Прочитайте ці 12 незакінчених книг, щоб вигадати для них власний фінал

Не кожна книга закінчується «хепі-ендом». Ба більше – не кожна книга має закінчення взагалі. Деякі з творів так і залишаються недописаними, у такий спосіб інтригуючи читачів ще більше. Ми підготували добірку саме таких книг без фіналу. Вони – ідеальна можливість співтворчості. Тільки подумайте: відомий письменник почав писати твір, а ви можете вигадати йому закінчення.


Читати: Новий річний флешмоб розпочинається уже сьогодні! Долучайтесь та вигравайте валізу книжок!


12_1_1_01

Франц Кафка «Зниклий безвісти», «Процес», «Замок»


Кафку зовсім не знали за життя. Здебільшого його твори, які назавжди змінили літературний світ, було опубліковано після смерті автора. Ми маємо змогу читати Кафку завдяки його другу Максу Броду – він порушив заповіт Франца (в якому було прохання спалити всі рукописи) і сприяв друку «Замку», «Зниклого безвісти» та «Процесу».

Усі три романи, написані Францом Кафкою, незавершені. Письменник сумнівався у власній творчості, тому часто відмовлявся від своїх ідей, називаючи їх невдалими.

«Зниклий безвісти» – це історія 16-річного Карла Росмана, який хоче почати нове життя в  Америці. Головного героя «Процесу» – Йозефа К. безпричинно арештовують; він намагається з’ясувати, чим завинив перед законом, але це виявляється не так просто. У «Замку» К. приїздить до села, щоби працювати землеміром; село належить Замку, але потрапити в сам Замок К. не може.


12_1_2_01

Шарлотта Бронте «Емма»


Шарлотта Бронте – видатна англійська письменниця, яку світ знає за романами «Джейн Ейр», «Вільєтт» та «Вчитель». Над «Еммою» письменниця почала працювати незадовго до смерті. Бронте вдалося написати тільки приблизно 20 сторінок цієї книги.

Роботу Шарлотти Бронте вирішили продовжити її колеги. За дописування «Емми» взялися дитяча письменниця Констанс Сейвері та письменниця й журналістка Клер Бойлан. «Емма» з варіантом продовження від Клер Бойлан була опублікована окремою книгою у 2003 році.


12_1_3_01

Ярослав Гашек «Пригоди бравого вояка Швейка»


Одна з найбільш неочікуваних книг про війну від чеського письменника Ярослава Гашека. «Пригоди бравого вояка Швейка» – це сатиричний роман про події перед і під час Першої світової війни.

Головний герой твору – Швейк – постійно потрапляє в комічні пригоди. Він абсолютно не нагадує жорстокого воїна, чи стереотипного героя. У Швейка своя філософія, гумор та вміння любити життя. Його образ настільки контрастує з жахом війни, що, по-суті, є найбільш гуманістичним доказом того, що люди мають жити в мирі.


12_1_4_01

Роберт Музіль «Людина без властивостей»


«Роман ідей», одна з головних книг двадцятого століття, над якою її автор – австрійський письменник та драматург Роберт Музіль – працював останні двадцять років свого життя. Через раптову смерть автора книга залишилася незакінченою.

«Людина без властивостей» – роман про Європу напередодні Першої світової війни. Ключова тема 1700-сторінкового твору – розпад Австро-Угорської імперії. Роберт Музіль майстерно та сильно описує історичні реалії, показуючи на їхньому фоні всеосяжного розчарування людей та їхні пошуки нових моральних орієнтирів.


12_1_5_01

Альбер Камю «Перша людина»


Незакінчений автобіографічний роман французького екзистенціаліста Альбера Камю. Через 34 роки після смерті видатного письменника та філософа «Першу людину» опублікувала його дочка.

У книзі розповідається про дитинство та юність Жака Кормері. Окрім історії життя, у якій вгадується біографія самого автора, у романі є чимало глибоких роздумів про війни, революції, ландшафти та закони цього світу. «Першу людину» Альбер Камю присвятив матері – «тій, яка ніколи не зможе прочитати цю книгу».


12_1_6_01

Микола Гоголь «Мертві душі»


«Епічна поема в прозі», яка має заплутану та містичну історію. Перший том книги побачив світ у 1842 році, другий том Гоголь знищив, а третій залишився тільки в задумі автора.

Літературні критики порівнюють «Мертві душі» і з «Божественною комедією» Данте, і з «Одісеєю» Гомера, втім, ці паралелі аж ніяк не заперечують оригінальності та знаковості твору Гоголя в літературному контексті.

Головний герой твору – Павло Іванович Чичиков – займається купівлею «мертвих душ» – селян, що померли. На прикладі образу Чичикова та інших чиновників Гоголь показує наскільки обмеженим є їхній світогляд. Критикуючи та висміюючи подібних персонажів, письменник прагне звернути увагу суспільства на його вади.


12_1_7_01

Володимир Набоков «Оригінал Лаури»


Останній незавершений роман видатного письменника Володимира Набокова. Над «Оригіналом Лаури» автор працював до своєї смерті. Книгу опублікував син Набокова, хоч у заповіті його батько і просив знищити рукопис.

У книги дві головні сюжетні лінії: історія молодої та красивої Флори, про яку написав її коханець у романі «Моя Лаура», та життя чоловіка Флори – вченого-невролога Філіпа Вайлда.


12_1_8_01

Чарлз Діккенс «Таємниця Едвіна Друда»


Один із найбільш інтригуючих незавершених творів у цій добірці, адже Чарлз Діккенс не встиг відповісти на головне запитання всіх кримінальних романів – хто ж був вбивцею. Особа вбивці досі є предметом дискусій та суперечок, як літературних критиків, так і звичайних читачів.

Головним героєм книги є дядько Едвіна Друда Джон Джаспер, що закохується у свою ученицю – Розу. Роза – наречена Едвіна. У дівчини є й іще один шанувальник – Невіл Лендлес. Саме між цими чотирма персонажами й будуть розігруватися основні партії готичної історії Чарлза Діккенса.


12_1_9_01

Френсіс Скотт Фіцджеральд «Кохання останнього магната»


Френсіс Скотт Фіцджеральд не встиг завершити «Кохання останнього магната» через свою смерть. Ця книга передає дух свого часу та розповідає про «фабрику мрій» – світ американського кінематографу.

У центрі оповіді – юна Сесілія Брейді, яка повертається в Голлівуд до свого батька – відомого продюсера Пата Брейді. Дівчина впевнена, що його прізвище відчинятиме для неї всі двері. Втім, батько Сесілії не головна «акула» кінобізнесу, є ще більш впливовий магнат – Монро Стара.

У 2017 році вийшов однойменний серіал за мотивами цього роману Фіцджеральда. Роль Сесілії дісталася Лілі Коллінз.


12_1_10_01

Ернест Гемінґвей «Райський сад»


Над «Райським садом» Гемінґвей працював 15 років. У цей період він написав «Старого й море», «Свято, яке завжди з тобою», «Острови в океані».

У «Райському саді» описано кілька місяців із життя письменника Девіда Борна та його дружини Кетрін. Під час свого медового місяця на півдні Франції вони зустрічають Мариту, у яку обоє закохуються. Окрім любовної лінії, цікавими в «Райському саду» є роздуми Гемінґвея про творчість та захопливі описи природи.


Читати: 10 сильних книг, у яких автор показує світ очима різних героїв

Читати: 10 геніальних книг нобелівських лауреатів в українському перекладі, які варто прочитати

Яна Грицай
Блогер, письменниця. Вивчала журналістику у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Люблю казки братів Грімм, "Маленького принца" і екзистенціалістів. Якби у мене була можливість побалакати за кавою з будь-якою історичною особистістю, то обрала би Франца Кафку. Впевнена, що одна хороша книга може змінити життя.
http://www.unicornstime.in.ua

11 thoughts on “Прочитайте ці 12 незакінчених книг, щоб вигадати для них власний фінал

    Залишити відповідь