БараБука назвала лучшие детские, подростковые и родственные книги 2017

14 декабря эксперты детского чтения назвали лучшие украинские детские и подростковые книги 2017 года. Ежегодно начиная с 2014-го Пространство украинской детской книги «БараБука» подводит итоги побед в сфере украинского детского, подросткового и семейного чтения. На этот раз в длинный список отличия вошли 42 книги, а победителей определяли в десяти номинациях.


Топ БараБуки: длинный список лучших книг для детей и подростков 2017 года


Победители:

Дебют года в прозе: Анастасия Левкова. Старшокласниця. Першокурсниця (ВСЛ).

Дебют года в иллюстрации: Наталья Кащак. Вовк під вікном (Маміно).

Детский поэт года: Иван Андрусяк. Лякація / Иллюстрировала Лилия Курцеба (Фонтан казок).

Детский прозаик года: Леся Воронина Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава / Иллюстрировал Владимир Штанко (Знання).

Иллюстратор года: Надежда Кушнир (Як Гусь свою любов шукав, Де Ойра? (Віват), Хлопчик і відьма (Ранок)).

Познавательная книга года: Настя Мельниченко. #ЯНеБоюсьСказати (Фоліо).

Первая книга малыша: Оксана Лущевская, Светлана Балух. Пташина колискова (Читаріум).

Подростковая книга года: Надя Била. Крута компанія (ВЦ «Академія»).

Шпаргалка для учителя:  Пиши сильно (Пабулум).

Социальная книга года: Надежда Гербиш. Мене звати Мар’ям / Ілюструвала Марія Фоя (Віват).


Фото: Анни Третяк
Фото: Анни Третяк

Кроме этого, БараБука вручила спецотличие «Партнерство года» издательству «Ранок», которое совместно с экспертами проекта выдали «Читальню» – серию книг для первого самостоятельного чтения. Также в рамках Топа БараБука вручила два спецотличия:

  • Украинский институт книги отметил новаторство и остроумие Дмитрия Кузьменко (Кузька Кузякина) в популяризации науки, в частности в «Білій трішки чорній-пречорній книжці» (Віват).
  • Благотворительный проект ЛакиБукс за оригинальный подход к познавательной книги отметили издание «Голосно, тихо, пошепки» (Роман Романишин, Андрей Лесив, ВСЛ).

В течение декабря на сайте проекта продолжалось читательское голосование, победителем которого стало издание «Майя і її мами» (Лариса Денисенко, Мария Фоя, Видавництво).


Татьяна Стус, писательница, руководитель и соучредитель проекта БараБука:

Перекладну книжку видавати непорівнянно легше: вона уже пропіарена й перевірена сотнями тисяч читачів та оглядачів, вдосконалена редакторами, ілюстрації готові в потрібних форматах та кількості…

Не так просто з плеканням українського автора. Пропозиція значна, тексти переважно сируваті, фахових редакторів обмаль, художники взагалі «безсовісні», бо хочуть нормальні гонорари за роботу, інформаційне культурне поле найчастіше зосереджене на шоу-бізнесі…

Але «БараБука» щороку відшукує й відзначає сміливих і гідних авторів, художників, а також видавців, що не зважають на ризики й все-одно працюють із вітчизняною літературою.


Ольга Куприян, литературный критик, редактор БараБуки:

Ми вручаємо барабук уже вчетверте, і за появою нових номінацій щоразу спостерігаємо свіжі тенденції в українській дитячій літературі. Наприклад, у 2014-му в топі БараБуки було всього шість книжок, тоді як цього року лише в короткому списку тридцять. Повірте, з цих тридцяти було надзвичайно складно визначати переможців. Тобто видно і кількісний, і якісний поступ дитліту всього за чотири роки.

Два роки тому став розвиватися вітчизняний нон-фікшн, і ми вручили «Пізнавальну книжку року». Торік ми ввели номінацію «Підліткова книжка», бо видавці активно почали заповнювати цю нішу – різними, доволі сміливими текстами. Цього року аж дві нові номінації – «Перша книжка малюка» і «Соціальна книжка». Хочемо відзначити, що картонки для малюків зроблено на дуже високому рівні. Приємно, що найменші читачі починатимуть свій шлях у літературу з якісного картону, небанальних текстів та оригінальних ілюстрацій у різних техніках. Поява «соціальних» книжок свідчить про те, що письменники й найголовніше – видавці – помічають важливі й гострі суспільні теми й шукають способи про них говорити. Загалом «Соціальна книжка» розповідає про те, які ми різні, а це, можна сказати, життєво необхідні знання.

Источник: БараБука

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

3 901 thoughts on “БараБука назвала лучшие детские, подростковые и родственные книги 2017

    Добавить комментарий