Секрети та несподіванки скандинавського літа

Історії Туве Янссон про Мумі-тролів — моя любов назавжди. Ще донедавна я не знала про існування її «дорослих» книжок. Тепер я можу сказати дещо інакше — Туве Янссон — моя любов назавжди. «Літня книжка» — це ще одна можливість потрапити у чарівний світ скандинавської природи та насолодитись неймовірними літніми пригодами.


Мумі-тролі і не тільки


Народилася Туве Янссон 9 серпня 1914 року в творчій сім’ї. ЇЇ батько був скульптором, мама – дизайнером-графіком. Дівчинка зростала в творчій атмосфері, тож не дивно, що й її подальше життя було пов’язане з мистецтвом. Вона вивчала художнє мистецтво у Стокгольмі,  Гельсінкі, Парижі, Флоренції і спочатку прославилась завдяки її живописним роботам.

В дитинстві Туве разом з родиною по півроку жила на острові у Фінській затоці, серед дивовижної природи. Можливо, що без цього її книги були б зовсім інші. А може їх не було б взагалі.

_73558480_8604b6c9-508c-4fcd-9226-91f91eb103bf

Фото: www.bbc.com

Першу книгу про Мумі-тролів Туве Янссон написала в 1938 році. Саме в ній їй нарешті вдалося поєднати і художній і письменницький таланти. Цікаво те, що Мумі-тролів вона створила зовсім випадково і не дуже серйозно ставилась до письменництва, але саме це й зробило її популярною.

Читати: 102 роки мумі-мамі: десять порцій мудрості та посмішок


Таємне життя острів’ян


Скандинавське літо може здаватись нам зовсім іншим, ніж наше. Я чомусь уявляю його прохолодним і часом похмурим. Та воно може бути різним – привітним, спекотним, повним сюрпризів. А життя на острові й взагалі відрізняється. Люди, котрі там живуть, не дуже люблять чужинців, ставляться до них обережно і не завжди сприймають серйозно.

Софія проводить літо разом з бабусею і татом на острові в Фінській затоці. Острів невеликий, але в неї завжди купа справ. Стільки всього потрібно дослідити, залізти в найпотаємніші куточки, спробувати щось незвичайне. І, якщо тато завжди зайнятий, то бабуся підтримує будь-які авантюри дівчинки – блукати по острову, купатися в холодній воді, спостерігати за птахами, вигадувати різні історії, міняти котів та й просто говорити про все на світі. Одного разу бабуся запропонувала побудувати на острові Венецію, а ще почала збирати на березі моря кістки і створювати з них дивовижні скульптури.

Мама Софії померла, ми знаємо про це з самого початку, і може здатися, що ця історія буде сумною. Звичайно, їм всім її не вистачає, але на сум у героїв зовсім немає часу. Вся книга пронизана теплом, світлом і безмежною любов’ю.

Туве Янссон так докладно описує побут острів’ян, що ми в найдрібніших деталях можемо уявити собі і гостьову кімнатку, прибудовану до будинку, і зачарований ліс, де точно мешкають чарівні істоти, і сад, про який так піклувався тато, і море у шторм, і старий халат.

Читати: 13 атмосферних книг, які найкраще читати влітку


Павутина з теплих спогадів


Читати «Літню книжку» – це як притулити до вуха мушлю і почути шум морського прибою, чи перебирати в руках привезені з відпустки камінці – відразу згадуються приємні моменти відпочинку, запахи, кожному на думку спаде щось своє найпотаємніше і найтепліше. Це одна з тих книг, яку хочеться розтягнути надовго, але ти ковтаєш її за пару днів. Вона для всіх, хто любить природу, море, літо та пригоди.

Читати: Родом з дитинства: 10 книжок улюбленої дитячої класики


Пряма мова


Острів зі своїм давно сформованим побутом, унікальним, розміреним і самодостатнім, де кожному відведена своя роль, може видатися жахливим місцем для чужинця. Життя, обрамлене звідусіль морем, минає за одвічним ритуалом, з непохитною послідовністю, і водночас у ньому стільки випадкового й химерного, що здається, ніби того світу тільки тут, не далі горизонту.

– Дивна штука – любов, – сказала якось Софія. – Що більше когось любиш, то байдужішім той стає.
Так воно є, – погодилася бабуся. – І що робити?
Далі любити, – грізно відповіла Софія. – Більше і ще більше!

Запах дуже важливий, він нагадує про все, що було пережито, зберігає пам’ять і є бастіоном надійності.


Схожі книжки: «Кульбабове вино» Рей Бредбері, «Комета прилітає» Туве Янссон.


Читати: Налаштовуємось на літо. Уривок із “Літньої книжки” Туве Янссон

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

14 thoughts on “Секрети та несподіванки скандинавського літа

    Залишити відповідь