Оголосили шортліст престижної британської премії Costa book award 2016

2016 року серед фіналістів Costa book award 2016 переважають письменниці. Серед них Роуз Тремейн, Сара Перрі та Кейт Темпест. Також до короткого списку потрапив переможець 2008 року, відомий британський письменник – Себастіан Баррі. Письменники змагаються за приз за найкращу книжку року у розмірі 30 тисяч фунтів.

Крім Баррі, є ще два колишніх переможці премії Costa book award 2016 – Меггі О’Фаррел із романом This Must Be the Place та Роуз Тремейн із романом The Gustav Sonata. Баррі, який отримав нагороду за роман The Secret Scripture (“Скрижали судьбы”), був вражений тим, що його номінували вдруге.

“Це вражає кожного разу, навіть коли тобі 60”, – номінацію відсвяткував із дружиною в ресторані. – “Свого часу отримання цієї премії змінило моє життя. У мене з’явилась можливість оплатити для моїх дітей навчання в університеті.”

Єдиною дебютанткою у списку найкращих романів є Сара Перрі, авторка The Essex Serpent (“Ессекського змія”). Роман сподобався як критикам, так і читачам, тим більш вони були здивовані, що він не потрапив до довгого списку Букерівської премії. Роман розповідає про пригоди вдови, яка досліджує чи справді змій із легенди живе та полює у гирлі річки Блеквотер. Наразі Перрі працює над третьою книжкою, і цю номінацію відсвяткує келихом хересу.

Американська авторка Сюзан Бейл потрапила до короткого списку із романом The Good Guy (“Гарний хлопець”) разом із Кітом де Ваалом My Name Is Leon (“Моє ім’я Леон”) та Женевере Гласфурд The Words in My Hand (“Слова в моїй руці”) про реальну історію кохання між письменницею і філософом Декартом. Також до нього потрапив дебютний роман Golden Hill (“Золотий схил”).

Лівійська письменниця Хішам Матар потрапила до списку із біографією та мемуарами The Return (“Повернення”), а за тиждень до за цю книжку авторка отримала приз у сфері нон-фікшн the Baillie Gifford nonfiction prize. Гроші з перемоги вони віддали на благодійність. Також у списку є мемуари музикантки Сильвії Паттерсон I’m Not With the Band (“Я не з гуртом”), біографія батька, який був на війні Кеггі Кер’ю Dadland (“Батьківська земля”), історичну працю із періоду Тюдорів Джона Гая Elizabeth: The Forgotten Years (“Елізабет: Забуті роки”).

До поетичної категорії потрапили лише жінки-поетки, серед них репер Кейт Темпест.

Переможець з кожної з п’яти категорій отримає 5 тисяч фунтів. Оголосять фіналістів 3 січня. Серед цих п’яти один отримає приз за головну книжку року у розмірі 30 тисяч фунтів. Церемонія нагородження відбудеться 31 січня.

Нагороду за кращу книгу року вручали 11 разів, із 1985 року. Минулого року нею стала дитяча книжка The Lie Tree (“Дерево брехні”) Франсіс Хардінг . Премія оцінює книжки лише авторів із Великої Британії та Ірландії. Цього року на розгляд потрапили 596 творів.

Шортліст Costa book award 2016


Роман

Себастіан Баррі Days Without End  (“Дні без кінця”)
Меггі О’Фаррелл This Must Be the Place (“Це малу би бути місце”)
Сара Перрі The Essex Serpent (“Ессекський змій”)
Роуз Тремейн The Gustav Sonata (“Соната Густава”)

Дебютний роман

Сюзан Бейл The Good Guy (“Хороший хлопець”)
Кіт де Ваал My Name Is Leon (“Моє ім’я Леон”)
Женевьєре Гласфурд The Words in My Hand (“Слова в моїх руках”)
Френсіс Спаффорд Golden Hill (“Золотий схил”)

Біографія

Кеггі Кар’ю Dadland: A Journey Into Uncharted Territory (“Батьківська земля: мандрівка на незвідану територію”)
Джон Гуі Elizabeth: The Forgotten Years (“Елізабет: забуті роки”)
Гішам Матар The Return: Fathers, Sons and the Land in Between  (“Повернення: батьки, сини та земля між ними”)
Сильвія Паттерсон I’m Not With the Band: A Writer’s Life Lost in Music (“Я не з гуртом: письменницьке життя загублене в музиці”)

Поезія

Мелісса Лі-Хафтон Sunshine (“Сонячне сяйво”)
Еліс Освальд Falling Awake 
Деніс Рілі Say Something Back (“Скажи щось у відповідь”)
Кейт Темпест Let Them Eat Chaos (“Дозволь їм їсти хаос”)

Дитяча література

Браян Конаган The Bombs That Brought Us Together  (“Бомби, які зводять нас разом”)
Патріс Лоуренс  Orangeboy (“Помаранчевий хлопчик”)
Франческа Саймон The Monstrous Child (“Монструозне дитя”)
Росс Велфорд Time Travelling With a Hamster (“Мандрівки часом із хом’яком”)

Джерело: theguardian.com


Читати: Британська Costa Book Awards оголосила переможців 2015 року

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

13 thoughts on “Оголосили шортліст престижної британської премії Costa book award 2016

    Залишити відповідь