Переможці Пулітцера: роман про в’єтнамського шпіона, дослідження ІДІЛ та поезія про страждання

фото:losangelesmystery.com

18 квітня у приміщенні Колумбійського університету оголосили переможців найпрестижнішої американської премії у сфері журналістики та літератури Пулітцерівської премії. У номінації художня проза перемогла перша книжка в’єтнамського автора Вієта Тана Нгуєна The Sympathizer.

У номінації історична проза перемогла біографія американського кавалерійського офіцера авторства Т. Дж. Стайлза Custer’s Trials: A Life on the Frontier of a New America. Найкращою поетичною книжкою визнали роботу Пітера Балакіана Ozone Journal. Головна тема збірки втрати і трагедії у важкий і мінливий час. У категорії біографій перемогла книжка автора The New York Times Вільяма Фіннегана про серфінг у його житті – Barbarian Days: A Surfing Life. Найкращою нон-фікшн книжкою визнали дослідження-репортаж про створення та діяльність терористичної організації Ісламська держава Black Flags: The Rise of ISIS американського журналіста Джобі Уоріка.

Критики порівнюють роман The Sympathizer Вієта Тана Нгуєна із поезією американського класика Волта Вітмена. Його можна читати як шпигунський роман, роман про війну, або ж історію про еміграцію, це роман ідей, політичний роман, про гуртожиток, кіно, і так, це роман про інші романи”, – так пише про книгу канадський критик Ренді Боягода.

Головний герой роману Нгуєна гіперсором’язливий інтелектуал, який страждає із народження. Незаконний син фрацузького католицького священника та молодої селянки із В’єтнаму. Виріс диваком. Сприймає свою подвійну ідентичність водночас із болем та силою. У 1960-х вирушає до США на навчання і відразу поринає у варварське у яскраве американське життя. Після повернення до В’єтнаму, розуміє, що він створений для шпіонажу. Працює водночас на південно-в’єтнамську армію та помічником генерала в ЦРУ. У романі йде опис емігрантського життя в Каліфорнії в 1970-80х роках із ностальгією, конфліктом поколінь серед алкогольних магазинів та ресторанів для емігрантів.
Джерело The Guardian

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

45 thoughts on “Переможці Пулітцера: роман про в’єтнамського шпіона, дослідження ІДІЛ та поезія про страждання

    Залишити відповідь