Must read квітня: 10 книжок про квіти, красу і страждання

Цього разу ми поєднали місячне читання з одним із найбільш сезонних завдань весняного бінго – завдання під номером 24 – квіткова книжка. В добірку потрапили книжки, які дуже по-різному торкаються квітів. Квіти можуть надихати на пошуки, бути предметом заздрощів та цінними, як коштовності, можуть створювати милу атмосферу, але й позбавляти життя. П’ять нових романів та п’ять вже класичних історій, в яких квіти грають головну, або другорядну роль, на обкладинках чи в сюжеті. В коментарях діліться своїми варіантами квіткових історій. 


1

Амелі Нотомб “Подив і тремтіння”


Автобіографічний роман бельгійської письменниці Амелі Нотомб про її досвід життя у Японії. За сюжетом головна героїня все життя мріє повернутись до країни, в якій народилась. Якось їй випадає шанс і вона вирушає на роботу до країни мрії. Але Японія виявляється не такою, як вона собі уявляла. А жорстокою та жінконенависницькою. Цей роман є одним з автобіографічних в бібліографії письменниці. Нотомб вплітає у багато своїх творів реальні історії життя, або напівреальні. Бо паралельно вибудовує ще й свою міфічну історію. Одним із міфів її життя є факт про народження в Японії, хоча певний час у дитинстві вона й справді там жила.

Нотомб не так часто перекладають українською, тому поява цього роману є невеличкою, та все ж подією. А атмосфера цвітіння сакури, яке в Японії є особливим святом, є додатковою причиною, щоб прочитати його саме зараз.

Книга «Подив і тремтіння» номінована на Гонкурівську премію, отримала премію Французької академії та була екранізована в 2003 році.

The New York Times Book Review: «Амелі Нотомб додає в прозу особливий інгредієнт, який рідко зустрінеш у її сучасних співвітчизників — гумор. Той самий інгредієнт, який так важко перекласти».

2

Салман Рушді “Два роки, вісім місяців і двадцять вісім ночей”


У найновішому романі Салман Рушді використав тло “Тисячі й однієї ночі”, щоб розповісти про боротьбу добра і зла. Якщо брати загалом, то в кожному своєму романі Рушді розповідає про одне й те ж. Справа в іншому – у тому, як він це робить. Рушді, як сучасна Шахерезада, використовує епос, інструменти наукової фантастики та коміксів, щоб зобразити красу світу.

Це вже восьма книжка Рушді перекладена українською. Зокрема, і його найвідоміші “Опівнічні діти” та найскандальніші “Сатанинські вірші”. Шанувальникам є з чого обирати.

Урсула ле Гуїн: «Одна з його найкращих книжок, яка може служити метафорою багатьох жахливих істин… Прекрасна й дивовижна, чудова й магічна. Відмінна робота Рушді».

Читати: Хто такий Джозеф Антон?

3

Дженні Ерпенбек “Прокляття дому”


До огляду ця книжка потрапила завдяки квітковій обкладинці. А от анотація обіцяє сконденсовану історію Німеччини XX століття. На прикладі позірно окремих і разом з тим фатально переплетених дванадцяти історій різних родин, п’яти поколінь читач дізнається про перипетії життів звичайних німців від часів Першої світової війни до об’єднання Німеччини. Поетична точність цієї лаконічної, густої прози та майже музичний ритм історій, так чи інакше пов’язаних із літнім будинком над Бранденбурзьким озером, заворожують.

Ганна Улюра, Літакцент: “Цей роман про те, чи втрачає ми себе, втрачаючи власне місце в Історії. А цікавлять Ерпенбек тут не причини такого знеособлення, а принципи, за якими існування поза «своїм місцем» стає воднораз і можливим, і неочікуваним.”

Читати: Життя жінок: топ-5 тендітної прози

4

Сара Джіо “Остання камелія”


Сара Джіо – авторка у гламурних відомих журналах та романтичних історій, які повсякчас потрапляють до рейтингів The New York Times. “Остання камелія” – є на 200% квітковою книжкою. Це історія про пошук рідкісного виду камелії. Для цього головна героїня Флора має вирушити до старовинного замку у Великій Британії та під прикриттям няньки почати пошуки. Надворі 1940 рік. Друга частина історії відбувається в Нью-Йорку, в сучасні дні. Рекс Сінклер – письменник, він пропонує дружині поїхати на деякий час до Лондона, щоб написати роман про унікальну камелію, яка колись росла в королівському саду. Як пов’язала між собою ці історії Джіо, читайте в романі.

Якщо сподобається ця історія Сари Джіо, у неї є ще ряд романтичних романів із цілком квітковими обкладинками: “Ранкове сяйво”, “Солоний вітер” та “Місячна доріжка”. 

5

 Лорен Ґрофф “Долі та фурії”


 “Долі та фурії” важко назвати типово “квітковою” книжкою. Це серйозна історія про стосунки Лотто і Матильди, пари, які прожили разом 24 роки. Історія про страшні і заплутані таємниці шлюбу. Так, саме цю книжку вже охрестили улюбленицею Барака Обама. А українську обкладинку, яка, до речі прийшлась до смаку самій Лорен Ґрофф, створив Ілля Стронговський. Саме вона забезпечила потрапляння цієї книжки до огляду.

«Долі та фурії / Fates and Furies» – це третій роман і четверта за рахунком книжка американської письменниці Лорен Ґрофф. Палко схвалений одними і засуджений іншими критиками сюжет став, мабуть, найбільш обговорюваним в англомовному літературному середовищі 2015 року, і відзначився в рекордній кількості підсумкових списків світових оглядачів і видань, таких як Time, Washington Post, Kirkus. Роман порівнюють зі славетною «Загубленою / Gone Girl» Джилліан Флінн. Компанія Amazon назвала «Долі та фурії» книжкою року, а знаменитий бібліофіл і за сумісництвом президент США Барак Обама в інтерв’ю журналу People відрекомендував роман, як найбільш вподобаний ним за 2015 рік.

Читати: Скільки скелетів заховано у ваших шафах?

Та ще 5 вже не нових романів із так чи інакше квітковими історіями:


6

Александр Дюма “Чорний тюльпан”, 1850


У романі “Чорний тюльпан” Дюма описує цікаву епоху – Нідерланди та Європу XVII століття, де квіти, а саме привезені зі сходу тюльпани, були справжніми коштовностями. Епоха, із якої народився сучасний імідж Нідерландів, як країни тюльпанів. За створення унікального чорного тюльпану призначають винагороду в розмірі 100 тисяч флоринів. Корнеліусу ван Берле вдається вивести цей сорт, але на нього зазіхає його сусід. Про інтриги, кохання та “тюльпанову лихоманку” в сяйві легендарної епохи для шанувальників романтичних пригод.

7

Луїза Мей Елкотт “Дім під бузком”, 1878


Авторка “Маленьких жінок” написала ще одну милу дитячу історію про те, як місіс Мосс із двома доньками рятують хлопчика із цирку Бена Брауна та його песика Санчо. Усі вони здобуваються щастя, мудрість та дружбу в чарівному будиночку під бузком.

9

Рей Бредбері “Кульбабове вино”, 1957


Раптом ви якимось чином оминули цю прекрасну фантастичну повість Бредбері, то весна дуже підходяща пора для її читання, бо вже зовсім скоро з’являться кульбабові галявинки. Кульбабове вино, як символ дитинства. Усім, хто вперше читає цю книжку, стає цікаво, яке ж воно на смак? “Ця книга — острівець, на якому зупиняється час. Її сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами — теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам не спіймати ніколи.”, – обіцяють видавці.

8

Джанет Фітч “Білий олеандр”, 1999


Роман американської авторки Джанет Фітч. Це болюча, але водночас дуже захоплива історія 12-річної Астрід та її матері Інгрід. Остання є богемною поетесою та дивною особистістю. Одного разу Інгрід вбиває свого коханця (розпилює отруту з олеандру) і потрапляє за ґрати. Дівчинку віддають в прийомну сім’ю, спочатку в одну, потім в іншу, потім в приют. Книжка описує період в США, коли прийомних дітей переважно брали на виховання задля експлуатації. Астрід переживає ряд досвідів в різних сім’ях, страждає та здобуває любов і друзів, і не розуміє, чому її мати так із нею вчинила.

У 2002 році роман екранізували. У стрічці зіграли ролі Мішель Пфайффер, Елісон Ломан, Робін Райт Пенн та Рене Зелвегер.

10

Воріс Дірі, Кетлін Міллер “Квітка пустелі”, 1998


Автобіографічна історія супермоделі Воріс Дірі, якій не пощастило народитись в Сомалі. У п’ятирічному віці їй зробили обрізання. В 13 вона мала вийти заміж за чоловіка, старшого на два покоління, але їй вдалось втекти. Подолавши пустелю в Сомалі та досягнувши Могадішо вона потрапила у Лондон, де працювала покоївкою та в Макдональдсі. Там її випадково помітив фотограф Теренс Донован. У 18 років Дірі стала всесвітньовідомою моделлю. Перша африканська жінка, яка підписала контракт із косметичною компанією Ревлон, а згодом дівчина Бонда. Дірі розповідає про своє дитинство та перипетії життя, які їй довелось пережити.


Читати: Березневий must read: 7 книжок із весняним настроєм

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

114 thoughts on “Must read квітня: 10 книжок про квіти, красу і страждання

    Залишити відповідь