Наука про письменництво, або Що почитати про хороші тексти?

Байки про те, що письменники творять за велінням Музи й хороший стиль – вроджене уміння окремо взятої людини, вже давно викликають скептичну посмішку у знавців. Навчитися писати тексти (бажано хороші) цілком можливо. Для цього потрібно почати писати (з вами Капітан Очевидність) і почитати поради бувалих. Де почитати – розповідаю.


2п

Вільям Зінсер «Как писать хорошо»


Тут все чудово викладено, а головне – системно. Є тематичні розділи – про те, як писати мемуари, репортажі, тревел-блоги навіть. При цьому книжці вже кілька десятків років, а поради актуальні досі. Зінсер вважає, що писати тексти – це робота, часом важка, тому що пишеться не завжди легко. А після написання починається ще більш копітка праця – вичитування, видалення зайвого та інше. У міфи про муз і натхнення автор не вірить і вважає, що кожен день потрібно писати статтю – це і буде справжнє натхнення і найкраща практика.

Підійде тим, хто хоче писати публіцистику, новини, художні тексти та взагалі будь-які тексти.

1п

Максим Ільяхов, Людмила Саричева «Пиши, сокращай»


Відома книжка, яка, як запевняють автори, обов’язкова до прочитання всім – від менеджерів до держслужбовців, від журналістів до бухгалтерів.

Книжка стане корисною для тих, хто пише на мовах слов’янської групи – в ній багато прикладів, які будуються на тому, які мовні звороти використовувати добре, а які – погано. Вона взагалі здебільшого складається з прикладів. Загальна суть дійсно зводиться до спрощення і скорочення. Буде дуже корисна авторам, які грішать канцеляризмами, словесним сміттям і складними мовними зворотами.

Але якщо ви практик, або пишете досить часто, ці правила у вас напевно вже на підкірці записані.

Раптом вам здається, що у вас приголомшливий стиль і хочеться подивитися на свій текст з боку – починайте читати вже зараз. І перед редактором не соромно буде, і перед читачами.


Читати: 5 книжок для охочих удосконалити українську

Читати: Книги для порядку в житті та в мізках

Читати:  Бізнес-порадники: ZARA, Rework і Тоні Шей


Олена Чигрин

Олена Чигрин
Блогер, автор, копірайтер, smm-менеджер. Виховую сина, читаю жадібно і багато. Співпрацюю з благодійним фондом та кількома комерційними проектами. Збираю матеріал для книги.
https://www.facebook.com/alyona.chigrin

2 357 thoughts on “Наука про письменництво, або Що почитати про хороші тексти?

    Залишити відповідь