Меридиан #YakabooBingoAutumn: 25 подсказок от участников

Мы практически докатились до меридиана осеннего бинго, поэтому всех, кто с нами — поздравляем! Осталась еще половина осени на выполнение остальных задач. Для вашего успешного преодоления марафона — 25 субъективно выбранных подсказок от участников. В комментариях делитесь подсказками и советами, пусть будет больше прочитанных хороших книг!

Осеннее бинго = финал совсем скоро! Задания для #YakabooBingoAutumn


#YakabooBingoAutumn_1/книжка, у якої більше 500 сторінок: Світила. Елінор Каттон


katemolochko: «…Так, мені книжка СПОДОБАЛАСЬ. Тому, що не пам’ятаю, коли востаннє читала щось написане в стилі ХІХ століття й коли читала пригодницький роман. Світила з перших сторінок повернули теплі спогади підліткового (а казала не пам’ятаю, ага ?) читання. Наче мені знову 13, за вікном сонячне літо, а я закрилась на балконі й читаю Д.Ф. Купера…»

14 товстих книжок, яких вистачить надовго


#YakabooBingoAutumn_2/затишна книжка: Проект щастя. Ґретхен Рубін


innaprotsiuk: «…Книжка-роздуми про щастя. Написана легко, трошки іронічно і самокритично. Не посібник, не “1001 і метод стати щасливим”, а просто розповідь авторки про свій особистий проект, про експеримент над собою – чи можна навчитися бути трохи щасливішим. З її досвіду виходить, що можна ? От і проспойлерила)

Знайти хобі/займатися спортом/правильно харчуватися/не засиджуватися вдома/не втрачати соціальних контактів/згадати, що приносило щастя в дитинстві і робити те саме/зберігати гарні спогади і т.д.. Нічого такого супер секретного тільки постійно щось з того переліку випадає, бо немає або сили, або бажання?…»

Жовтневий must read: 10 осінніх затишних книжок для ескапістів
Must read вересня: 12 затишних книг, які найкраще читати восени


#YakabooBingoAutumn_3/моторошна історія для Хелловіну: Асистент. Тесс Ґеррітсен


goshovska12: «? Минув рік, відколи Джейн Ріццолі запроторила вбивцю під прізвиськом “хірург” у в’язницю. І от розпочинаються схожі вбивства. Що це? Хто новий вбивця? Чому він повторює почерк попереднього вбивці? ?Цікаве і насичене продовження серії. Буду читати і наступні частини.»

Моторошні книжки: 10 романів і одна збірка оповідань до Хелловіну


#YakabooBingoAutumn_4/книжка зі смачним рецептом: Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка». Фенні Флеґґ


read_street: «“Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка»”- Фенні Флеґґ. Це сумна, але водночас прекрасна книга!Легка, але не банальна історія про родину, дружбу, відданість, кохання та жорстокість. Багато непростих тем: непорозуміння у подружньому житті, одностатеві відносини, насильство , дискримінація за статевою та расовою ознакою, втрата близької людини …усе це переплелося в цікавій невимушеній оповіді та ніби залучає читача стати учасником описаних подій.»

Читаємо та готуємо: 10 смачних книжок на осінь


#YakabooBingoAutumn_5/книжка про мистецтво: Пиши сильно. Практичні вправи, поради, теорія


ilatanka: «Я маю слабке місце. Залежність від книжок. А ще я заздрю тим, хто вміє писати сильно й невимушено водночас. От тому, коли я бачу новинку про написання текстів, стримати мене складно. Якщо ж вона ще й українською… Правильно. Пройти повз «Писати легко» від видавництва Pabulum я не могла. Тож я побачила в @maria_pravda, замовила й за вечір прочитала. І загалом мені сподобалося.

У книжці є стисла теорія про роботу з текстом. Вона, мабуть, може допомогти тим, хто прагне написати власний роман або повість. Тема, жанр, сюжет, конфлікт, персонаж, діалоги – це далеко не повний перелік питань, які тут висвітлюються.»

Арт-терапія: 15 книг, які варто прочитати всім, хто цікавиться мистецтвом


#YakabooBingoAutumn_6/книжка з осіннім настроєм: Кишеня, повна жита. Аґата Крісті


lfw_andbooks: «…Якщо ви читаєте мої пости, то вже здогадалися, хто мій улюблений автор. ?Агата Крісті могла написати книжку з 500+ сторінок, в якій лиш повторювала б одне й теж саме слово …а я все одно плескала б в долоні, та сякаючись в хустинку повторювала б, якій же це шедевр. А тому, не мені довіряти в огляді її романів.?
Але все-таки, це чудовий детектив в стилі Агати Крісті. Яскраві характери персонажів, загадкові інтриги, тонкі натяки та докази на особистість вбивці, і все це на сторінках класичного англійського детективу.
Ось тільки самої міс Марпл тут всього на декілька сторінок? А тому я даю перевагу екранізації.?»

8 книжок для справжньої осені


#YakabooBingoAutumn_7/нове для вас видавництво: Людина з Сеула. Френк Аренс


irinyurch: «?”Людина з Сеула” (“Seoul Man”) – книга Френка Аренса, бывшего журналиста Washington Post, о личном опыте жизни в Южной Корее. Получив серьёзную должность в одной из самых известных компаний в мире – Hyundai, только женившись, автор переезжает в совершенно неизвестную для себя страну. Аренс сталкивается не только со странными привычками и традициями корейцев, а с трудностями семейной жизни при огромном количестве работы и ответственностью перед большой корпорацией… Об этом Френк и рассказывает в своей книге.»


#YakabooBingoAutumn_8/музична книжка: Тиша. Петер Хьоґ


anna.shmatok: «…Це вже друге моє знайомство із творчістю данського письменника Петера Хьоґа і вже вдруге у нього люди мають особливі здібності. У книжці «Смілла та її відчуття снігу» головна героїня мала особливе ставлення до снігу і вміла читати сліди. Головний герой «Тиші» – знаменитий клоун і шанувальник Баха Каспер Кроне – вміє розрізняти тональності та мелодії людей і предметів.»

?«Люди – джерело шуму. Їхнє тіло створює шум. Їхні думки теж. Їхні почуття. Ми всі шумимо. У мене прекрасний слух, можна сказати, майже як у тварин, із самого дитинства – це не надто весело, адже свій слух відключити не можна. Найпростіше, коли люди сплять. Тому сам я часто не сплю ночами. Тоді у світі найтихіше. Але шум ніколи не зникає повністю – я часто прислухався до людей, які сплять…»


#YakabooBingoAutumn_9/магічна книжка: Колір магії. Террі Пратчетт


chrs.z: «…колір магії, пратчетт (the color of magic) : мой первый пратчетт ever. теперь остальные сорок книг не так пугают. а еще легкое погружение в плоский мир – отличное завершение сентябрьских чтений…»


#YakabooBingoAutumn_10/довга назва: Мандри до різних віддалених країн світу Лемюеля Гуллівера, спершу лікаря, а потім капітана кількох кораблів.  Джонатан Свiфт


grennysmith: «Выполняю самый забавный пункт #yakaboobingoautumn_10 – книжка з длинным названием.
Уверена, многие выберут “Диявольськигеніальноалкогольний Пунш” (Михаэля Энде). Может помните мультик по ней “ВуншПунш”?)) Но я решила вас заранее всех переплюнуть и перечитала Свифта “Путешествия в некоторые отдалённые страны света Лемюэля Гулливера, сначала хирурга, а потом капитана нескольких кораблей”.
Правда, я хитрая?) Даю бесплатную подсказку тем, кто хочет и меня переплюнуть: есть еще более известная приключенческая книга, которую каждый из нас читал в детстве. Название раза в 3-4 длиннее.
Угадаете о чем я?))»

Коли назва на півсторінки. 12 книжок з довжелезними заголовками для осіннього читання


#YakabooBingoAutumn_11/меланхолія vs позитив: Старшокласниця. Першокурсниця. Анастасія Левкова


lenua_m: «…Совершенно потрясающий флешбек на 20 лет назад. Сразу скажу, тем, кто родился в “нулевые” может быть не так любопытно и круто, но мне… Блин, я будто снова ощутила себя в том времени, когда не было мобильных (факт, который сложно теперь объяснить своим детям ??? так и жду вопроса “мам, а ты Хрущева, ой, то есть мамонта видела?) Меня безумно умиляли сноски внизу текста, которые вроде бы об очевидном, но явно для тех, кто не “за 30?”…»

Від справжнього горя до безмежного щастя: 14 книжок з настроєм


#YakabooBingoAutumn_12/про школу та університетЕлеанор і Парк.  Рейнбоу Ровелл


ms_jillena: «Дайте мне что-то еще от Рауэлл. Плизик. Ай нид сам сентиментал драг. Серьезно, эта авторша покорила мое девчачье сердце своими ванильными историями. Мне просто хотелось делать мимими. А потом плакать. Эта история классная не только тем, что тут первая любовь, но и тем, что здесь есть довольно таки эмоциональный психологический бэкграунд.  А еще мне нравится концовка. Она настоящая. По-другому быть не могло. Вот никак. И вообще мне все в этой книге нравится. Добавлю ее в любимые и еще не раз перечитаю.»

Три «п’ятірки»: 15 історій про шкільне та університетське навчання


#YakabooBingoAutumn_13/на вибір: Вигадані історії. Хорхе Луїс Борхес


oksanaletsread: «Продовжую розширювати географію своїх читань знайомством із культовим аргентинським письменником, удостоєним престижної премії Сервантеса, – Борхесом. Останнім часом все частіше виходжу за звичні рамки своїх літературних вподобань. І кому ж дякувати за безліч нових відкриттів? Звісно ж @yakabooua! Ця книга – дійсно “сад з розгалуженими стежками”, адже сюжети тут такі різноманітні і можуть завести в раніше невідомі закутки. Тут є місце і детективним історіям, і драмам, і філософії, і абсолютним вигадкам. Як пише сам автор у передмові: “який глузд у тому, щоб розтягувати на 500 сторінок те, що можна розповісти за кільки хвилин”. Отож, в цих оповіданнях розкривається безліч сюжетів і лишається враження, що ти прочитав кілька книжок, а не одну.»


#YakabooBingoAutumn_14/книжка про листи і листування: З роси, з води і з калабані. Ірена Карпа


valieyka_about_books: «…Справжнім сюрпризом для мене став третій розділ “З калабані”, про листуванні Ірени з Іриною Славінською. І овва! Це листування на асоціаціах між двома добрими приятельками сподобалась мені чи не найбільше (ось, що трапляється, коли дочитуєш книгу до кінця?). Подекуди асоціації приводили оповідачок до зовсім несподіваних моментів. Крім того, було цікаво простежити хід думок іншої, до того ж відомої людини…»


#YakabooBingoAutumn_15/книжка про особливих людей: Коли подих стає повітрям. Пол Каланіті


knyzhkova_spraga: «Коли скальпель не може зарадити, єдиним інструментом хірурга стає слово▪️ Відверто, чесно та сміливо. Все більше закохуюсь у автобіографії та мемуари. Роздуми про життя та смерть, сприйняття власної близької смерті, переосмислення пріорітетів, цінностей, визнання власних помилок та дивовижні історії про людський мозок і його неймовірні здібності. Людина, яка зазирнувши у очі смерті, наважилася і відчула потребу подарувати світу нове життя і насолодитись по-максимуму часом з сім’єю та близькими, допоки серце ще б’ється у грудях. ❤️Смиренно прийняти волю небес і розповісти нам свою правду життя.  Книжка, яку я прочитала на одному диханні. Тому однозначно #раджу»


#YakabooBingoAutumn_16/новинка Форуму Видавців 2017Інтернат. Сергій Жадан


bookwitch2016: «…Після “Аеропорту” Сергія Лойко хотілось плакати. Після “Маріупольського процесу” Галини Вдовиченко – надіятись. Після ” Соняхів” Андрія Зелінського – вірити. Після “Долготы дней” Володимира Рафєєнка – розуміти. А після “Інтернату” Сергія Жадана хочеться просто жити…”Інтернат” не про героїв, не про війну, не про політику. Він про людей, звичайних, грішних, мілких та не дуже, чесних та не сильно, справжніх та не завжди. Про землю, яка стине під твоїми ногами, яка вже майже мертва, яка ховає в собі стільки відчаю, що від цього важко дихати. Але яка рідна, яка своя, а значить кращої за неї і шукати не варто…»

Найпопулярніші книжки Форуму видавців 2017. Частина перша


#YakabooBingoAutumn_17/п’єса: 7 історій та інші п’єси. Моріс Панич


valieyka_about_books: «Почнемо, мабуть, з того, що Моріс Панич – відомий канадський драматург, режисер та актор (до того ж з українським корінням. ну так принаймні у нас люблять говорити). Критики називать його твори “чорними комедіями, повними абсурдистських алюзій” (правду кажуть). Тож тепер самі маємо змогу переконатися, що ж там такого цікавого понаписував співвітчизник (ну майже). Складається збірка з чотирьох п’єс. Одна з яких є безперечно хітова. “Сторонній спостерігач” приніс Паничу перемогу на Единбурзькому фестивалі і моє схвалення на додачу.?В ній всього дві дійові особи: племінник, який поспішає до тітки бо та при смерті; і не зовсім тітка, або зовсім не тітка. Ця п’єса химерна й дивна, подекуди з дуже довгими монологами. Проте спостерігати за розвитком сюжету й розпачем головного героя вельми цікаво…»


#YakabooBingoAutumn_18/сімейна сага: Всьо ясно. Джонатан Сафран Фоєр


chulovska: «…Головне здивування від книги в тому, що американець так чітко написав про Україну зсередини, чесне слово, читаючи, забувала, що це роман Фоєра, а не Винничука чи Жадана. Цікавий закручений сюжет, різні часові паралелі, різні оповідачі, в яких навіть мова була різною. Читала, читала, чекала феєричної розв’язки, а в кінці не зрозуміла, в чому ж була суть. Хоча це може бути наслідком неуважного і розтягнутого читання. Якось так, книга хороша, але кінець не виправдав моїх очікувань.»

Це вам не «Санта Барбара»: 14 сімейних саг для осіннього бінґо


#YakabooBingoAutumn_19/намальована історія: Маус. Арт Шпігельман


viki_ray: «Вперше читала комікс, а тим паче комікс про Голокост. Автор змалював історію своїх батьків, особлива тата, і долі інших євреїв на теренах воєнної Польщі. Матір Арта пережила концтабір Аушвіц-Біркенау, смерть маленького сина, але життя її все одно зламало так, що вона наклала на себе руки. З батьком у нього теж непрості стосунки, але ознайомившись з особистістю пана Владека, стало зрозуміло, що у тата настільки важкий характер, який ще потрібно витримати. Він скупий, може викинути синове пальто, якщо йому воно не до вподоби, а взамін віддати свою стару куртку. Але життєпис цього чоловіка захоплює, він зміг викрутитися з багатьох небезпечних ситуацій та вижити в Аушвіці попрацювавши на різних роботах. Арт Шпігельман не лише ділиться з нами почутою історією, а й додає сюди трохи повсякденності. Особливість коміксу – це використання, замість національностей, тварин, що зробили його більш цікавішим…»


#YakabooBingoAutumn_20/східні мотиви: Ловець повітряних зміїв. Халед Госсейні


katemolochko: «…Крім смутку, Ловець теж оживив спогади дитинства. Залиті сонцем дні, домашні фрукти, дитячі книжки, перша дружба, проблеми з батьками (я зі своїми почала жити після 11 років, тож головного героя розуміла на всі 1000%). Приправлю все це цитатою із книжки: «у Афганістані є дуже багато дітей, однак практично немає дитинства»… Отак одна фраза передає весь настрій твору. Найстрашніше, що там завжди так було – релігійні й політичні сутички споконвічно калічать життя. Безліч життів ?…»


#YakabooBingoAutumn_21/романтична історія: Мій останній континент. Мідж Реймонд


bookworm_yulia: «…Мене спокушають письменники, які, крім цікавої сюжетної лінії, дають читачеві якісний бекграунд в тій чи іншій темі. Зазвичай, такі автори видають книги не часто, бо штампуванням не займаються. Мідж Реймонд однозначно до них належить. І для неї Антарктика – більше, ніж просто сьомий континент. Шкода лиш, що за моєю логікою наступну книгу автора чекати доведеться довго!»

10 романтичних історій у неромантичних обставинах


#YakabooBingoAutumn_22/фентезі: Багряна королева. Вікторія Авеярд


grennysmith: «…Голодные игры, Сумерки, трилогия Гриш (автора Шестерки Ворона), книги Кассандры Клэр и возможно еще десятки подобных книг, написаных любительницами фанфиков. И после всего этого неожиданное заявление: МНЕ ПОНРАВИЛОСЬ. Двигаясь по заданному вектору Виктория Авеярд сумела избежать супергеройской и красивой героини, повальных, безумных влюбленностей. Рефреном книжки прошла мысль: любой может предать. И важная дилемма столетия: сколькими жизнями можно пожертвовать ради блага миллионов. Подростковое фентези на фоне красной революции оказалось очень удачным.»


Публикация от @no_more_books

#YakabooBingoAutumn_23/книга, якій ви дали другий шанс: Мерсьє та Кам’є.  Семюел Беккет


no_more_books: «Для деяких книг потрібно писати окремі інструкції з експлуатації, такі собі путівники, інакше можна взагалі нічого не зрозуміти, загубитись, втратити інтерес. “Мерсьє та Кам’є”саме така книга. Семюел Беккет – письменник, поет, драматург, той, що відкрив світу театр абсурду. Дублінець, який вирішив в якийсь момент писати французькою. Дружив з Джойсом, і мало не став йому зятем, а коли не став – плідне спілкування припинилось (а Джойс сприймав Беккета як учня і послідовника). Беккет обрав свій шлях в літературі, і досить вдало – нобелівський лауреат, як-ніяк. “Мерсьє та Кам’є” став знаковим твором, з якого почалось становлення Беккета як майстра абсурду. Історія двох старих друзів, які вирішили відправитись у подорож, і майже весь час провели в одному місті (прямо не сказано, але це Дублін). Відсутність логіки у діалогах, діях і бездіяльності. А ще текст можна розібрати на цитати і сприймати окремо, без контексту, бо в контексті вони будуть виглядати випадково і незумисно. ” – Чим ми завинили перед Богом? – сказав він. – Заперечили його, – сказав Кам’є. – Тільки не кажи , що він аж настільки злопам’ятний, – сказав Мерсьє”»


#YakabooBingoAutumn_24/готичний або вікторіанський романРебекка.  Дафна дю Мор’є


lolo.mlinoff: «Вчора дочитала Ребекку Дафни дю Мор’є @ksd_bookclub і залишилася задоволеною (4,5/5) Це третій прочитаний мною роман авторки і, мабуть, поки що найкращий. Взагалі-то з дю Мор’є в мене дивні відносини – дуже люблю її таку вишукану манеру письма, подобається те, як вона поступово вибудовує свої історії, якісь такі “тягучі” вони виходять. А потім в кінці – не те щоб розчарування, а якась незадоволеність кінцівкою, від якої впродовж читання очікуєш чогось такого, шоб аж вау, але ні. ? Але лише заради чудової прози дю Мор’є, на мою скромну думку, читати варто…»

Готичний чи вікторіанський — який роман виберете ви?


Публикация от @kate_kr96

#YakabooBingoAutumn_25/міфи та легенди: Скандинавська міфологія. Ніл Ґейман


kate_kr96: «…Збірка скандинавських міфів від майстра слова Ніла Ґеймана. Книга читається легко завдяки прекрасно описаним світам та особливому гумору автора. Звісно, деякі моменти шокують. Без цього ніяк? З усіх історій можу виділити «Подорож Тора до країни велетнів». Цікава історія з неочікуваним кінцем…»


 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Меридиан #YakabooBingoAutumn: 25 подсказок от участников

    Добавить комментарий