«Повелитель блискавок» або той, хто стрибнув вище голови

Усі фото: Ірини Юрченко

Людина, чиє ім’я завжди на слуху. За життя – через неймовірних експериментів і досягнень, а після смерті – назвами вулиць, астероїда і знаменитого електромобіля. Син православного священика, який повинен був продовжити справу свого батька. Але безмежна любов до науки зробила свою справу. Загадковий вчений, відомий фізик і електротехнік, інженер і видатний винахідник – Нікола Тесла. Що ви знаєте про повелителя блискавок?

Вам знайомий вираз «Вище голови не стрибнеш»? Це омана. Людина може все.


Біографія з уже такої рідної серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» знайомить нас із видатним вченим, його неймовірним життям і досягненнями. Усе традиційно: прекрасні ілюстрації, підсумкові питання наприкінці кожного розділу і величезний потік цікавої інформації – все для того, щоби відкрити дитині світ приголомшливого Ніколи Тесли. Про що мріяв майбутній винахідник у дитинстві? Чим займався, поки інші діти насолоджувалися безтурботним дитинством? Чому маленького Теслу мучили нічні кошмари? Чи були в родині хлопчика винахідники? Неймовірно, але факт: батько забороняв маленькому Ніколі заходити у свою бібліотеку. Справа в тому, що хлопчик дуже багато читав, що здавалося татові ненормальним. Відсутність свічок і батьківський заборона зовсім не завадили Теслі продовжувати пірнати в літературу.

18_6_04

З дитинства Нікола почав проявляти кмітливість. Він єдиний знайшов і усунув поломку пожежного шланга, поки дорослі ламали голову над тим, чому все не працює. А знання фізики неодноразово виручало хлопчика в складних та екстремальних ситуаціях.


Чи знали ви, що Тесла був шульгою й ненавидів уроки креслення в школі? Чому вченому було набагато «зручніше» тримати всю інформацію в голові, а не записувати на папері? І як він розвивав свою пам’ять? Чому батько спалював грамоти успішності Ніколи? І як молодий винахідник домігся можливості слідувати своїм захопленням, а не продовжувати справу батька?

18_7_04

Життя фізика не було безхмарним. Вчений-мрійник неодноразово потрапляв у вкрай неприємні ситуації. Наприклад, Тесла запізнився на потяг, який відвіз його речі, гроші й найголовніше – квиток до Америки. Неймовірними зусиллями вчений добирався до корабля, подорожував у злиднях і сидячи на палубі. А «жарти» в компанії Едісона? Про відносини цих двох не знає хіба що лінивий! Чому кумир Ніколи – Томас Едісон, в один момент перетворився на конкурента і ворога? Чому вченому не виплатили обіцяних грошей за виконану роботу? Як Тесла зважився на відкриття власної компанії? Чи стала вона успішною? І як яйце допомогло винахіднику буквально вибити гроші для своїх експериментів? Що таке «мільйон Вестінгауза»?


Цікавий момент: відносини Ніколи Тесли з… грошима. Незважаючи на свої неймовірні ідеї й досягнення та популярність, вчений усе життя жив у готельних номерах і часто мав борги. Справа в тому, що всі свої заробітки Тесла витрачав на дослідження. Ба більше, фізик міг відмовитися від мільйонів, тільки щоби зберегти справу, яка могло принести користь людству.

А найцікавіше – багато експериментів Нікола проводив на власному тілі. Наприклад, вчений міг пропустити через свій організм розряд у кілька тисяч герц. А чи знали ви, що саме Тесла вперше запропонував використовувати рентген для пошуку пухлин в організмі людини? І хто надихнув Кіплінга на написання одного з «дорослих» творів? Що стало страшним ударом для кар’єри винахідника? І хто перший запатентував радіоприймач? Чому Тесла відкривав усі вікна під час грози? Сумбурні і часом дивні факти з життя не менш дивакуватого вченого.

18_8_04

У день свого 50-річчя Нікола Тесла презентував світу маленьку парову машину, а через багато років його розробки будуть використані для створення нових механізмів – у тому числі авіаційних реактивних двигунів. Чи знали ви, що Тесла так і не удостоївся Нобелівської премії? І яку медаль так не хотів отримати? Про що мріяла ця видатна людина? І чому він завжди був зайнятий о 6 годині вечора? А електромобіль Тесли – вигадка чи реальність?

Історія життя Ніколи Тесли надихає й мотивує, а його одержимість власними неймовірними ідеями – захоплює. Є люди, які щодня змінюють світ на краще. Без сумнівів, Тесла – один із них. Людина, завдяки якій ми маємо електродвигуни та електрогенератори, радіокеровану робототехніку та бездротові зарядні пристрої. Спадщина цього мрійника велика, ідеї неймовірні, а життя гідне великої уваги. Тесла присвятив його науці, справжньому служінню людству – ми просто зобов’язані зануритися в біографію цієї людини, нехай навіть на один вечір. Без сумнівів, це буде захопливо!


Читати: Хлопець на ім’я Берті або E=mc2

Читати: Про фізику і не тільки. «Блез Паскаль»

Читати: Розповісти дитині, як з’явився iPhone


Придбати книжку в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

14 thoughts on “«Повелитель блискавок» або той, хто стрибнув вище голови

    Залишити відповідь