Никакой растерянности. Никакой ярости. 9 советов из книги «Напролом»

«Напролом» — любимая книга Арнольда Шварценеггера, спортсменов мирового класса, коучей, политических лидеров, телевизионщиков. Переведена на семнадцать языков. Недавно книга вышла в издательстве Наш формат.


Препятствий не избежать. Они разочаровывают и парализуют современное общество. Но не будем их воспринимать негативно, считает медиастратег Райан Холидей. Ведь каждое препятствие — это возможность проверить себя, попробовать что-то новое и, в конце концов, выйти победителем.

Используя принципы стоиков, автор поможет увидеть ситуацию в целом и сосредоточиться на том, что можно изменить. Научит, как стать эмоционально устойчивым, находить в проблемах возможности и выработать иммунитет к трудностям.

Для широкого круга читателей, которые хотят эффективно решать проблемы и получать пользу от них.

Если вы чувствуете разочарование, деморализованы или топчетесь на месте, эта книга поможет превратить большие препятствия в серьезные выгоды. И будет вдохновлять десятками реальных историй о великих людях любого возраста и эпохи.


Райан Холидей — медиастратег и писатель. Консультировал авторов бестселлеров и звездных музыкантов. Работал директором по маркетингу в American Apparel, прославившись эффективными рекламными кампаниями. Написал четыре книги, активно делится опытом в New York Times, AdAge, Fast Company.


«Стоицизм — это не дурной абстрактный оптимизм. Холидей показывает, как современные лидеры не только преодолевают препятствия (всем известно, что путь к вершинам тернистый), но и обращают их себе на пользу.» (Forbes)


9 советов, как преодолевать препятствия

из книги «Напролом»

1


«Що ж таке є в успішних людей, чого немає в нас? Чого нам бракує? Усе просто: механізму розуміння, оцінки й подолання перешкод, які зводить перед нами життя.

Цим володів Джон Рокфеллер — він був зосереджений на тверезому розумі й самоорганізації. Цим володів Демосфен, видатний афінський оратор — він невтомно прагнув до самовдосконалення через дії та практику. Цим володів Авраам Лінкольн — цей механізм він убачав у покірності, витривалості й співчутті.

У цій книзі багато імен, про які ви ще не раз прочитаєте. Улісс Грант. Томас Едісон. Маргарет Тетчер. Семюел Земуррей. Амелія Ергарт. Ервін Роммель. Двайт Ейзенгауер. Річард Райт. Джек Джонсон. Теодор Рузвельт. Стів Джобс. Джеймс Стокдейл. Лора Інглз-Вайлдер. Барак Обама.

Дехто наштовхнувся на справжнє жахіття, як-от ув’язнення чи тяжку хворобу, і це на додачу до буденних розчарувань, які зовсім не відрізняються від сучасних. Вони пройшли крізь ті самі політичні перепони, конкуренцію, скандали, опір, консерватизм, занепад, стреси й економічні лиха. Чи навіть гірше.

Перешкоди змінювали цих людей. Змінювали за схемою, яку чітко окреслив Енді Грув, генеральний директор компанії «Інтел» (Intel), коли описував долю бізнесу в часи нестабільності: «Погані компанії криза руйнує. Гарні компанії її переживають. Сильні компанії криза вдосконалює».

2


«Уявіть типову ситуацію, у яку потрапляли чи не всі: поганий начальник. Ми бачимо лише пекло. Ми бачимо лише втілення нічних кошмарів. Нас трусить від страху. А чи не подивитися на цю «катастрофу», як на можливість? Щоразу, як ви кажете, що нерви вже на межі й краще звільнитися, замисліться: у вас є унікальний шанс удосконалити себе. Унікальний шанс проекспериментувати з різними рішеннями, спробувати різні тактики чи взятися до нових проектів, щоб розвинути свої навички. Ви можете навчити поганого начальника самі або навчитись чогось від нього — мимохідь заповнюючи своє резюме й шукаючи кращої роботи деінде. Підготуйте себе до цієї нової роботи: спробуйте новий стиль спілкування чи обстоювання своєї думки. Не бійтеся, у вас завжди під рукою рятівне коло: заява на звільнення й нова посада».

3


«Пам’ятайте: у світі завжди є люди, які хочуть вас дістати. Залякати. Забити. Змусити вас прийняти рішення до того, як на руках будуть усі факти. Вони хочуть, щоб ви грали за їхніми правилами. Тож запитання лише одне: ви справді це дозволите?».

4


«Єдиний спосіб гарантовано зазнати втрат від провалу (щоб остаточно переконатися в його жахливості) — не винести з нього уроку. Пробувати ту саму стратегію знову й знову (точна ілюстрація судового терміна «неосудність»). Люди постійно зазнають поразок тією чи іншою мірою. Але вони не вчаться. Не чують. Не бачать проблем, на які проливає світло невдача. Такі люди не стануть кращими».

5


«Як і будь-яка престижна школа, навчання на помилках не безкоштовне. Платою за знання стають дискомфорт, утрата чи вимушений новий старт. Платіть із радістю. Кращого вчителя для своєї кар’єри, книги чи бізнесу ви не знайдете. Знаєте, як за ірландською приказкою капітан знайшов усі підводні камені в гавані? Дном свого корабля».

6


«Ми ниємо, скаржимося і впадаємо в депресію, коли щось іде не за нашим планом. Ми просто розбиті, коли «обіцяне» нам не збувається — наче доля йде проти нас. Але замість того, щоб робити конкретні дії, ми сидимо вдома, граємо в комп’ютерні ігри, мандруємо чи навіть гірше — платимо за додаткове навчання, залізаючи в борги, яких ніколи не виплатимо. А потім дивуємося, чому все так погано».

7


«Після поразки спитайте себе: «Що пішло не так? Що можна поліпшити? Чого не вистачає?». Це допоможе віднайти альтернативні шляхи — можливо, навіть кращі за початковий. Поразки заганяють вас у кут, який лише здається глухим — ви мусите самостійно знайти з нього вихід. Це і є прорив».

8


«Ми рідко втрапляємо в безвихідні халепи, які можна лише перетерпіти, зціпивши зуби. Зазвичай це невеличкі проблеми. Злегка неприємні обставини. Прикрість поразки, коли ми присвячуємо увесь час певній справі, а в результаті нас хтось обходить, залишаючи без сил і нових ідей. Тут діє така сама логіка. Переверніть усе догори дриґом. Знайдіть вигоду. І використайте її як рушій».

9


«Якщо ви руйнуєте одну перешкоду, то, безумовно, здатні на більше. Коли світ дізнається про це, то купою звалює на вас проблеми. І це добре – так ми стаємо досконалішими з кожною новою перепоною.

Жодної розгубленості. Жодної люті. Лише жвавість і винахідливість. Лише обдумані дії. Жодних зазіхань на неможливе – лише балансування на його межі.

Перевертайте догори дриґом перешкоди, які зводить перед вами життя. Удосконалюйтеся попри все і завдяки всьому.

Жодного страху. Лише захват, життєрадісність і активне очікування наступного раунду».


Читать: Совершенствование — само по себе награда. 9 цитат из книги «Перемикайся»

Читать: Smart is the new sexy: пятерка нескучных научпоп-книг

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

21 thoughts on “Никакой растерянности. Никакой ярости. 9 советов из книги «Напролом»

    Добавить комментарий