NYT: Венсу вдалося створити добре вивірений портрет Ілона Маска з карколомними подробицями

Перший день, як у продажу з’явилася біографія неперевершеного Ілона Маска українською мовою, і поки ніхто не встиг написати свої враження. Скоро з’явиться багато відгуків, а поки пропонуємо ознайомитися з рецензією на оригінальне видання від авторитетного The New York Times. На додаток – аудіо, в якому видавець української книги Оксана Форостина розповідає про роботу над цим виданням.

“Ми стали нацією домашніх котів”, – написав Дейв Еггерс у романі “Голограма для короля” про американського бізнесмена-айтішника, який виконує замовлення в пустелі Саудівської Аравії. “Нація тих, що сумніваються, непокояться, занадто багато думають”.

Ешлі Венс у своїй книзі-біографії знаменитого іноватора Ілона Маска також проводить ідею про занепад американської душі. Він цитує одного з перших розробників Facebook: “Найкращі голови мого покоління думають про те, як змусити людей клыкати на рекламу” і американського бізнесмена Пітера Тіля: “Ми хочемо літаючі машини, а замість цього маємо 140 символів”.

Силіконова долина мала знайти заміну Стіву Джобсу, і новою іконою став Ілон Маск. Цей підприємець, інноватор і розробник південноафриканського походження є рушійною силою компаній (Tesla, SpaceX, SolarCity), які досягли вражаючих успіхів: електрокари, дослідження космосу, сонячна енергія. Йому всього 44 роки.

Маска порівнюють з такими промисловими титанами, як Генрі Форд, Ендрю Карнегі, Джоном Девісоном Рокфеллером. Нарівні зі своїм чванством він демонструє стиль, дотепність і вміє дивувати.

“Ілон Маск. Tesla, SpaceX и шлях у фантастично майбутнє” – не перша біографія Маска і не остання. Але вона на сьогодні найповніша. До того ж перша, до якої доклав руку сам Маск, незважаючи на те, що не зміг отримати контроль над змістом книги. Ешлі Венс – журналіст Bloomberg Businessweek – зміг здобути перемогу над Ілоном, який спочатку відмовився співпрацювати, а потім здався наполегливості автора. Останній на той час встиг проінтерв’ювати для майбутньої книги більше 200 осіб.

Результат – розумна книга, що з усією ретельністю висвітлює легенду сучасного світу. Хоча час від часу вона нагадує “життєпис святого” або прес-реліз. Зокрема там, де йдеться про велику місію Маска врятувати людство, в той час як Марк Цукерберг допомагає людям ділитися фотографіями дітей в інтернеті.

Але загалом у Венса вийшло приборкати власний ентузіазм і створити добре вивірений портрет Ілона Маска, тож читач зможе поділити думку про нього як друзів, так і ворогів. Крім того, книга містить безліч приємних доповнень. Венс показує нам у всій красі останні досягнення в сферах зеленої енергетики та космічних польотів. З головного персонажа книги акцент часто зміщується на чудових людей, які його оточували в той чи інший час.

В США уривки тексту, що з’явилися незадовго до виходу книги, породили шквал пліток в інтернеті. Венс пише про те, що одного разу Маск насварив одного зі співробітників, який пропустив презентацію Tesla, оскільки був присутній на пологах своєї дружини (сам Маск заперечує це). Сам легендарний підприємець був одружений тричі, двічі на одній і тій самій жінці, і роздумуючи про нові стосунки, він звіряється зі своїм графіком і задається питанням, скільки часу потрібно приділити цій жінці на тиждень, чи достатньо їй буде 10 годин.

Подібні карколомні подробиці підносять цю книгу на вершину всіляких рейтингів. У п’ятьох дітей Ілона Маска немає звичайної няні, але в них є няня-менеджер. Він стурбований тим, що роботи Google можуть випадково знищити людство. Він орендує замки і викликає борців сумо для своїх вечірок. На одній з них метали ножі в затиснуту між ніг Маска повітряну кульку.

Найкраще, що зробив Ешлі Венс, – це розповів історію Ілона Маска просто і добротно. Це історія про розумну людину, а також про рішучу і цілеспрямовану. Він завжди багато працював. Один з його підлеглих говорить: “Ми всі працювали по 20 годин на добу, а він 23 години”.

Двайт Гарнер, The New York Times

Засновник видавництва “ТАО” Оксана Форостина про українське видання “Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє”  – слухати.

Купити в Yakaboo.ua

18 thoughts on “NYT: Венсу вдалося створити добре вивірений портрет Ілона Маска з карколомними подробицями

    Залишити відповідь