Немаленькі почуття маленьких: 5 психологічних книжок для дітей

Важлива частина людського життя – це емоції. Любов і страх, допитливість, приязнь чи розпач – все це частини багатої палітри почуттів. На шляху дорослішання діти часто не розуміють, що з ними зараз відбувається, чому їм весело чи сумно, і допомогти в цьому їм можуть близькі дорослі й хороші книжки. Блог Yakaboo і БараБука зібрали для вас п’ять історій , які дають змогу пояснити малюкам, що відчувають люди в певних ситуаціях.


48_73

Сергій ЛОСКОТ. Великі собаки бояться маленьких дівчаток / Віват


Зворушлива історія про дружбу великої собаки й маленької дівчинки стала дебютом Сергія Лоскота в дитячій літературі. Хоча автор має видавничий досвід, але писати взявся відносно нещодавно, перебуваючи на війні на сході України. За словами Сергія Лоскота, це «книжка про те, що дітям не треба рости на самоті. Їм потрібні якщо не братики-сестрички, то песики й котики, і тоді вони матимуть уявлення про доброту й любов».

Саме доброта й любов є наскрізною темою коротенької історії, в якій бажала б опинитися чи не кожна дитина.

Якось маленька Риська, ідучи з татом вулицею, поцікавилася, чому за парканом гарчить здоровезна кудлата собацюга. І тато дуже мудро та авторитетно відповів, що пес боїться маленьких дітей…

bolshie_sobaki_ua_.compressed_1-0

Історію дружби кудлатиська і дівчинки доповнюють гармонійні малюнки Максима Долинного, з крихтою доброго гумору, яскраві й дуже зважені в деталях.


38_204

Оксана ЛУЩЕВСЬКА. Єдиноріг / Навчальна книга – Богдан


Оповідання «Єдиноріг» – тепле, як рідний дім, у якому тебе справді чекають, і затишне, як щирі дитячі обійми. Це книжка про залишених без нагляду іграшок (чи/і) дітей, які часто відчувають свою покинутість, напружено й трепетно шукаючи шлях додому. Дерев’яний єдиноріг на колесах, улюблена іграшка Макса, через несподівану грозу залишається сам на майданчику.

Переживання загубленого улюбленця та його власника, пригоди іграшки на шляху додому та довгоочікувана зустріч – події, можливо, не світового масштабу, але цілком близькі та зрозумілі юним читачам.

e41d7c575049af7a53afc335d3925c09-2

Ілюстрації Настасьї Шигаєвої дозволяють нам побачити зблизька й барвисто добродушного Єдинорога, у якого один-однісінький ріг, одне-однісіньке бажання… Книжка розрахована на читання дорослими дітям, а також на тих малих книгодрузяк, що вже навчилися самостійно читати.


img991_1_44

Анна ПАВЛИК. Хмаринка-дивинка /Самміт-Книга


«Хмаринка-дивинка» – міцне й гармонійне поєднання любові до природи й до своїх рідних: у слові, кольорі, у формі та благодійності. Пухнасті віршики, пухнасті ілюстрації – все разом поєднується в пухнасті, кицькові, образи. Затишок рідної оселі, татових великих і надійних долонь, спільний гопак. Зюмрики! А борщик від бабусі… хоч бери ложку – й відразу зі сторінки їж! І все це з любов’ю й ніжністю, щедро дарують авторка Анна Павлик та художниця Катерина Косьяненко.
Особливу увагу варто звернути на останні сторінки. Після родинної тематики віршів можна відразу братися до малювання власної родини, тим більше, що перед очима будуть добрі приклади ілюстрацій.

А потім дітям «дозволяють» просто у книжці переписати вподобаний вірш й навіть вписати до збірки власний! Не доведеться шукати місце для творчості: у книжці це продумано.

Не менш цікавою є і розповідь Тетяни Стус «Про воду живу і неживу» наприкінці видання. Це навіть не розповідь, а спонукання до глибшого пізнання проблеми стосунків людини й природи, точніше, – людини і води. Тетяна не лише зацікавила дорослих і підлітків проблемою людської душі та її віддзеркалення у воді, а підказала напрямок подальших роздумів та розмов із дітьми.


Louys_Cover-1-890x1000

Ірена КАРПА. Луї та його монстри /Люта справа


Мало кому не відомий страх темряви. Коли Землю вкриває ніч, із пітьми виповзають різноманітні монстри, а безпечні при світлі предмети оживають і перетворюються на страшних потвор. Отак сталося й з хлопчиком Луї. Він відважний і розумний, спокійно може дати собі раду – але тільки вдень. Прокинувшись однієї ночі, Луї помітив, що десь зник його кіт, і попри свій страх пішов шукати улюбленця в домі, сповненому монстрів… чи не монстрів?

Ірена Карпа та художниця Фіфі Брістош сторінка за сторінкою ведуть читача разом із хлопчиком через його страх темряви, перетворюючи вигаданих чудовиськ на звичні предмети – книжкову шафу, рукавичку чи вазу для квітів.

Це книжка про те, як можна подолати страх темряви і помиритися з монстрами, яких створює багата дитяча фантазія. Адже жоден із них, попри страхітливий вигляд, так і не напав на хлопчика. Окрім цього важливого психологічного уроку, «Луї та його монстри» привертають увагу тим, що це чи не перша сучасна українсько-французька білінгва.


img332_56

Мар’яна ПРОХАСЬКО, Тарас ПРОХАСЬКО. Життя і сніг / Видавництво Старого Лева


«Життя і сніг» – це книжка-картинка за сюжетом першої частини добре відомої кротячої трилогії Прохаськів. На відміну від попередніх книжок, які через обсяг більше підійдуть читачам молодшого шкільного віку, «Життя і сніг» можна читати з дітками від трьох років. Головне у виданні лишилося незмінним: це все така ж затишна кротяча родина, в якій панують злагода, теплі стосунки між усіма, довіра. Всі в родині дбають одне про одного, навзаєм допомагають.

У цьому світі нікому не тісно і не загрозливо, у ньому за потреби знайдеться місце й іншим, як-от маленькій зайчисі Мартіні, яку кроти беруть під опіку напередодні зими.

До речі, зверніть увагу на назву: сніг у цьому випадку має кілька значень, адже за кротячими віруваннями сніг роблять померлі родичі. Таким чином можна делікатно поговорити з дітьми про циклічність пір року в природі, процеси відмирання і оновлення, а також – про питання життя і смерті.

img334_59

Книжка-картинка «Життя і сніг» створення для сімейного читання: глибокий зміст, викладений короткими, простими реченнями, та великі зображення не дадуть малюкам знудитися, проте дозволять проговорити цікаві, не завжди прості теми. «Бо що вважається складними темами? Ми, дорослі, вважаємо їх складними, це наша складність їх пояснити. Натомість для дітей ці теми завжди є актуальними», – каже письменник Тарас Прохасько.


Читати: Книжкові канікули: 5 дитячих і підліткових книжок про літній відпочинок
Читати: 10 книг з психології, які допоможуть зрозуміти себе і світ навколо

bОгляд підготував портал BaraBooka 

BaraBooka
«BaraBooka. Простір української дитячої книги» – соціальний культурно-освітній проект, перший український універсальний інформаційний ресурс про видання для дітей та юнацтва.
http://www.barabooka.com.ua/

11 thoughts on “Немаленькі почуття маленьких: 5 психологічних книжок для дітей

    Залишити відповідь