Нобелівська премія з літератури 2018 року скасована

Рішення було прийнято після низки нарікань на сексуальні домагання, зроблених проти чоловіка колишнього члена Шведської академії.

Шведська академія, яка загрузла в суперечках про свої зв’язки з чоловіком, котрого звинуватили в сексуальному насильстві, оголосила в п’ятницю вранці, що Нобелівського лауреата з літератури у 2018 році не буде, оскільки академія намагається примиритися з безпрецедентними наслідками.

Уперше з 1949 року журі, яке вручає найпрестижнішу літературну нагороду у світі, не оголосить переможця восени цього року, натомість буде визначено двох переможців у 2019 році. Рішення оголошено сьогодні о 9 ранку (за шведським часом) після вчорашньої зустрічі, яка відбулася після звинувачення в сексуальних домаганнях французького фотографа Жан-Клода Арно, чоловіка члена академії – поетеси Катаріни Фростенсон. Про це повідомляє The Guardian.

У п’ятницю Шведська академія заявила, що прийняла рішення «з огляду на зменшення кількості членів академії останнім часом і зниження довіри громадськості до академії».

«Активні члени Шведської академії, звичайно ж, повністю усвідомлюють, що нинішня криза довіри ставить високі вимоги на довгострокову й надійну роботу для змін. Ми вважаємо за необхідне виділити час для відновлення довіри громадськості до академії до того, як буде оголошено наступного лауреата. Це з поваги до попередніх і майбутніх лауреатів із літератури, Нобелівського фонду й широкої громадськості», – сказав Андерс Олссон, тимчасовий постійний секретар академії.

Після того, як звинувачення проти Арно були оприлюднені в листопаді, троє членів журі, яке обирає лауреата з літератури, подали у відставку на знак протесту проти рішення не виганяти Фростенсон. Арно також звинуватили у витоку назв семи колишніх лауреатів Нобелівської премії. Він заперечує обидві претензії.

Усе це призвело до низки гучних відставок: крім Фростенсон, свій пост втратила й постійний секретар Шведської академії Сара Даніус. Традиційно будь-які відставки залишають порожній стілець до смерті члена журі. Та після недавніх відставок шведський король Карл XVI Густав оголосив, що змінить статут академії, дозволивши призначати нових членів для заміни.

Академія повідомила, що всього лише 10 активних членів журі (з 18 осіб) залишаться. У такому складі академія проведе рік, відновлюючи своє членство й переглядаючи свою оперативну практику, включно з «модернізацією» своїх статутів, зокрема здатність членів піти у відставку. Академія також зазначила, що «підпрограми будуть посилені щодо проблем, пов’язаних із конфліктом інтересів, й управлінням інформацією, класифікованою як секретна».


Наскільки незвичайна ця ситуація?


Нобелівська премія з літератури зовсім не вперше відміняється (з 1901 року), хоча раніше причиною ніколи не був скандал. Премія не була присуджена в 1914, 1918, 1940, 1941, 1942 і 1943 роках, тобто під час Першої та Другої світових воєн, а також в 1935 році з причин, які ніколи не розкривалися. Вона також була «зарезервована» через відсутність відповідних переможців в 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 і 1949 роках (їх нагороджували роком пізніше).

Репутація премії, завойована починаючи з імені Семюеля Бекета до Рабіндраната Тагора, також була поставлена під питання у 2016 році, коли академія проголосувала за музиканта Боба Ділана в якості свого нобелівського лауреата «за те, що створив нові поетичні вираження у величних традиціях американської пісні».


Читати: 10 найцікавіших фактів про Боба Ділана


«Криза у Шведській академії негативно позначилася на Нобелівській премії. Їхнє рішення підкреслює серйозність ситуації й допомагає зберегти довгострокову репутацію Нобелівської премії. Ніщо з цього не впливає на присудження Нобелівських премій 2018 року в інших категоріях», – сказав голова правління Нобелівського фонду Карл-Хенрік Хелдін.

Нобелівський фонд тепер очікує, що академія «докладе всіх зусиль» до «відновлення свого авторитету», додав Хелдін, закликаючи інших членів проявити «велику відкритість до зовнішнього світу» в майбутньому.

Джерело: The Guardian


Читати: 10 геніальних книг нобелівських лауреатів в українському перекладі, які варто прочитати

Читати: 10 фактів, які варто знати про Кадзуо Ішіґуро, лауреата Нобелівської премії з літератури

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

8 thoughts on “Нобелівська премія з літератури 2018 року скасована

    Залишити відповідь