Молоді мечі коштують дорожче старих імен

В могилі лицарі лежать,
Побила їх мечі іржа.
А душі в небі їх, на жаль…
Вальтер Скотт “Айвенго”

Джордж Мартін доводить протилежне: лицарі ще живі. Нам лише треба рушити у подорож до Сімох Королівств.


Перша книга циклу «Пісня Льоду й Полум’я» побачила світ у далекому 1996 році, остання — у 2011. І от вже 6 років вірні прихильники з нетерпінням саги чекають на продовження.

Але містер Мартін з маніакальним садизмом відкладає публікацію чергової книги.

Збірка «Лицар сімох королівств» може ненадовго втамувати вашу спрагу за чарівним світом Вестеросу, за його видатними воїнами та легендарними драконами (хтось взагалі вірить, що це можливо, вгамувати цю жагу?)


Джордж Мартін – всесвітньо відомий автор книг у жанрі фентезі «Пісня льоду й полум’я», за якими знято популярний серіал «Гра Престолів».  Паралельно до написання основних книг циклу письменник публікує окремі новели з життя Вестеросу.

На жовтень 2017 року анонсований вихід ще однієї історії з цього світу (як ви бачите, Мартін готовий писати що завгодно, окрім очікуваних фанатами “Вітрів зими”).

Читати: Джордж Мартін виклав в онлайн новий розділ “Пісні льоду та полум’я”

Збірка, яка щойно вийшла у видавництві КМ-Букс,  складається з трьох оповідань, сюжет яких розгортається майже за сто років до початку основних подій  «Гри Престолів». Якщо в п’ятьох томах циклу Таргарієни та дракони — це вже історія та спогади, то у  цій книзі ми будемо подорожувати з їх сучасникими, з людьми, що творили цю історію.


Бій – то наш хліб щоденний


Перше оповідання знайомить нас с головними героями: сіром Дунканом Довганєм чи просто Дунком та маленьким хлопчиком на ім`я Бовтун (не зовсім зрозумілий переклад, в оригіналі Egg), який згодом стає його зброєносцем. Автор переносить читача до Ешфордського лугу, на якому ось-ось почнеться лицарський турнір. Ми побачимо представників славнозвісного роду Таргарієнів, вже знайомі нам стяги домів Баратеонів, Ланістерів, Тіреллів, а також нових, ще невідомих родин. Дункану доведеться, хоч і опосередковано, але змінити хід історії Сімох Королівств. Якби ж він був більш обачним, менш гарячкуватим, та, мабуть, навіть менш лицарем… Проте історія не знає умовного способу.

Переказувати сюжет не варто, бо на вас чекає чимало несподіваних поворотів і відкриттів.

Дія другого оповідання «Присяжний лицар» відбувається два роки потому. Сір Дункан та його зброєносець служать лорду Юстасу Осгрею та допомагають вирішити його сусідську суперечку з леді Роаною Веббер.

З цього оповідання ми дізнаємося про два важливі спогади с життя Вестеросу: повстання Чорнопломеня,  метою якого було повалення правлячого дому та Весняна Пошесть, яка забрала  тисячі життів та змінила чергу престолонаслідування дому Таргарієнів.

І, нарешті, події «Таємничого лицаря» привели Дунка та Бовтуна до Біломуру та другого повстання Чорнопломеня.

Не варто вводити себе в оману: ці оповідання — не лише гарні історії про лицарське життя-буття. З цих сторінок ми більше дізнаємося про історію континенту та політичні інтриги у боротьбі за престол. Недарма Джордж Мартін не раз зізнавався, що під час написання «Гри Престолів» він надихався справжніми історичними подіями, як-то Війною Червоної  та Білої Троянд.

Тест: Наскільки ви добре знайомі зі світом «Гри Престолів»?


Для кого ця книга?


Оповідання буде цікаво читати як фанатам книги чи серіалу, так і людині, яка хоче спробувати познайомитися зі світом Пісні Льоду та Полум’я, але не наважується на великі томи основної серії.

Якщо ви захоплюєтесь історіями про лицарів Круглого Столу чи романами Вальтера Скотта, ця книжка може стати для вас приємним відкриттям. Нехай вас не лякає жанр фентезі.

Автор створив окремий всесвіт зі своєю географією, законами на релігією. Але магія цього світу вже в минулому, навіть дракони більше не народжуються. Дивовижна майстерність Джорджа Мартіна миттєво переносить читачів у вигаданий світ і не відпускає до останньої сторінки, незважаючи на не настільки масштабну історію, як у «Грі Престолів».


На початку цієї рецензії я згадувала, що ця книга в змозі вгамувати спрагу за героями Гри Престолів. Але це нахабна брехня.

Для тих, кто вже знайомий зі світом Вестеросу, ця збірка як повернення додому.

І хоча ми зустрічаємося зі старими знайомими: вже відомим своєю вченістю Еймоном Таргарієном, який згодом стане майстром Чорного замку на Стіні, маленьким, але вже гидким Уолдером Фреєм, дізнаємося, чому рід Фосовеїв було розділено на Червоне та Зелене Яблука, а також довідаємось про особистість Брендона Ріверса, Кривавого Дракона, хочеться, щоб ця історія ніколи не закінчувалася.

Дуже цікаво дізнатися, як далі склалося життя головних героїв (Спойлер! Принаймні один з них став королем).


Схожі книги


Розлучатися зі світом Вестеросу нескінченно важко, тому я зробила добірку фентезійних творів, які свого часу надихали Джорджа Мартіна: це, насамперед, серії Моріса Дрюона «Прокляті королі», «Чарівник Земномор’я» Урсули Ле Ґуїн, книги про Конана та Соломона Кейна Роберта Говарда та оповідання Говарда Лавкрафта. Якщо ви шанувальник історичної прози, то зверніть вашу увагу на «Білий загін» Конан Дойля. З більш сучасних авторів гарний фентезійних світ створив Джо Аберкромбі у своїй трилогії «Перший закон».

Читати: Книги схожі на Пісню льоду й полум’я. 7 варіантів для прочитання


Купити книгу в Yakaboo

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

14 thoughts on “Молоді мечі коштують дорожче старих імен

    Залишити відповідь