Урок истории: История Украины от Деда Свирида. Книга первая

Фото: Катерини Молочко

Есть книги, которые можно только советовать. Советовать всем и по любому поводу. Для меня такой стала «Історія України від Діда Свирида». Историю от деда без слез и рыданий о несчастной судьбе украинского народа стоит прочитать каждому! Особым бонусом она станет для родителей, чьи чада не хотят читать скучные учебники.

Тест: история Украины от деда Свирида. Как хорошо вы ее знаете?

Еще есть сомнения? Ниже вы найдете пять цитат из первых разделов книги, которые помогут определиться.


Кто такой Дед Свирид?


Он же Свирид Афанасьевич, он же автор веселой истории Украины имеет очень много образов. Впервые сам персонаж появился в пьесе Леся Подервянского «Рєпка, або Хулі не ясно?». Впоследствии «сельский аналитик» Свирид Афанасьевич перекочевал в СМИ Украины. Сейчас Дед — известный блогер и ходят слухи, что никакой он не Свирид, а Иван. Как там на самом деле я не знаю и распространять слухи не буду, но честно признаюсь, что мне таки не ясно ?

Сам автор уверяет, что он обычный сельский дед. Живет себе в деревне, возится с хозяйством. Просто любит поболтать о политике и о том, что там раньше было. Вас устраивает такой ответ? Меня вполне. Моя бабушка такая же, разве интернета у нее нет, чтобы в Facebook посты писать.


Несколько школьных лет за 300 страниц


«Історія України від Діда Свирида. Книга перша» – книга об истории. Об обычной истории. Да, той самой, что вы учили (или не очень) в школе. Дедушка не добавит фантастики, мистики, художественного оформления или еще чего-то. Даже не ждите такого. Но! Формат рассказа кардинально отличается от скучного «в таком году то и, то было».

Первый том охватывает промежуток времени с того момента, когда несколько видов приматов слезли с деревьев и до 1036 года. Я не очень хорошо разбираюсь в настоящей школьной программе, но что-то подсказывает, что это несколько лет изучения истории. Поэтому сразу советую не повторять мои ошибки и не читать книгу запоем за пару дней. Голова пойдет кругом от количества информации. В чем проблема с чтением дальше? А не так просто сдержать себя, когда все описано просто, по-человечески и с хорошим юмором.


3

5 любимых цитат из первой книги


Розділ: первісні люди і заселення України

Поки вони жили на деревах, у ході еволюції їх тіла збагатилися й дотепер корисними нам особливостями. Перша особливість – біокулярність. Тобто пара очей, винесена на передню частину обличчя, яка дає хороший панорамний зір. Завдяки якому ми можемо, наприклад, читати. Друга особливість – долоня із вправними пальцями, якими людина може щось хапати, тримати або просто гортати сторінки цієї книжки. Важливу роль в еволюції людини відіграв і великий палець руки, завдяки якому нам так зручно тримати чарку. Взагалі, без великого пальця людині жилося б нудно – без нього навіть дулі не скрутиш…

Розділ: початок осілого життя

Суть неолітичної революції полягала в тому, що людям, аби прогодуватися, недостатньо було вже лише привласнювального господарювання (мисливство, рибальство, збиральництво). Довелося засукати рукава і перейти до відтворювального типу хазяйнування (рільництво, скотарство). І важливу роль у цій господарській революції відіграло саме жіноцтво.

От ви помітили, що і в наш час багатьох мужчин страшенно тяне на полювання чи на риболовлю? А їхні жінки часто не раді цим захопленням своїх чоловіків? Так і знайте: в чоловіках говорить поклик предків-рибалок і вільних мисливців доби мезоліту, а в жінках живе генетична пам’ять про боротьбу з неолітичною контрреволюцією…

Розділ: трипільська цивілізація

Ще більше пощастило єгиптологам. Бо хоча давні єгиптяни, може, й не так, як шумери, переймалися своїми бородами, зате піднесли погребальні обряди на невидану височинь. Власне, давній єгиптянин одразу після народження починав копати собі могилу та готувався до переходу в інший світ. Тому в єгиптологів так багато матеріалу для дисертацій. Ну, а фараони? Котрі безсоромно використовували адмінресурс, набудували собі таких пірамід, які й досі вражають туристів з усього світу. І варто визнати, що економічна політика фараонів врешті-решт принесла свої позитивні плоди. Не минуло й якихось сорока п’яти століть, як витрачені на спорудження пірамід капіталовкладення почали приносити прибуток. Тому піраміди – яскравий приклад успішності довготермінових будівельних інвестицій…

Розділ: предки аріїв?

Отже, уявімо собі степ доби енеоліту. Льодовики відступили, сонечко пригріло, соковита степова рослинність буяє. В степу з’явилися і почали нестримно плодитися стада диких тварин. Люди зраділи, бо є на кого полювати. А згодом зметикували, що скотарство вигідніше і надійніше, ніж полювання. Тому поступово приручили овець, кіз, корів та іншу худобу, і настало у людей степу прекрасне сите життя. Вони собі пасли худобу і, гріючись на лагідному сонечку, грали на сопілках. Та вигадували різноманітні релігійні вірування про культ предків, тварин і явища природи.

Оскільки в гуртовому скотарстві роль чоловіка важливіша за роль жінки, то тут уже чоловіки не дали себе просто так приватизувати…

Розділ: доба українського фєнтезі

Царів ховали з почестями, вправно перерізаючи при цьому горлянки їх дружинам, наложницям і рабам. Тому недивно, що дружини скіфських царів щиро турбувалися про здоров’я своїх чоловіків, а раби ревно молилися, що боги дарували цареві довгий вік.

Молитви не завжди допомагали, царі іноді хворіли. І якщо скіфського царя мучила нежить або, не приведи боже, зубний біль, то цар кривляючись від болю, велів шукати і знайти того негідника, який нещиро молився богам. Бо вважалося, що лише це і є причиною хвобори царя. Негідника шукали, звісно ж, знаходили, і тут-таки перерізали йому горло з усіма належними церемоніями.

З часом скіфська медицина опанувала, крім людського жертвоприношення, й інші лікувальні методи…


Это цитаты только из первых пяти разделов книги, а всего их аж семнадцать. Но, уверена, чтобы понять заинтересует ли вас «История Украины от Деда Свирида» хватит и их.

Катерина Молочко
SMM в Yakaboo.ua, книголюб та автор проекту Best Books https://vk.com/b__books. Читаю лишень книжки з певною загадкою (детективи) або важкі психологічні твори (трилери), загалом усе те, що Джої заховав би у морозилку. Вірю, що поганих книжок не існує, є просто не та цільова аудиторія.
https://katemolochko.wixsite.com/blog

13 thoughts on “Урок истории: История Украины от Деда Свирида. Книга первая

    Добавить комментарий