Большинство людей работают, потому что надо. Не ради удовольствия, радости, профессионального роста, а просто потому, что все пошли, и я пошел. Но в идеальном мире все должно быть иначе.
На этот раз в общей рубрике Work.ua и книжного интернет-магазина Yakaboo книга профессора психологии в Свартморском колледже, автора десяти книг и более ста статей для профессиональных журналов – Барри Шварца «Чому ми працюємо?».
Автор рассказывает о главных проблемах современных работников, которые не чувствуют себя счастливыми от дела, которым они занимаются. Также он отмечает, что каждый может сделать свою работу более интересной, стоит только сделать шаг за пределы обязанностей или правил.
Делимся цитатами из книги:
- Задоволені працівники відчувають зв’язок зі своєю роботою. Вони розчиняються в ній. […] Задоволені працівники сприймають роботу як нагоду випробувати свої вміння. Вона примушує їх напружувати мізки — підштовхує до виходу із зони комфорту. Такі щасливчики вважають, що їхня робота захоплива й цікава […].
- Майже 90% працівників у світі вважають свою роботу джерелом радше розчарування, аніж задоволення.
- Люди, що сприймають свою роботу як «професію» […] найменшою мірою відчувають залучення до своєї діяльності та її змістовність. […] Люди, для яких робота рівнозначна «кар’єрі», […] відчувають тісніше залучення до справи. […] Лише люди, які вважають свою роботу «покликанням», здатні найбільше нею насолоджуватися.
- Може, хороша робота й не мусить мати весь набір позитивних характеристик, та відчуття мети, мабуть, є невід’ємною складовою.
- Немає настільки «розумного» заохочення, яке змогло б замінити мотиви тих людей, котрі роблять добру справу тільки тому, що це добра справа.
- Вирішення проблеми неповних інструкцій полягає в тому, щоб сприяти такій робочій атмосфері й стосункам у колективі, за яких люди самі захочуть допомагати клієнтам, пацієнтам, учням і покупцям, котрих вони обслуговують.
- Білка не молиться, щоби Бог послав їй харчів, не береться саджати дерева й не закликає інших білок повстати проти людей, які засмітили довкілля, призвівши до зменшення кількості їжі. Білка просто шукає поживи.
- Робота, яка дозволяє працівникам певну міру свободи дій і контролю, сприяє когнітивній гнучкості та веде до формування цілеспрямованої орієнтації на власні інтереси та інтереси суспільства.
Получается, самое главное – работать там, где нравится, делать то, что приносит удовольствие. Иного рецепта для удовлетворенности работой не существует.
Материал подготовлен в рамках спецпроекта с редакцией сайта Work.ua
Читать: Стремление vs талант: что важнее для достижения успеха
Читать: Homo Deus, или Как человек станет божественен
15 thoughts on “Почему мы работаем – ответ специалиста”