Мріяти щодня, або Нагадування про головне від Енн Ширлі

Говорячи про дитячу літературу, мені на думку завжди спадали улюблені «Полліанна» та «Гайді», рідше – оповіді про мумі-тролів та загадкову Нарнію. Яким же було моє здивування, коли у віці гарно за двадцять я вперше почула про дуже відомий у світі цикл історій про Енн Ширлі – ба більше, ці книги давно стали класикою!


Чомусь я була певна, що полюблю цю дівчинку та її пригоди від усього серця – так і сталося, рудоволоса Енн знайшла в мені рідну душу, будьте певні 🙂

Читати: Родом з дитинства: 10 книжок улюбленої дитячої класики

Автором циклу про Енн є Люсі-Мод Монтгомері – канадська письменниця з Острова Принца Едварда. В дитинстві вона лишилась без батьків, дівчинку виховували бабуся з дідусем, тож доля її героїні Енн багато в чому збігається із долею Люсі-Мод. Нині популярність авторки та героїв її книг активно використовують жителі Острову Принца Едварда, будуючи туристичні маршрути, куди включено музей Green Gables, «населений» персонажами роману, а в театрах ставлять мюзикли за творами Монтгомері.

lucymaudwrite

Фото: Paris Review

У наступному році виповниться 110 років з виходу першої частини серії, а тому мені дуже хочеться познайомити вас з нею та поділитись теплом, що несуть ці книги. Вісім книг серії переклала українською у видавництві «Урбіно» Анна Вовченко, за що їй низький уклін. Мова книг жива, смачна та легка, мов пір’їнка. Це змушує ковтати сторінки у повному захваті, бажаючи, щоб оповідка не закінчувалась. Сьогодні я хочу поділитись з вами першими чотирма книжками серії, але це ще не все – в кінці додам бонус 🙂

Поява в «Зелених Дахах»


«Енн із Зелених Дахів», перша книга циклу, знайомить нас з братом і сестрою Меттью та Маріллою Катбертами. Звернувшись до притулку, вони бажають взяти опіку над хлопчиком-сиротою, аби той став їм допомогою в домі. Уявіть собі їх здивування, коли внаслідок помилки на порозі «Зелених Дахів» з’являється одинадцятирічне дівчисько, що абсолютно про все має власну думку та постійно занурюється у світ мрій!

Енн забуває про все, віддаючись своїм фантазіям – то сипоне заспокійливого в пиріг, то лишить соус без нагляду на радість мишам, то випічку спалить…

Зовсім не такого чекали Катберти, але Меттью не в силах протистояти чарівності балакучої сирітки, та й Марілла, хоч і сувора зовні, готова слухати балаканину Енн без кінця, забувши часи, коли «Зелені дахи» були пустими та мовчазними.

Навчання в школі, боротьба за місце першого учня з хлопчиком, чиє ім’я Енн гнівно відмовляється називати, вступ до коледжу – здавалося б, як це все можна вмістити на трьохстах сторінках книги? Проте кожен рядок неймовірно атмосферний, а сама історія глибока та душевна.

В першій книзі серії Енн з’являється в 11 років – і історія завершується, коли їй 16. Успіхи та падіння (часто буквальні) дівчинки дарували мені і сміх, і сльози, а доброзичливий сарказм Марілли закохав в себе. Та й рот Енн, що не закривається ані на мить, чого вартий! Хоча в її мові, повної слів «драматичність», «трагізм» та «трепет» (це в 11 років!), багато мудрості та довічних істин.


Початок дорослого життя


«Енн із Ейвонлі», друга частина серії, є тим випадком, коли продовження нічим не поступається початку історії. Вона охоплює два роки та починається, коли в свої шістнадцять Енн стає вчителькою в Ейвонлі, з перемінним успіхом сіючи розумне та вічне. Звісно, вона вже не та бешкетниця, якою була в одинадцять років, але романтизм Енн нікуди не зник, вона так само вірить у чарівність світу та мріє про ідеального принца.

Крім роботи та мрій вона займається з Маріллою вихованням шестирічних близнюків-сиріт, Дори та Деві – і якщо сестра в цій парі спокійна та стримана, то Деві – це Енн в дитинстві, такий самий бовтун і шкода, але чарівний та добрий хлопчина.

Дорослішання Енн не дає назвати цю серію дитячою, а тому пірнаймо разом до третьої історії!


Кохання, навчання та переживання


«Енн із Острова принца Едварда» розкаже нам про роки навчання Енн в коледжі Редмонду, де вона штудіює англійську мову та літературу. Нові знайомі та старі друзі, пансіон та Дім Патті, котрий стане для Енн пристанком на роки навчання, романтика та Той Самий Ліричний Герой (а ще три коти) – все це постане перед нами, закрутивши у вирі подій та років, що так швидко линуть.

Це, до речі, особливість серії – чотири роки навчання Енн на менш, ніж трьохста сторінках, при цьому ні разу не виникло відчуття поспіху подій – у Люсі-Мод Монтгомері все дуже плавно та логічно.

Внутрішні переживання Енн стали центральною темою цієї частини. Хто стане її обранцем та чи завжди надумані ідеали – те, що потрібно в житті?..
Як і попередні, ця частина чудова! Вона трохи сумна, адже Енн дорослішає й потроху починає відчувати відірваність від «Зелених Дахів», а ще, що б там не казали, це не казка – тут є втрати, що можуть викликати сльози. У мене от викликали.


Пані директорка та її мрії


Четверта частина серії,«Енн із Шелестких Тополь», припала мені до серця навіть більше за другу та третю, якщо це можливо – нарівні з першою вона для мене зараз найзворушливіша.

Три роки життя Енн під обкладинкою, що охоплюють її роботу директором школи у містечку Саммерсайд. Радість від занять улюбленою справою поєднується в житті Енн зі смутком від того, що велике та поважне сімейство Прінглів не раді їй у Саммерсайді. Тим не менш, як і раніше, всі незгоди Енн сприймає філософськи – в цьому їй допомагають нові друзі та й сам будинок, в якому вона мешкає – роки під покрівлею Шелестких Тополь сповнені затишку та тепла.

Більша частина книги – листи Енн до її коханого, що отримує знання для важливої професії далеко від неї. Мрії про майбутнє, ніжність та любов переповнюють рядки її листів, і це так чарівно, що я могла б читати їх без упину! І якою б дорослою не була Енн, між рядків то тут, то там виринає її гумор та доброзичливі жарти – і це підкорює мене в ній знову та знову.

Читати: Липневий must read: 9 книжок, щоб читати у відпустці

Оптимізм та життєрадісність Енн надихають мене, і коли здається, що все не йде на лад – саме час поринути в її світ, наповнитись світлом та добром. Їх читав навіть мій татко, а потім розказував, як у черзі до нього звернулась літня жінка зі словами про те, що книги про Енн читає її дочка та її з ними познайомила. «Рідні душі», посміявся татко, і я згодна – тож тепер дуже мрію, що ця історія отримає своє поширення та любов і у нас, як за кордоном.

Яка б погода не була за вікном, сага про Енн стане вам вірним другом. Ці історії можна читати в спеку, загоряючи на сонечку – а можна в заметіль, кутаючись в теплу ковдру. Дощ за вікном чи темінь також будуть чудовими супутниками для заглиблення у світ Енн Ширлі, рудоволосої мрійниці, яка готова вдарити кожного, хто назве її рудою 🙂 І неважливо, скільки вам років – чи то одинадцять, і ви лише стаєте на шлях життєвих пригод, чи то тридцять, і ви відпочиваєте за читанням. А може й за п’ятдесят? Тепер я точно знаю, що ця добра та душевна серія книг припаде до серця кожному, хто вірить в диво, не втратив уміння мріяти та дивиться на світ широко відкритими очима, чекаючи від людей навколо тепла. Щиро бажаю кожному познайомитися з цими книгами та вірю, що вони полюбляться вам так само, як і мені.


Улюблені цитати


– Ми вже багаті, – упевнено відказала Енн. – Нам по шістнадцять років, ми щасливі, як королеви, і в нас усіх більш-менш розвинена уява.

У такому цікавому світі довго сумувати не можна.

Очікування – це вже півнасолоди! Потім може нічого не статися, але ж ніхто не заважає уявляти, як воно буде, і радіти. Нічого не чекати – це гірше за розчарування.

«Моє життя – ніби цвинтар померлих надій». Я це речення вичитала якось в одній книжці, і відтоді ним утішаюся, коли щось мене розчаровує.


Схожі книжки


Такими ж добрими та світлими, як книги про Енн, є всесвітньо відомі «Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт (про бідну, але й водночас багату сім’ю з п’ятьма сестрами, такими різними, але такими близькими). «Ребекка з ферми «Сонячний струмок» Кейт Дуглас Уіггін (про дівчинку, що росте в будинку на вихованні тіток та робить яскравим світ навколо, незважаючи на труднощі) та, звісно ж, «Полліанна» Елінор Портер (всім, думаю, відоме ім’я цієї дівчинки, що вчить у всьому шукати позитив та радіти щомиті?).

Читати: «Полліанна» – книга-антидепресант


На початку статті я обіцяла вам бонус, пам’ятаєте? Якщо ви досі не чули про Енн Ширлі, але захотіли познайомитись з її пригодами, хочу порадувати вас новиною про неймовірний серіал з однойменною назвою. Він вийшов 1985 року, головну роль в серіалі виконує неперевершена Меган Фоллоус. Подивитись трейлер можна нижче.

Повірте, епізоди на екрані змусять вас сміятись і плакати й, звісно, тремтіти від переживань за героїв. Також врахуйте, що серіал дещо відрізняється від книг за сюжетом, але основні герої та події незмінні, що особисто мене дуже радує. Перші три книги відповідають (лише умовно, звісно) восьми серіям серіалу. Тож коли я хочу не лише прочитати про Енн, а й побачити її, я вмикаю серіал та бачу міс Ширлі – і іншої, крім Меган Фоллоус, не уявляю!

Але хочу зізнатись вам, що 2016 рік ознаменувався в Канаді виходом повнометражного фільму “Енн із “Зелених Дахів” з Еллою Белентайн у головній ролі – дивитись його можна тут. Сюжет циклу витримано, але кінцівка дещо відрізняється від подій у книгах. Все, що стосується Енн Ширлі, мені подобається – проте після серіалу фільму на півтори години було мало, адже він охоплює лише рік життя мешканців “Зелених Дахів” 🙂 Проте рекомендую вам його поглянути та насолодитись неймовірними пейзажами – хоча б заради них стрічка варта уваги.

Та й це ще не все! Весною цього року Netflix порадував шанувальників історії про рудоволосу дівчинку міні-серіалом. Перші сім серій в оригінальній озвучці є на цьому сайті, і, хочу сказати, Енн в серіалі просто ельфійка, зачарована та магічна! Як і в фільмі, пейзажі тут просто невимовно гарні, відеоряд дуже якісний, а музичне супроводження – просто казкове!

Насолоджуйтесь та діліться враженнями, а головне – не забувайте мріяти щодня!


 

Оксана Ласка
Економіст за фахом, книгоман за велінням душі. Постійний шукач гармонії, внутрішнього дзену та місцин зі смачною кавою в Києві. Щодня подорожую тисячами світів завдяки історіям під обкладинками. Нюхаю книги та ловлю на шкірі мурашки від цього. Шанувальниця Кінга, Крісті, Пратчетта та Геймана. Фентезі та детективи – моє усе. Полюбляю нон-фікшн та класику дитячої літератури. Пишу про прочитане в Інстаграм, щосезону збираю таких самих шалених книголюбів для участі у Книжковому сюрпризі по Україні
http://www.instagram.com/wanderlust_reading/

53 thoughts on “Мріяти щодня, або Нагадування про головне від Енн Ширлі

    Залишити відповідь