Розповісти дитині, як з’явився iPhone

Усі фото: Ірини Юрченко

Я люблю читати біографії. Занурюватися в життя людей, які так чи інакше змінювали (або змінюють) світ, надихатися та вчитися, не повторювати помилок і брати приклад. Як мама я часто думаю про те, як відкрити світ біографій великих людей своїй дитині. Щоб зацікавити, не дати занудьгувати і допомогти зробити правильні висновки. Вмотивувати й показати – щоб домогтися успіху, потрібно працювати і не боятися невдач. Так мені до рук потрапила яскрава серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей». І перший герой – видатний новатор, людина, яка в буквальному сенсі підкорила весь світ. Дитячій (і вашій) увазі – засновник компанії Apple, Стів Джобс.

Я дійшов висновку: в усьому, що ти робиш, потрібно наслідувати найкращих людей на світі.


У доступній і цікавій формі, з яскравими і красивими ілюстраціями, дитина познайомиться з життям і успіхами Стіва Джобса. Дитинство і юність, успіхи і поразки, перші мільйони і всесвітня слава, Apple і Pixar, життєві принципи і серйозна хвороба. Чому батьки відмовилися від Стіва? Хто був першим справжнім другом хлопчика, схибленого на електроніці? Як Джобс заробив перші серйозні гроші? Як влаштувався на роботу в Atari? Чому Стів поїхав до Індії та жив, як жебрак? Чому назвав один із комп’ютерів Lisa? Як Джобса звільнили з власної компанії? Як з’явилася популярна мультиплікаційна студія Pixar? Хто вигадав iTunes, iPod, iPhone і iPad? Історія насиченого життя Стіва Джобса занурить дитину з головою в технології та створення інновацій.

Ваш час обмежено. Тож не витрачайте його на те, щоб прожити чуже життя. Не дозволяйте гомону чужих думок перебити ваш внутрішній голос. Майте хоробрість іти за власним серцем та інтуїцією.


22_5_02

Кожний розділ супроводжується цитатами Джобса на початку і питаннями наприкінці. Рекомендую читати біографію разом зі дитиною, так ці питання не тільки допоможуть зробити правильні висновки, а й зможуть стати хорошим поштовхом для обговорення чи дискусії в колі сім’ї.

Найголовніше в освіті – це людина. Людина, яка розпалює всередині вас інтерес, яка цей інтерес живить. Комп’ютери не можуть дати вам цього.


Попри на те, що книга присвячена Стіву Джобсу, вона містить безліч інших цікавих фактів. Чи знали ви, хто зняв знамениту рекламу Macintosh? Хто вигадав мишку, лазерний принтер і ноутбук? Скільки часу пішло на створення мультфільму «Історія іграшок»? І як Microsoft «обікрали» Джобса? Хто телефонував Папі Римському серед ночі?

Зоставайтеся голодними, зоставайтеся шаленими.


Не обійшлося без неприємних нюансів. У книзі є розбіжності у фактах. Так на початку біографії дитина дізнається про те, що Джобс заробив свій перший мільйон у 25 років. Погодьтеся, важко не звернути увагу на фінансовий успіх у такому віці. А ось в кінці книги факт зміниться. «…заробив свій перший мільйон у 23 роки, а в 25 років на його рахунку було більше 100 мільйонів доларів».


22_6_02

Ні для кого не секрет – Стів Джобс був людиною… своєрідною. Біографія від дитини цього не приховає. Кинув навчання, ставив батьків перед фактом, довгий час не визнавав своє батьківство, міг запросто обдурити найкращого друга, «вкрасти» чужу ідею, грубив усім, кому не лінь «… розумів, що його команда складається виключно з найкращих інженерів, та однаково ділив усіх на “розумних” і “кретинів”».

Важко сказати – чи можна, читаючи всі ці факти, зробити Джобса прикладом для дітей. Але попри поганий характер, Стів був по-справжньому великою людиною, наполегливою і цілеспрямованою. Читаючи про його провали та невдачі, дивуєшся – як він вставав і йшов далі? Чому не зупинявся? Боровся за кожного фахівця? Не кажучи вже про популярність продуктів Apple і Pixar – дітища Стіва Джобса. Ніколи не здаватися і вірити в успіх – так би я схарактеризувала життя Стіва.

Ми тут заради того, щоб зробити свій внесок у Всесвіт. Інакше навіщо ми тут?

22_4_02


Читати: Як iPhone полонив світ, або Девайс № 1 серед смартфонів

Читати: Планета Pixar. Моя неймовірна подорож зі Стівом Джобсом у створення історії розваг


Придбати книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

1 879 thoughts on “Розповісти дитині, як з’явився iPhone

    Залишити відповідь