Намальовані. 10 історій в картинках

Комікси досі у нас асоціюються із тим, що це для дітей. Ну може ще для підлітків. Але не для дорослих. Так, правда у цьому є. У західному світі за допомогою коміксів привчають дітей до літератури загалом. Але комікси давно вийшли за межі дитячої літератури про супергероїв. Хоча їх також не варто оминати.

Комікси та графічні романи є нічим іншим, як новим видом мистецтва. Поряд із літературою, яка демонструє нам нові світи за допомогою слів та кіно, яке робить те саме, але через зображення та звук, комікс поєднує їх разом. Не просто картинки, а кадри. Не просто слова, а репліки. Комікси – це справді нове мистецтво. Ми хочемо, щоб у цьому переконалися. А ще, щоб виконали 19 завдання для #YakabooBingoAutumn:).

Це дуже суб’єктивна добірка, і ми не претендуємо на виключність. Тож, якщо ви не знайшли в ній коміксу або графічного роману, який змінив ваш погляд на цей жанр, діліться в коментарях тут та на Facebook. Ми будемо тільки раді!


1

Маус. Арт Шпігельман


Перший комікс, який я прочитала. Але раджу його не через те. Про «Мауса» ви могли чути раніш. Це єдиний графічний роман, який отримав Пулітцерівську премію у 1992 році. Чим він особливий? Це не просто історія в картинках. Це історія Голокосту в картинках і алегоріях. Головний герой Арт (так, той самий, що й автор) розповідає історію свого тата. Він польський єврей, якому вдалося врятуватися від смерті в концтаборі та переїхати до США.

Комікс власне і складається із його оповіді про життя до нацистів та під час. Це не звична історія жертви, це історія людини, яка вижила.

Чим цікавий «Маус»:

  • Способом оповіді. Ми водночас читаємо-дивимося історію про Голокост від імені батька Арта та історію про те, як живеться Арту із його батьком. Не дуже весело, але повчально.
  • Героями. У Шпігельмана євреї зображені у вигляді мишей, німців — у вигляді котів, поляки — свиней, французи — жаб. Це абстрагує від давно відомої трагічної історії, але водночас дає змогу сфокусуватися на умовах, в яких мали вижити реальні люди.
  • Подробицями. Ми отримуємо не просто історію про Голокост, а про людей. Наприклад, тато Арта, який пережив нацизм та шоа був расистом. Дивно? Але це ж саме життя.

Дуже сподіваюся, ця історія з’явиться українською.


2

Бетмен. Рік перший. Френк Міллер і Девід Маццуккеллі


О! Скажете ви, нарешті про Бетмена та супергероїв. Тут відразу утвориться два табори. Хто за супергероїв та проти. Я ніколи не була фаном перших. Але після коміксу «Рік перший» переглянула свої погляди. Ну добре, ще був Легофільм, але то інша історія.

Якщо ви любите комікси, то скоріш за все, ви вже й так все прочитали про захисника похмурого міста Готем. А якщо ні, то цей варіант якраз для вас.

Чим цікавий «Бетмен. Рік перший» для не-фанів:

  • Ви нарешті дізнаєтеся історію появи легендарного супергероя. Цілком людську. Ну хоча б відносно.
  • Спробуєте прочитати «оці самі фанатські комікси» та відчуєте себе американським підлітком:)
  • Побачите ЯК створюються ті самі комікси. Так, наше українське видання складається не лише з історії про Бетмена, а й історії його створення. Ескізи, малюнки, різні варіанти розфарбовок, перші сценарії для коміксів. Та коротка передісторія. Якщо ви допитливий новачок, буде цікаво. Обіцяю).

І якщо все-таки вас зачепить цей бетменський гачок, то читацькі мандрівки можна сміливо продовжувати через:

  • Легендарний «Бетмен. Убивчий жарт» — про появу ще одного легендарного героя Джокера. Тут ще й іронії не забракне)
  • Готичний і похмурий «Бетмен. Книга 1. Суд сов» — про появу пташиних сил у Готемі та боротьбу із ними Бетмена. Перша частина вже є українською, друга буде незабаром.
  • Товстенького «Бетмен. Цить», який вже точно виглядає, як роман!

Видавництво Рідна мова адаптує комікси поки лише всесвіту DC, сподіваємося і до Marvel доберуться.


3

Всесвітня історія. Ларрі Ґоннік


Якщо я вас не переконала із супергероями, то в мене є запасний варіант. Серія науково-популярних коміксів від Ларрі Ґонніка та українською від Рідної мови. Хоча й серія наче для підлітків, обіцяю, буде ненудно.

По-перше, буде смішно. Так-так, деякі із частин переклав Олекса Негребецький. Гадаю ви знаєте, хто це, якщо пам’ятаєте Альфа).

По-друге, дуже вичерпно. У «Всесвітній історії» нам розповідають історію нашої планети від Великого вибуху. Так, як комікс товстенький (364 сторінки), розповідатимуть докладно. Ще й не в одній частині. Від динозаврів, тобто навіть не так, від перших хімічних реакцій на планеті та аж до Олександра Македонського…

Якщо ви не дуже по історії, українською вже є том про Філософію, і навіть про Секс. Усе так само весело і вичерпно. Останній я б ввела у шкільну програму. Це очевидно буде дієвішим за уроки ОБЖД.


4

Мюнхгаузен Правда про неправду. Флікс та Кіссель


Якщо вам сподобався комікс про Філософію, і ви взагалі любите подумати про сенси буття та двозначні речі для вас є чудова намальована компанія. Барона Мюнхгаузена та Зигмунда Фрейда. Не дивуйтеся, парочка з них вийшла ще та! Комікс Флікса та Кісселя та перший графічний роман ВСЛ — історія про те, якою хиткою може бути межа між правдою та неправдою. Її формує Барон, а намагається розгадати Доктор. Ні, цей комікс не провокує вас на страшні роздуми, а лише натякне, що Мюнхгаузен не лише кумедний герой, а й трагічний.

І можливо єдине, що його рятувало від суму — це його чарівна неправда. І Фрейд це зрозумів. Яскрава та симпатична історія на вечір.

пс. І зауважу, на обкладинці коміксів часто не одне ім’я, і це справедливо. Крім автора тексту-сценарію є завжди ще й художник, а нерідко ще й не один.


5

 Винсент. Графическая биография. Барбара Сток


Якщо ви вже до дір перечитали ілюстровані біографії «Це Воргол» та «Це Далі» від Кетрін Інгрем, історія Вінсента ван Гога вам точно сподобається. Художниця Барбара Сток, на відміну від Інгрем працює цілком у жанрі коміксів.

За основу вона обрала найбільш драматичний період життя митця — а саме його життя у Франції, нервовий зрив та конфлікт із Гогеном. І саме в цей період припало створення найбільш відомих картин митця. Авторка зобразила буденне життя митця і його внутрішнє.

Також до коміксу увійшло дуже цікаве листуванне між Вінсентом та його братом Тео.


комікси2

Джейн, Лисиця і Я. Фанні Брітт та Ізабель Арсено


Надзвичайно красива історія від канадських авторок, яку важко уявити лише в тексті. Дівчинка Елен — підліток, а ще її в школі ображають, і вона вважає себе товстенькою. А ще її мама ночами працює та шиє їй сама сукні. А ще єдина подруга Елен — це Джейн Остін із роману Шарлотти Бронте. Ця підліткова (так, вже за жанром ведеться історія) дуже близька усім, хто мав дитинство інтроверта.

Але начебто дуже проста історія встократ стає сильнішою, завдяки прийому художниці. Повсякденне життя Елен вона малює чорно-білим, а її книжкові мандрівки до Джейн кольорами, аж поки її власне, реальне життя не стає таким. Для цього потрібно не багато, як ми знаємо. Лише справжній друг. Ну і може ще Лисиця).


6

Антарктична експедиція Шеклтона. Надзвичайна крижана пригода.  Вільям Грілл


Хоча цю книжку радять дітям від 6 до 12, але вона сподобається усім, хто досі в душі мандрівник. Робота молодого британського ілюстратора поєднала в собі два дуже цікаві жанри – графічного роману та нон-фікшн. Ця книжка розповідає в картинках про реальну історичну подію – подорож дослідника Ернста Шеклтона і його команди до Антарктиди.

На відміну від історичних довідок тут ви побачите скільки і яких собак брав із собою мандрівник, яку саме провізію, як виглядали усі члени екіпажу. Книжки винятково для допитливих естетів. Має дуже красиві ілюстрацію та багато цікавих фактів.

А крім того, це реальна, не прикрашена хеппі-ендом історія про те, що не всі героїчні подорожі закінчуються так, як тобі хочеться.

У 2014 році книжки визнана  «Найкращою ілюстрованою книжкою року» за версією The New York Times та увійшла до переліку найкращих книжок 2015 року Комітету дитячої книги США.


7

 Герой поневолі. Іван Франко,  Міхай Тимошенко, Кирило Горішний


Якщо комікси у вас асоціюються лише із сучасними авторами, то ось перше виключення. Комікс за повістю українського класика — Івана Франка.

Що ми зустрінемо тут: кінець XIX століття, Львів, тоді ще Лемберг, на той час австрійське місто, яке на хвилі “Весни народів” потрапляє у вир революції. Українці, євреї та поляки починають боротьбу за місто. Що ще цікавого: героєм твору стає український працівник бухгалтерії Степан Калинович! Повість Івана Франка автори скоротили, але мову залишили такою, як є. Графічний роман має дві частини.

“Степан Калинович був канцеляристом при львівській державній бухгалтерії. Двадцять літ числив він скарбові доходи й видатки. Двадцять найкращих літ життя провів у отсій темній канцелярії, живучи з дня на день правильно і точно, мов добре накручений годинник, не думаючи про ніякі зміни, про інше життя. Треба було аж бурі 1848 року, щоб у те тихе, самітне життя внести деякий неспокій і заколот.” (Іван Франко)


8

Тіні забутих предків. Графічні історії


Ще один приклад поєднання класики та коміксів від арт-критика Бориса Філоненка та Клубу ілюстраторів Pictoric. У коміксі поєднали не просто жанр нон-фікшн із малюнками, а зобразили цілу історію створення легендарного кіно за мотивами не менш легендарної повісті. Навіть не буду запитувати, чи читали ви «Тіні забути предків» Михайла Коцюбинського та чи дивилися однойменну екранізацію Сергія Параджанова. Це справжня класика, яка навколо себе має ще багато легенд та історій. І вони також є в коміксі.

Як з’явилася сама повість Коцюбинського? Ким були актори-виконавці головних ролей? Як знімається кіно та хто такий Параджанов і яка його роль у цьому всьому? Ось тільки декілька тем, що зображає кінематографічний комікс.


9

Тибет. Зцілення Муші, доньки м’ясника. Марк Гендрікс


На останок дуже серйозний графічний роман (який коміксом важко назвати) від нідерландського митця Марка Гендрікса на 392 сторінки. Автор обрав дуже цікаву та непросту тему — Схід. Із цим в західної цивілізації завжди важко. Від повного нерозуміння до цілковитого обожнювання. Гендрікс показав дуже іронічний зріз того, яким може бути Схід і вся та магія просвітлення, яка із ним пов’язана.

Головна героїня Муша, донька м’ясника, отримує дозвіл на відвідання лами-цілителя. Їй потрібно вилікувати висип на обличчі, щоб вдало вийти заміж. Відчуваєте іронію?) Разом із сусідкою Лхасо вони вирушають в подорож, яка і є ціллю цієї оповіді. Потрапляють до великої кількості сект та шахраїв, і нерідко задля просвітлення та лікування їм пропонують інтимний зв’язок. Комікс точно не для дітей і фанів супергероїв. Містично, іронічно та провокує на думки.


Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

40 thoughts on “Намальовані. 10 історій в картинках

    Залишити відповідь