя з наукової точки зору та читає лекції, присвячені цій темі.

У книзі «Бути щасливіше. Сьогодні. Зараз. Завжди» щастя розглядається автором не як щось абстрактне, а те, що можна виміряти, набути, чи й не зважити. Розглядаючи три архетипи людей (гедоністи, які насолоджуються життям тепер і зараз, не думаючи про результати своїх вчинків; учасники щурячик перегонів, які жертвують задоволенням тепер та відмовляють собі у всьому заради майбутнього; нігілісти, що втратили надію й на теперішнє, і на майбутнє), Бен-Шахар виводить універсальну формулу щастя, згідно з якою однаково й рух до мети, і її досягнення несуть радість.

До того ж Тал Бен-Шахар впевнений, що саме подолання труднощів на життєвому шляху збільшує здатність людини до насолоди, адже пережите нагадує про те, як важливо бути вдячними за всі – і маленькі, і великі – радощі життя.

Детально розглядаючи щастя в навчанні, на роботі та в особистому житті, наприкінці кожного розділу автор наводить різноманітні практичні вправи та ставить питання, які зазвичай вважають незручними – адже вони дійсно заставляють зазирнути вглиб себе. Моє улюблене, наприклад – «Що для вас дорожче за золото Форт-Нокса?».

Доки писала ці рядки, зрозуміла, що хочу ще раз перечитати цю книгу та можу сміливо назвати її власним настільним посібником саморозвитку та самопізнання.

З приводу будь-якого прояву ініціативи існує одна проста істина, незнання якої вбиває незліченні задуми і великі ідеї: тієї миті, коли людина рішуче зв’язує себе зобов’язаннями, Провидіння теж починає діяти. У пригоді цій людині стає сила-силенна найрізноманітніших подій, які інакше ніколи б не трапилися. Прийняте рішення тягне за собою цілий потік подій: корисних збігів, зустрічей і пропозицій підтримати матеріально, у які ніхто й ніколи б не повірив.

Читати: Книги-ключі: 5 книжок, які відкривають світ звичайних чудес


3

Гел Елрод «Чудовий ранок. Як не проспати життя»


Якщо вставати зранку вам так само важко, як і мені, можливо, саме книга Елрода змінить ваш погляд на пробудження та те, як же починати свій день продуктивно.

Гел Елрод – коуч та автор серії бестселерів «Чудовий ранок» для представників різних професій. У 20 років він потрапив в автомобільну аварію, після якої впав у кому. Лікарі казали, що він навряд колись зможе ходити, однак згодом Гелу вдалося навіть пробігти ультрамарафон. Сьогодні Елрод виступає з промовами по всьому світу.

У своїй книзі «Чудовий ранок» Гел стверджує, що саме перша година кожного дня задає настрій для його проживання, і те, як ви цю годину проведете, закладе цеглинку на всю добу. Змінивши розпорядок підйому вранці, розуміючи, для чого ви встаєте та роблячи це з піднесенням у серці, ви зміните все своє життя, вірить Елрод, використовуватимете внутрішній потенціал на сто відсотків і досягнете бажаного рівня успіху.

Наводячи у свої книзі шість практик, що становлять метод «Чудовий ранок», Гел Елрод обіцяє, що вони дадуть читачеві можливість прокидатися сповненим сили та енергії, знизити рівень стресу, підвищити продуктивність та покращити стан здоров’я. А ще – істотно розвинути вміння заробляти (оце актуально, чи не так? ☺). Бонусом стане 30-денна програма докорінних змін життя «Чудовий ранок». Досить гучна назва, правда? Автор стверджує, що ця програма розширить світогляд читачів,  допоможе набути потрібні звички, щоби безперервно створювати й підтримувати бажаний рівень успіху.

Спробуємо вставати раніше?

Ви відкладаєте підйом до останньої миті, коли вже не можна гаяти час і потрібно вставати й розпочати свій день, – а насправді ви таким чином опираєтеся життю. Щоразу переставляючи будильник на повтор, ви опираєтеся пробудженню своєму дню, своєму омріяному життю. Подумайте, скільки негативної енергії довкола вас, якщо ви починаєте день зі спротиву, реагуючи на звук будильника приблизно таким внутрішнім діалогом: «О ні, уже час прокидатися! Я мушу прокинутися! Ні, не хочу, не буду!». Ви немовби кажете: «Я не хочу жити своїм життям, принаймні не хочу жити на повну силу».

П’ять етапів ранкового пробудження. Уривок із книжки «Чудовий ранок. Як не проспати життя»


4

Екгарт Толле «Сила моменту Тепер»


Письменник і філософ, духовний учитель… Ці характеристики можуть відлякати скептичних читачів, проте мовчати про «Силу моменту тепер», яка цього року вийшла у видавництві Terra Incognita, я не можу.

Як не дивно, проте щодня навколо нас – сьогодні. Не день, що пройшов – він став вчорашнім; не той, що настане – він буде завтрашнім; ми живемо щодня в сьогодні. У тепер. Проте як бути, якщо це «тепер» сповнене образ та негативу, а все навкруги бачиться безпросвітно темним? Толле стверджує, що саме стан розуміння сущого моменту та усвідомлення себе у світі допоможе нам знайти себе, дарує свободу від будь-яких ярликів, а також навчить розчиняти негативні емоції, будь то гнів, сором чи страждання.

Практичні поради автора допоможуть спокійніше (читай – врівноваженіше) дивитись навколо та діяти Тепер, не очікуючи магічного знаку чи чарівного збігу обставин. А підняті Екгартом питання задовольнять, мабуть, найвибагливіших Шукачів істини. Хоча знову ж таки, що таке істина? У кожного вона своя, і це повертає нас до відмови від оцінних суджень.

Кожній книзі необхідно знайти свій час для того, щоби потрапити не лише до рук, а до серця читача. Не раз я читала відгуки, у яких говорилось: «Сила моменту Тепер» чудова, проте потрапила до мене зарано». Можливо, хтось відкладе її в сторону, вважаючи неактуальною, та не повернеться до неї.

Проте, можливо, зараз саме той момент, коли вона відгукнеться у ваших думках? Можливо, це саме той момент Тепер?

Одного дня ти зможеш зловити себе на тому, що посміхаєшся, дослухаючись до голосу, що звучить у твоїх думках, приблизно так само, як посміхаєшся пустощам дитини. Це означає, що ти перестанеш надто серйозно сприймати вміст свого розуму, адже твоє самовідчуття не залежить від нього.

Читати: 10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо


5

Марі Кондо «Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди»


Лише лінивий не чув, мабуть, про Марі Кондо та її рекомендації щодо того, як налагодити життя та досягти бажаного, усього лише прибираючи.

«Гроші роблять із повітря ці автори» – скаже хтось. «Нічого нового» – підтакнуть поруч. Втім, будуть і ті, хто скаже, що ця книга їм допомогла – навести лад не лише в речах, але й у думках. Можливо навіть, прочитавши книгу Марі та надихнувшись її порадами, хтось може похвалитися здобутками в кар’єрі чи стосунках.

Знаєте, а я дійсно вірю, що це працює. Як би скептично не ставились до книжки деякі читачі, я знаю дві речі – прибираючи та викидаючи мотлох, я заспокоююсь; викинувши щось старе та те, що не використовую, я звільнюю простір у житті для нового. Отак просто.

Тож зараз саме час ознайомитись із книгою Марі Кондо, відкрити шафу, перебрати речі, відкласти те, що не вдягали давно (правда ж, в основному ми носимо лише декілька комплектів речей, а решта просто забиває шафи?), зануритись у старі папірці-угоди-гарантійні листи, зрозуміти, скільки всього непотрібного займає ВАШ простір – та винести, віддати, роздати. Не стала б радити говорити з кожною річчю в домі, проте зрозуміти, чи вона несе заряд радості особисто для вас – однозначно раджу. Якщо ні – навіщо вам така річ?

Книголюби, до речі, будьте обережні з порадами Марі про книги ☺ Не кидайте цю книгу об стіни, вона не винна в словах та порадах автора!

Візуальний безлад відволікає нас від справжнього джерела безладу в нашому житті.

Викинь мотлох із життя!


6

Хелен Рассел «Хюгге, или Уютное счастье по-датски»


Гелен Рассел, журналістка всесвітньо відомого Marie Claire, і подумати не могла, що колись залишить Лондон – та ще й заради Данії, країни, де 11 місяців на рік темно та холодно! Проте її чоловік над усе мріяв про роботу в LEGO, тож після довгих сумнівів Гелен погодилась на цю авантюру довжиною в рік та вирішила, що й у чужій країні вона лишиться журналістом та проведе дослідження – що ж робить жителів Данії найщасливішими людьми у світі.

Я сміялася вголос, читаючи цю книжку! Розділена на місяці історія знайомства дівчини з Англії з новою країною та її традиціями мене просто підкорила. Ставлення жителів Данії до свого уряду, системи освіти та державного прапору просто вражає, а історія з необхідністю розділяти сміття так ретельно довела до сліз.

Легко та захопливо Гелен ділиться своїми розмовами з жителями Данії (не забуваймо – автор журналіст, тож художня книга тут інколи схожа на нон-фікшн завдяки точності фактів та подачі розповіді як інтерв’ю), з яких читачі дізнаються, як же країна з таким кліматом та високим рівнем насильства все ж дарує світу найщасливіших людей на планеті. І знаєте, ставлення данців до своєї країни дійсно надихає! Мушу зізнатись, весь час, читаючи книгу Гелен, скиглила чоловікові, як я хочу до Данії.

Чи пережила сама Гелен цей рік у країні вікінгів, у чому її щастя та чим закінчиться ця пригода – читайте! Рекомендую цю книгу у якості чудового антидепресанту, що ще й допомагає замислитись, які ж аспекти соціального життя важливі саме для мене? Що зробить щасливою мене?

А бажання поїхати до Данії у вас під час читання цієї книги точно з’явиться, тож я попередила ☺

Данцю, котрому лікарі діагнозували «стрес», місцевий муніципалітет може надати оплачувану відпустку строком до року, а потім запропонувати скорочений робочий тиждень та безкоштовні консультації психолога.


Читати: Салат-бар саморозвитку: 6 найсвіжіших книжкових новинок для просунутих читачів

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

17 thoughts on “Щастя без обмежень, або 6 книжкових пігулок для тих, кому сумно

    Залишити відповідь