Помер дитячий письменник Ульф Старк

Фото: ikeamuseum.com

Про це вчора, 13 червня, повідомила дружина письменника Яніна Орлов на Фейсбуці: “Дорогі друзі, мій коханий чоловік Ульф, пішов із життя  після нетривалої хвороби. Його нам буде завжди не вистачати”. 


Ульф Старк – один із найвідоміших шведських письменників, зокрема, в англомовному світі. Його романи, повісті та оповідання перекладено на чимало мов, а сам автор не раз ставав лауреатом багатьох літературних відзнак. Як автор книг для дорослих дебютував у 1964 році. У 1975 році почав, а з 1984 року цілком присвячує себе дитячій літературі. 2000 року Старка було нагороджено дипломом журі премії імені Г. Х. Андерсена.

У квітні 2016 року за сприяння Посольства Швеції в Україні, Swedish Arts Council і Шведського інституту Ульфа Старка запросили до Києва як почесного гостя Дитячої програми Книжкового Арсеналу. Автор презентував свої твори «Чи вмієш ти свистати, Юганно?», «Диваки і зануди», які вийшли в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева». Також в українському перекладі вийшли книжки автора “Маленька книжка про любов” та “Тоді я був просто Ульф”


У своїй творчості Ульф Старк зачіпав такі важкі теми нашого часу, як розрив поколінь, втрата зв’язку між людьми, емоційна глухота і несприйнятливість до чужого болю, який насправді чужим не буває. Через книги автор намагався достукатися до нинішнього підростаючого покоління, що сховалося за гаджетами і віртуальним спілкуванням, щоб донести до дітей просту істину про те, що життя без любові, дружби, взаєморозуміння і підтримки порожнє і безглузде. Про вічні цінності шведський письменник говорить просто і природно, без нудних повчань і надокучливого моралізування, що робить книги особливо цінними.

ЧитатиЛіки від зими: Ульф Старк, пригоди Шеклтона та Сельма Лаґерлеф
Читати«Крий Боже прожити життя занудою!». Підліткова проза Ульфа Старка


Джерело: ЛітАкцент.

 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

8 thoughts on “Помер дитячий письменник Ульф Старк

    Залишити відповідь