Різдво для слухняних котів

Книги про кота Фіндуса Зелений Горошок від Свена Нордквіста, а особливо — “Різдвяний гном”, напевно, ідеальний варіант для абсолютно будь-якого настрою. Жарти тут смішні і зовсім не пласкі, в основному, ситуативні, адже головний герой — кіт в усій красі, з властивою всім котам бешкетністю, самозакоханістю і муркотливістю. Історії цікаві, з незвичним закінченням і навіть трішки повчальні. Тут багато магії, казки, віри в диво, але головне — це малюнки. Їх можна розглядати до безкінечності, тут неймовірна кількість малих деталей і інших дійових осіб (які до історії жодного стосунку не мають і взагалі там не з’являються), і завдяки цим малюнкам історії про Фіндуса оживають на сторінках.


Хто такий Свен Нордквіст


Шведський письменник і художник Свен Нордквіст насправді… архітектор. Він з 15 років мріяв про професію художника, але всесвіт, вочевидь, був проти, і Свен ніяк не міг вступити до жодного художнього навчального закладу. Тож він закінчив вищу технічну школу за спеціальністю архітектора, читав лекції з архітектури, працював в рекламі, але своєї мрії не полишав.

Sven_Nordqvist_2012-11-19_001

Фото: Markus Marcetic/Diakonia

І ось, у 1983 році, видавництво “Опал” оголосило конкурс дитячих ілюстрацій. Нордквіст надіслав свою книгу “Агатон Еман й абетка”, написану і проілюстровану ним самим, — і посів перше місце! Наступного року вийшла у світ перша книга про кота Фіндуса, “Іменинний пиріг”, яка дуже швидко завоювала серця читачів не лише у Швеції, а й по всьому світу. За книгами зняті мультфільми, випущена комп’ютерна гра. А сам Свен Нордквіст у 2003 році став лауреатом премії Астрід Ліндгрен.


Чи буває Різдво у котів?


Книга “Різдвяний гном” має одну дуже суттєву відмінність від решти історії про кота Фіндуса — вона товста 🙂 Якщо у звичайних книгах десь 30-40 сторінок, то тут цілих 130! І це не дивно, адже йдеться про таку важливу подію, як Різдво. Фіндус чекає на Різдво з нетерпінням, адже повинен прийти різдвяний гном з подарунками — до всіх слухняних дітей, а значить, і котів.

Звісно, на думку Фіндуса, усі його бешкетування впродовж року аж ніяк не можна вважати непослухом, тож він сумлінно готується до зустрічі гнома: будує башточку зі снігових кульок, ховає туди список бажань… І що ж тепер робити дідусеві Петсонові? Доведеться змайструвати гнома самому, ще й так, щоб Фіндус повірив, адже він не може розбити найбільшу мрію свого улюбленця. Завдання це далеко не просте, часу обмаль, а дідусь зовсім не механік… Проте це ж Різдво, то ж без дрібки магії і казки не обійдеться.


Магія малюнків


Тож, кіт Фіндус — це, в першу чергу, невгамовні пустощі. От з ким вам точно не буде часу нудьгувати. Українською в перекладі Галини Кирпи книги вийшли у видавництві “Навчальна книга-Богдан”, і вони відмінно зберегли усі авторські ілюстрації.

97b008b45231272639e2d7c016f2aaff

Адже найпривабливіше в книгах, як уже мовилося, саме малюнки. Кожен малюнок складає свій окремий світ, приміром, маленькі мишустки — домашні тролі, які постійно кудись поспішають, будують будиночки, складають запаси… Про них в книзі немає жодного слова, але розглядати їхнє “підкилимове” життя не менш цікаво. А сам Фіндус на малюнках — ніби живий. Здається, простягни руку — і почухаєш за вушком. Він ходить у смугастих штанцях, дуже полюбляє стрибати і на Різдво завжди одягає святкові шкарпетки — на голову і на хвоста. А ще на його мордочці видно всі емоції, тож складно повірити, що він лише намальований.


Читати на Різдво і не тільки


Свен Нордквіст створює справжню магію на сторінках своїх книжок. Разом з Фіндусом ви будете стрибати на ліжечку, боятися привидів і закопувати котлету на городі (раптом проросте!). Разом з дідусем мізкуватимете, як змайструвати ледь чи не робота, який би міг здатися Фіндусу справжнім різдвяним гномом. Ці історії сподобаються не тільки дітлахам, а й дорослим, адже так приємно інколи побешкетувати 🙂 І всім без винятку кіт Фіндус підніме настрій, адже коти інакше не вміють.


Схожі книги: крім власне “Різдвяного гнома”, у серії про Фіндуса українською вийшло вже 9 книг. Хоч вони і коротші, але задоволення принесуть не менше.


Катерина Гавриш

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

9 thoughts on “Різдво для слухняних котів

    Залишити відповідь